Alanya Kalesi restore edilecek

Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından ele geçirilmesinin ardından yeni baştan inşa ettirilen Alanya Kalesi, uygulanacak projeyle aslına uygun harçlarla restore edilerek eski görkemine kavuşacak

ANTALYA Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, yaptığı açıklamada,  Antalya Valiliği öncülüğünde, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve  Akdeniz Üniversitesinin desteğiyle " Alanya Kalesi Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi" hazırladıklarını söyledi. 
Projeyle önce kalede yapılacak işleri belirleyeceklerini anlatan Karabayram, alınacak numunelerin laboratuvarlarda incelenmesi sonucunda, restorasyonda kullanılacak harçların aslına uygun yapılacağını bildirdi. Karabayram, "Kaleden orijinal numuneler alınacak ve burçlar aslına uygun restore edilecek." diye konuştu.
Alanya Kalesi'nin Selçuklulardan kalma en önemli eserler arasında olduğuna dikkati çeken Karabayram, şunları kaydetti: 
"Denizden 250 metrekareye kadar yükselen yarımadada bulunuyor. Kalenin Helenistik döneme kadar inen tarihsel geçmişi var. Kalenin yüzde 98'lik kısmı tam anlamıyla ayakta. Burçlarında  Selçuklu simgesini görebiliyoruz. Selçuklular tarafından yapılan diğer eserlerde rastlanmayan özel mühürler, simgeler var. Bugüne kadar kalede bu kadar detaylı çalışma yapılmamıştı."
"Emanete sahip çıkacağız"
Restorasyon çalışmasıyla kendilerine bırakılan emanete sahip çıkacaklarını vurgulayan Karabayram, "Bizim için çok önemli bir emanet. Kaledeki 83 kule, 140 burç ve bin 200'e yakın sarnıç tek tek ele alınacak. Bilimsel bir restorasyon sayesinde  Alanya Kalesi, ışıklandırması ve yürüyüş yollarıyla turizmin gözdesi olacak. Kalenin, duvarlarındaki boyamalar, burçları ve inanılmaz manzarasıyla turistleri büyüleyeceğine inanıyorum." dedi.
Projeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve  Antalya Valisi  Münir Karaloğlu'nun büyük destekleri olduğunu bildiren Karabayram, restorasyonun ardından  Alanya Kalesi'ni eski görkemine kavuşturacaklarını sözlerine ekledi.
Alanya Kalesi
Tarihte ilk Romalı korsanlar tarafından şato halinde yaptırıldığı belirtilen kale, yıllarca korsanların sığınağı olarak kullanıldı. Doğu  Roma İmparatorluğu döneminde bazı eklemelerin yapıldığı kale,  Alanya'nın 1221'de  Selçuklu Sultanı  Alaeddin Keykubat tarafından ele geçirilmesinin ardından yeni baştan inşa ettirildi.
Selçuklular döneminde bölgenin en önemli merkezlerinden olan  Alanya Kalesi, sırasıyla Karamanoğulları, Memlüklüler ve  Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanıldı.
Bugün taşıt trafiği ve yerleşimin bulunduğu kalenin yüzde 98'i halen ayakta. Kale, farklı dönemlere ait mimari özellikler taşıması açısından büyük öneme sahip.

01 Mar 2017 - 17:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

m. rÜŞTÜ mAT - Çok iyi olur. Emeği geçecek olanlara şimdiden sonsuz teşekkürler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Mart 17:53
01

Hasan - öncelikle kızıl kulenin eskiyen tuğlaları aslına uygun onarılmalı. Malesef restore edilen üst kısımlar selçuklulardan kalma alt kısma uymuyor. Restorasyon esnasında uyum sağlanırsa çok iyi olur. Zannedersem 1940-50 yılları arasında yapılan restorasyon o devre göre çok iyi yapılmış. Rahmetli Rıfat usta gayet güzel yapmış. Çağımızın imkanlarıyla daha da aslına uygu hale getirelim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Mart 17:53

Çorum Haber