Antalya'da Yörük Müzesi açıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Yörük kültür ve geleneklerini yaşatmak için Manavgat'ın Evren Mahallesi'nde kurduğu Özel Yörük Müzesi, Başkan Menderes Türel tarafından törenle hizmete açıldı

MANAVGAT'TA gerçekleşen Özel Yörük Müzesi açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya AKP Milletvekili İbrahim Aydın, Manavgat Kaymakamı Nazif Günlü, meclis üyeleri, Yörük derneklerinin başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Menderes Türel, açılışta yaptığı konuşmada, Yörük kültürünün çok büyük bir önem arz etiğini söyledi. Yörük kültürünü miras olarak değil çocukların emaneti gibi gördüklerinin altını çizen Türel, "O yüzden ben 2014 seçim kampanyası sırasında özellikle bu hususun altını çizdim, 'Başka ülkelerin çakma, taklit festivallerini kaldıracağız, onun yerine öz kültürümüz olan Yörük Festivali yapacağız' dedim. Şimdi Yörük derneklerimizle birlikte 3. Uluslararası Yörük Festivali'ni gerçekleştirdik, dördüncüsünü yapacağız. Ben bunları söyleyince bana ne dediler biliyor musunuz? Yörük Festivali yapmak gericilikmiş, yobazlıkmış. Bu çok bilmişler beni bununla suçladı. Eğer Yörük Festivali yapmak gericilikse ben o gericiliğimle övünüyorum. Eğer çakma festivaller, başka ülkelerin gelenek görenekleri ile ilgili taklit festivaller yapmak ilericilikse, batsın sizin ilericiliğiniz. Bunların hepsinin arkasında sinsi planlar var. Bunların hepsinin arkasında bizi milli ve manevi değerlerimizden uzaklaştırmaya yönelik büyük oyunlar, büyük tuzaklar var" diye konuştu.
10 MÜZE PROJESİ DAHA YOLDA
Antalya'da 10 müze projesiyle uğraştıklarını belirten Türel, şu bilgileri verdi: "Doğu Garajı'nda tarihi bir mezarlık ortaya çıktı. Bir Nekropol, teknik adıyla. Orada bir Nekropol Müzesi yapıyoruz. Yine Antalya'da Ulu Cami inşaatı var. Aynı anda 30 bin kişinin, 10 bin kapalı, 20 bin açıkta olacak şekilde ibadet edebileceği dev bir eser. Hemen yanında Türk İslam Medeniyetleri Müzesi var. Biz yurtdışına gittiğimizde hemen kendi kiliselerine, katedrallerine, kendi inançlarını tanıtmak için turlar düzenlenir. Herkesi götürürler oraya. İşte bu adımları şimdi Antalya'da atıyoruz. Kent Müzesi projemiz, içinde 5 ayrı müze var. Kent Müzesi projesinde 'Bastığın toprak, geçme tanı' diyor ya büyük şair, işte bastığımız yerleri toprak diye tanıyıp geçmeyeceğimiz bir kültürü göstereceğiz orada. Antalyalılık ve Manavgatlılık bilincinin ne olduğunu genç nesillere idrak ettireceğiz. Bugünkü açılış törenimiz basit bir müze açılışından ibaret değildir. Bir mesajdır. Geleceğe bir mesajdır. Çocuklarımıza bir mesajdır. Bizi yıkmak isteyenlere de güzel bir derstir."
İŞTE MANAVGAT PROJELERİ
Manavgat'ta ve Alanya'da ilk kez katlı köprülü kavşakların yapıldığı dönemde belediye başkanı olma şerefini yaşadığını belirten Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi'nin Manavgat'taki yatırımlarını şöyle sıraladı: "Manavgat'taki 4 caddede çok önemli bir yenileme çalışması yürütüyoruz. İki caddede daha yapacağız. Manavgat'ın seyir terası, Türkbeleni. Şimdi inşaatı hızla devam ediyor. Gerçekten Manavgat için bambaşka, çok farklı bir cazibe merkezi olacak. Manavgat'taki Sorgun Mesire Alanı'nın da tahsis çalışmaları hızlı bir şekilde yürütülüyor. Manavgatlıların günübirlik kullanımına açık, 353 dekarlık bir mesire alanı. Mesire alanı olarak yapılması hususunda ön izinler verildi, şimdi kesin izinler için uğraşıyoruz. Türkbeleni Projesi 16 bin metrekare kapalı alanı ile gezi alanları, bireysel sporlar, takım sporları alanları, kafeler, sergi alanları, sivil toplum kuruluşlarının idari ofisleri, 2 bin kişilik amfi tiyatrosu, konferans salonları ile Manavgatlıların sosyal hayatına çok farklı bir perspektif getirecek. 305 araçlık da ayrıca içinde otopark alanı mevcut. Tek başına Türkbeleni Projesi 30 milyon 400 bin TL'dir."
'AĞZIMIZLA KUŞ TUTSAK HAYVAN KATLEDİYOR DERLER'
Belediye başkanlığının ilk döneminde falezleri denizle beraber yakamozları da göstererek aydınlatmayı planladığını belirten Türel, Kanada'nın Niagara Şelalesi'nden daha güzel bir görüntü yaratmayı planladığını söyledi. Türel, "Bana 'Işıklandırırsan yarasaların gideceği yer kalmaz' dediler, 'Ben evimde beslerim onları' dedim. Ben bir hayvan severim. İnanınız biz ağzımızla kuş tutsak vallahi bize 'Hayvan katliamı yapıyor' derler" dedi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Başkan Türel ve protokol üyeleri daha sonra bine yakın eserle Yörük kültürünün yaşatıldığı Evrenseki Yörük Müzesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
MÜZEDE NELER VAR?
Müzenin Danışmanlığını Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ak ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nden emekli Dr. Attila Erden yapıyor. Tematik bir sergilemenin yapıldığı Özel Yörük Müzesi'nde; Yörüklerin Mekanları, Yörüklerde Sosyal Hayat, Dokumacılık ve El Sanatları, Hayvancılık, Tarım, Mutfak Kültürü konuları ziyaretçilerine tanıtılıyor. Yaklaşık 4 bin metrekarelik bir alana kurulan Özel Yörük Müzesi'nde ayrıca Yörük yaşantısını, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere tanıtmak ve müzenin açık hava sergilerini daha anlaşılır kılmak için heykellerle canlandırmalar yapılıyor. Yörük göçü, hayvancılık ve Yörük kültürünün önemli bir eğlencesi olan yağlı güreş sporu heykellerle ziyaretçilere tanıtılıyor. Ayrıca müzenin açık hava sergi alanında 3 tip Yörük çadırı ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor.

20 Ağu 2017 - 21:50 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber