Altına bilirkişi incelemesi

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Fatsa İlçesi'nde bir firmanın siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlattığını hatırlatarak, bölgede yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve tespitlerde bulunmak üzere akademisyenlerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu söyledi

ÜNYE- Fatsa Doğa Koruma Platformu temsilcileri ve siyanürle altın ayrıştırılmasının yapılacağı Fatsa'nın Bahçeler Mahallesi'nde yaşayan bir grup vatandaş, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Balkanlıoğlu, vatandaşların altın madeniyle ilgili şikayet, endişe ve kaygılarını dinleyerek doğal yaşama verilecek zararın karşısında olduğunu söyledi. Altın madeni çıkarılacak bölgede yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve tespitlerde bulunmak üzere akademisyenlerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, "İnsana, çevreye, doğaya, doğal yaşam verilecek zararın karşısındayız. Biz bu konuda taraf değil, hakem konumundayız. Vatandaşımıza gelebilecek en ufak bir zararın, ziyanın vebalini alamayız. Bu altın madeni için ÇED raporu da alınmış. Yasal prosedürler tamamlandıktan sonra firma arazide çalışmaya başlayınca, yöre halkı ve çeşitli çevreci gruplar tarafından tepkiler ve protesto eylemleri olduğu yönünde güvenlik birimlerimizce zaman zaman bizlere bilgiler verilmektedir. Biz de resmi kurumlarımızdan bu altın madeniyle bilgi ve belgeleri sorduk, incelettik. Edindiğimiz bilgilere göre, burada gerekli yasal prosedürler yerine getirilerek, bir çalışmanın olduğunu görüyoruz" dedi.

Hukuki yollardan hak arama mücadelesinin yapılması gerektiğini vurgulayan Vali Balkanlıoğlu şunları söyledi:

"Devlet kurumlarının idarenin vermiş olduğu ruhsat veya ÇED raporu gibi belgeler, yargı kararlarıyla iptal edilebilir. Bunun örnekleri çoktur. Altın madeniyle ilgili de yanlış olan, eksik olan bir şey varsa, bununla ilgili de yargı yoluna başvurularak, hak ve hukuk mücadelesi yapılabilir. Bunun dışında vatandaşımızın malına, canına zarar verebilecek ve çevreyi kirletecek durumlarla ilgili de Kaymakamlığa, Valiliğe, Bakanlığa şikayette bulunulabilir. Geçtiğimiz günlerde bir basın mensubu ziyaretime gelmişti. Ziyaret esnasında, altın madenine karşı yöre halkının ve çevreci grupların tepkileri ve protesto eylemleriyle ilgili bir sorusu oldu. Ben de bu soruya karşılık, 'Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu, elbette bir yerde bir maden varsa ve bu madenin de ülkemiz ekonomisi için faydalı olacaksa bu maden çıkarılması gerektiğini, madeni çıkarırken de insana, çevreye, doğaya ve doğal yaşama zarar verilmemesini, eğer bir kuşun kanadına bile zarar gelecekse buna karşı olduğumuzu, vatandaşlarımızın da haklı endişeleri varsa hukuk zemininde haklarını aramaları gerektiğini' ifade ettim."

Vatandaşların şikayetlerini tek tek not alan Vali Balkanlıoğlu, şikayet konularını bilirkişi heyetinde yer alan akademisyenlere telefonla ileterek şikayetlerin de titizlikle incelenmesini istedi. Balkanlıoğlu, Türkiye'nin değişik yerlerindeki altın madeni çıkaran işletmelerin ve uygulamaların, bilirkişi tarafından yerinde incelenmesinin sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Fatsa İlçesi'nde yabancı ortaklı Altıntepe Şirketi tarafından 2 ay önce 100 dönümlük orman arazisinde siyanürle altın ayrıştırılması için başlatılan çalışmalar ise halen sürüyor.

17 Ara 2014 - 05:38 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber