Alanya Hali'nde proje isyanı

Alanya Toptancı Hali esnafı birleşmeye karşı olmadığını ancak Türkler'de geniş bir alana hal kompleksi yapılmasını istediklerini söyledi. Toptancı halde toplanan esnaf, geçici değil, kalıcı bir hal kompleksi istediklerini ifade etti.

ALANYA  Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya, "Halcilerin ve üreticilerin sorunlarıyla ilgili dün Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile düzenlenen toplantıya katıldık. Biz her ne kadar derdimizi ve üreticilerin sorunlarını anlatmaya çalıştıysak da ya anlatamadık ya da anlaşılmak istenmedik. Biz ısrar ettik. Saygıda kusur etmemek için ikna olur gibi olduk ama dönünce üyelerimden tepki gördüm. Üreticilerden mesajlar aldım. Bize yapılacak olan halin etrafında 3 Hazine arazisi olan parselin katılması için daha önce söz vermişlerdi. Burayı gelecek tarihlerde yeni uygulama yapıldıktan sonra katacaklarını söylediler. Biz burasının tamamının uygulamanın içerisinde dahil olmasını ve o zaman yapılmasını istedik. Biz kesinlikle birleşmeye karşı değiliz. Hal kompleksine, Türkler'e gitmeye karşı değiliz. En az 250-300 dönüme bir uygulama yapılmasını istedik. Yeterli cevabı alamadık. Bize, 'Yeni hali 155 dönüme yapalım, diğer etrafındaki arazileri daha sonra katacağız' diyorlar. Ben orada her ne kadar ikna olmuş gibi olsam da burada üyelerimi ikna edemedim. Halciler bu şartlar altında oraya gidemeyiz diyor" dedi.
'KAPANA KISILMAK İSTEMİYORUZ'
Komisyoncu Ahmet İhtiyar da,
"Biz birleşme taraftarıyız. Birleştiğimiz zaman bir borsa oluşacak. Ürünlerin değerinin altında ya da üstünde satıldığıyla ilgili kimsenin kuşkusu olmayacak.  Biz buna tarafız. Buna karşı olmak kendi ayağına kurşun sıkmak gibi bir şey. Biz yanlış anlaşılıyoruz veya bizi anlamıyorlar. Sürekli Alanya hali birleşmeye karşı deniliyor. En hızlı birleşmek isteyen esnaf Alanya halinde. Biz kapana kısılmak istemiyoruz. 250 dönüm yere oturan 4 hali 50-100 dönüme nasıl sığdıracaklar? Gelecekte biz yine sıkıntı çekeceğiz. Yeni hal yapılacak yeri genişletsinler. Derhal gideriz. Burada Alanya hali birleşmeye karşı diye sosyal medyada yazılar yazıyorlar. Alanya hali birleşmeye karşı diye suçu bizim üstümüze atıyorlar. Alanya hali esnafı olarak birleşmeye ve Türkler'e gitmeye karşı değiliz. Biz dar bir kapana kısılmak istemiyoruz. Bu hal nasıl çalışacak? Bizi ikna etsinler" şeklinde konuştu.
'ONU İKNA ETMEYE HAZIRIZ'
Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatör Yardımcısı Nuerettin Uludağ'ın menfaatçi halciler nedeniyle birleşme olmadığıyla ilgili sorusunu da cevaplayan İhtiyar, "İsim versin, biz onu ikna etmeye hazırız. İstediğimiz müstahsil, tüccar ürününü rahatça götürecek, ürün de en güzel şekilde pazarlanacak. Bunun dışında herhangi birisi bir şey istemiyor. Bu menfaat ne? Bugüne kadar itiraz etmememizin nedeni 90 dönümün de projenin içerisine katılmak suretiyle alanın geniş bir araziye yapılması ve herkesin memnun olmasını istememizdi. Sessiz duruşumuzun nedeni buydu" diye konuştu. 
'BİR İHRACATÇI ARDİYE YOK'
Komisyoncu Hasan Kaçmar ise, 
"3 hal birleşirse bizim için ürün daha değerli olacak. Tüccar daha fazla gelecek. Alanya'da bir ihracatçı ardiye yok. Bir ardiye var. Biz daha çok ihracatçının, ardiyenin olmasını istiyoruz. Gideceğimiz 115 dönümlük alanda 159 hal olacak. Yapılacak olan ardiye 66 tane. 66 ardiye aile Alanya'nın ürünlerin tamamının işlenmesi ve pazarlanması imkanı yok. Antalya'da 144 hal var. 200'den fazla ardiye var. Bizi tek bir parsele yerleştirecekler, gerisini bilmiyorum. Sonra bir şey yaparız demenin sonrası olmaz. Bu hal bir kez yapılır, bir daha yapılmaz" diye konuştu.   
'GÖSTERMELİK BİR ŞEY YAPMAYALIM'
Komisyoncu Mehmet Bayır da, "Antalya'da 144 komisyoncunun 600 ardiyenin olduğu bir yerde 500 dönüm yetmezken, Serik bölgesinde Kaocayatak'ta 900 dönümlük araziye Antalya Hali'ni taşımayı düşünüyorlar. Kaş-Kınık'ta 8-9 ay domates üretiminin olduğu bir yerde 140 dönüm alana hali taşımayı düşünüyorlar. Alanya'nın günahı ne? 155 dönüm alana 4 halin birleşiminden oluşan bir yeri düşünüyorlar. Yapılan proje ileriye dönük bir yer olursa herkes olumlu karşılar. Şu anda ileriye dönük değil, göstermelik bir şey yapmayalım. Arkamızda bir üretici kitlesi var. Halin o tarafta kurulması bizim için balıbaşına bir problem ama biz bunları göğüsleyelim. Biz birleşmeye karşı değiliz ama ileriye dönük bir kompleks olsun. Bir-iki senelik bir kompleks yapmaya gerek yok. 68 milyon TL çocuk oyuncağı değil. Kimsenin parasını çöpe atmayalım. Yetkililerin bu konuya duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

23 Kas 2016 - 16:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber