Alanya'da 142 yıl sonra ilk kez!

Alanya'da tarihi Aya Yorgi Kilisesi'nde restorasyon çalışmaları başladı. Alanya Belediyesi'nin yürüttüğü onarım çalışmaları 138 bin liraya mal olacak

ALANYA'DA tarihi Aya Yorgi Kilisesi'nde restorasyon çalışmaları başladı. Alanya Belediyesi'nin yürüttüğü onarım çalışmaları 138 bin liraya mal olacak.

Alanya'nın Tepe MahallesiHıdrellez mevkiindeki tarihi Aya Yorgi Kilisesi, 'Kültür merkezi, ibadethane ve çok amaçlı salon' olarak kullanılmak üzere restore ediliyor. Alanya Müzesi'nde sergilenen kitabesinde 1873 yılında onarım gördüğü belirtilen tarihi kilise 142 yıl sonra ilk kez onarım görüyor. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olan kilise, 2013 yılında onarım için 10 yıllığına Alanya Belediyesi'ne tahsis edildi. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun geçen ay onayladığı restorasyon projesinin 4 ayda tamamlanması planlanıyor.

'ORTODOKSLARIN İZLERİNİ TAŞIYOR'

Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel, Alanya'nın birçok medeniyete ev sahipliği yapan çok kültürlü bir bölge olduğunu söyledi. Alanya'da her milletten yerleşik yabancının yaşadığını belirten Başkan Yücel, "Tarihimize sahip çıkmak adına kilise Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belediyemize tahsis edildi. Antalya Valiliği'nin desteğiyle bakım ve onarımı yapılarak turizme kazandırılacak. Bu bölgede yaşayan Ortodoksların izlerini taşıyan kültür mirası hem turizm amaçlı hem de ibadethane olarak kullanılmak üzere restore ediliyor" dedi.

'EMLAK VERGİSİNDEN KARŞILANIYOR'

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura da onarım çalışması için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 12'nci maddesi gereğince, emlak vergilerinden alınan ve Valilikte toplanan yüzde 10'luk katkı payından yararlanıldığını söyledi. Onarım çalışmaları kapsamında bahçe, bahçe duvarı, çevre düzenlemesi, binanın iç ve dış duvarları, çatısı ve ahşap bölümlerinde çalışmalar yapıldığını kaydeden Hacıkura, "1922 yılındaki mübadele öncesinde burada ibadet yapıldığına dair elimizde bilgiler var. Daha sonrasında da özel günlerde izin alınarak ibadetler yapılıyordu" diye konuştu.

16 Mar 2015 - 19:05 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber