Altemur Kılıç Alanya'da vefat etti

Atatürk'ün sağ kolu Kılıç Ali'nin oğluydu, yaşamını Atatürk'e ve laik cumhuriyete adamıştı. Son yıllarını çok sevdiği Alanya'da geçirdi ve dün aramızdan ayrıldı

Altemur Kılıç Alanya'da vefat etti
Altemur Kılıç Alanya'da vefat etti
+1
Haber albümü için resme tıklayın

TÜRKİYE, çok büyük bir değerini yitirdi. Gazeteci-Yazar Altemur Kılıç (92), Alanya'da uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. İstanbul'da toprağa verileceği öğrenilen Kılıç'ı, yakın dostu olan TGF Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim şöyle anlattı: Bir ayaklı tarih daha gitti. Üç yıldır yatağa mahkumdu. Son yıllarını Dimçayı'ndaki evinde eşi Güzide Kılıç'la geçirdi. 

YENİ ALANYA YAZARIYDI

Son yazılarını Yeni Alanya'da yazdı. Diplomat, bürokrat ve gazeteci olarak ülkeye büyük hizmetleri oldu. Yaşamını Atatürk'e ve laik cumhuriyete adamıştı. Menderes'in bürokratı olarak 1960 darbesinde Yassıada'da yargılandı, hapis yattı. Diplomat olarak görev yaparken New York'ta Ermeni terör örgütü ASALA'nın bombalı saldırısından kılpayı kurtulmuştu. Allah rahmet eylesin.

ALTEMUR KILIÇ KİMDİR? 

1924 yılında Ankara'da doğdu. Robert Kolej ve New York New School For Social Research Okulu Siyasal Bilgiler Bölümü'nü bitirdi. Uzun yıllar çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, yazı işleri müdürlüğü ve genel müdürlük yaptı. Devlet hizmetinde Washington ve Bonn Büyükelçilerinin Basın Müşavirliği görevlerinde bulundu. İki kez Basın Yayın Genel Müdürlüğü ve bir defa da TRT’nin kurulması sürecinin başında, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın radyo ve televizyonlardan sorumlu danışmanlığını yaptı. Birleşmiş Milletler Sekreteryasının Basın Bölümü’nde uzmanlıktan sonra da UNICEF’in Avrupa Bürosu Enformasyon Bölümü Müdürlüğünü yaptı. Birleşmiş Milletler nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği’nde Orta Elçi olarak bulundu. 1980 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra TRT Yönetim Kurulu ve Radyo-TV Yüksek Kurulu üyeliği yaptı. Bununla birlikte köşe yazarlığı yaptı. "Turkey and The World" adıyla Türkiye’nin dış politikası konusunda 1957 yılında Amerika’da yayımlanmış kitabının yanı sıra ülkemizde yayınlanan "Büyük Kürdistan Küçük Türkiye", "Kılıç'tan Kılıç'a Bir Dönemin Tanıklığı" ve "Titrek Pusula 19. Yüzyıldan Günümüze Kürdistan" adlı üç kitabı bulunmaktadır. 
Altemur Kılıç, Atatürk'ün yaveri ve silah arkadaşı Kılıç Ali'nin oğludur.




20 Eki 2016 - 19:21 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber