Alışveriş tatilinde gözdeyiz

Tatil sırasında alışveriş pek çok kişi için öncelikli bir öneme sahip. Türkiye'de dünya genelindeki en önemli alışveriş merkezleri arasında yer alıyor. ITB Berlin ve IPK International tarafından yapılan bir araştırmada, tatilde alışverişin rolü incelendi

ARAŞTIRMADA, Türkiye'nin dünyada önemli alışveriş destinasyonları arasında olduğu ortaya çıktı. Yurtdışına yapılan her üç yolculuktan birinde alışveriş önemli bir rol oynuyor. Araştırmaya göre, sadece Asyalılar değil Güney Amerikalılar da tatil bölgelerinde en fazla alışveriş yapanlar arasında ön sıralarda yer alıyor.

İLK SIRADA ÇİNLİLER VAR

Araştırmada en fazla alışveriş yapanlar arasında ilk sırada Çinliler yer alıyor. Onları Malezyalılar ve Hintliler izliyor. Bu ülkelerden yurtdışına seyahat edenlerin yüzde 50'si için alışveriş tatilin çok önemli bir parçası. Alışveriş aynı zamanda, Meksika, Arjantin ve Şilililer için de önemli bir yere sahip. ABD'lilerin ise yüzde 30'u tatilde alışverişe önem veriyor. Avrupalılara bakıldığında tatilde alışveriş, en çok Finlandiyalılar, ardından Almanlar, Fransızlar, İsveçliler ve Ruslar için önemli.

ALIŞVERİŞ DESTİNASYONLARI

Dünya genelindeki en önemli alışveriş destinasyonları, Batı Avrupa, Asya ve ABD'de yer alıyor. Batı Avrupa'daki en önemli alışveriş destinasyonları arasında Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya sayılıyor. Asya'da Çin, Tayland, Singapur ve Güney Kore alışveriş meraklılarının tercihleri arasında.

TÜRKİYE'DE İNGİLİZLER İLK SIRADA

Öte yandan Visa Europe, yaz aylarında Türkiye ve yurtdışında Visa kartları ile yapılan harcamaları açıkladı. Buna göre, Haziran-Ağustos 2014 döneminde yabancıların Türkiye’de Visa kartlarıyla yaptıkları harcamalar, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 artarak, 1,7 milyar euro’ya ulaştı. Türkiye'de en çok alışveriş yapanlar listesinin başında İngilizler yer aldı.

ABD'LİLERİN HARCAMASI ARTTI

Visa kartlarıyla geçtiğimiz seneye oranla yüzde 23’lük bir artışla toplam 234 milyon euro harcayan İngilizler, Türkiye’de 2014 yılı yaz aylarında en çok harcama yapan yabancılar listesinde birinci sırada yer aldı. İngilizleri takip eden Ruslar ise bu yaz yüzde 25’lik artışla toplam 196,5 milyon euro harcadı. Geçtiğimiz yıla kıyasla yaklaşık yüzde 30’a varan bir artışla ABD vatandaşlarının Türkiye’deki harcamaları ise 147 milyon euroya ulaştı. Listede dördüncü sırada yer alan Almanlar, yaz boyu 112 milyon euro harcayarak, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 36’lık bir artış gerçekleştirdi.

ARAPLARIN TÜRKİYE İLGİSİ ARTIYOR

Her yaz döneminde olduğu gibi bu sene de Türkiye çok sayıda Ortadoğulu ziyaretçi ağırladı. Visa Europe’un açıkladığı rakamlara göre, Arap turistlerin bu yaz Türkiye’de Visa kartlarıyla yaptıkları harcamalarda dev bir artış gözlemlendi. Suudi Arabistan’dan gelen turistler, yüzde 72’lik artışla bu yıl Türkiye'de 93,7 milyon euro harcama yaptı. Böylece Suudi Arabistan, Türkiye’ye döviz girdisi sağlayan ilk 5 ülke arasında yer almayı başardı. Libyalı turistler ise geçtiğimiz yıla oranla 16 kat daha fazla harcayarak, Türkiye’de en çok harcama yapan yabancı ziyaretçiler listesinde hızlı bir yükseliş gösterdi.

17 Eyl 2014 - 01:38 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber