AKTOB: İsrail'e ihtiyacımız var

Geçtiğimiz günlerde İsrail'e bir gezi düzenleyen Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB), bu pazarın durumunu ele alan bir rapor hazırladı

AKTOB'un hazırladığı 'İsrail Turizm Kaynak Pazarı' raporunda, şu tespit ve bilgilere yer verildi:
- Birçok dinin doğduğu aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerinde de bulunan, inanç turizmi ve farklı medeniyetlere yurt olmuş köklü tarihi olan bu topraklar her yıl pek çok ziyaretçiyi çeşitli nedenlerle kendisine çekiyor.
- 2016 yılında yaklaşık 3 milyon ziyaretçi alan İsrail'in turizm geliri 6.6 milyar dolar, turizm gideri ise 6.5 milyar dolar.
- ABD'liler, 2016 yılında İsrail'i en çok ziyaret eden ülkeler arasında 672 bin ile açık ara lider durumda. Onu, 293 binle Fransa, 284 binle Rusya, 197 binle İngiltere, 180 binle Almanya ve 164 binle Ukrayna, 88 binle İtalya, 86 binle Çin, 70 binle Kanada ve 54 binle Polonya takip ediyor.
- İsrailli turistin en çok ziyaret ettiği ülkelerin başında ise ABD geliyor. ABD'yi Fransa, Almanya ve İngiltere takip ediyor.
- Üç dinin kutsal kabul ettiği şehir Kudüs, İsrail'e gelen turistin yarısını alıyor.
- İsrailli turistin yüksek seyahat dönemleri ise haziran-temmuz-ağustos ayları ile, mart-nisan dönemindeki Yahudi Paskalyası ve eylül-ekim dönemindeki Yahudi Yeni Yılı dönemleri olarak öne çıkıyor.
TÜRKİYE'YE EN YÜKSEK ZİYARET 2008'DE
- Türkiye’ye en yüksek sayıda İsrailli 2008 yılında geldi. Aynı yıl İsrail’den uluslararası seyahat sayısı 4 milyon 206 bin olarak gerçekleşti ve yaklaşık her 8 ziyaretçiden biri Türkiye'yi tercih etti.
- Uluslararası ilişkilerin yumuşamasına bağlı olarak yükseliş ivmesi kazanan İsrail pazarı, geçtiğimiz yıl önde gelen pazarlarda yaşanan kayıplara rağmen yükseliş gösterdi.
- 2016 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 30 düşüş yaşanmasına rağmen İsrail pazarı yüzde 30 oranında büyüdü.
- 2010-2016 yılları arasında çift haneli büyüyen pazarlar Çin, Türkiye, Brezilya ve Belçika oldu.
İSRAİLLİLER TÜRKİYE'YE GELMEK İSTİYOR
- 2016 yılında İsrail pazarında yaşanan büyümenin pek çok olumlu göstergesi bulunuyor. Bunlardan en önemli 3 tanesi şöyle:
- İsrailli turistler yeniden Türkiye'ye gelmek istiyor.
- İki ülke arasındaki ilişkilerin olumsuz seyrettiği dönemde bile İsrailli turist Türkiye ile bağını koparmadı.
- Bu pazarda yaşanan canlanma, dünya genelinde yaşayan Yahudi nüfus düşünüldüğünde, Türkiye'nin destinasyon algısı üzerinde önemli etki yapacaktır.
'330 BİN TURİST ANTALYA'YI ZİYARET ETTİ'
Ziyarete ilişkin bir değerlendirme yapan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, İsrail ve Türkiye arasında turizm açısından en iyi yılın 2008 olduğunu belirtti. Yağcı, "İsrail'den Türkiye'ye 2008 yılında 558 bin turist geldi. Bunların yaklaşık 330 bini Antalya'yı ziyaret etti. Geçen sene ise 169 bin İsrail vatandaşı Antalya'ya seyahat için geldi. 2015 ile 2016'yı kıyasladığımızda Antalya'ya gelen İsrailli turist sayısında yüzde 60'lık bir artış var. Bu büyüme hızı devam ederse 2 yıl gibi kısa bir sürede 2008 yılındaki İsrailli turist sayısını yakalamayı hedefliyoruz" dedi.
'ANTALYA UÇUŞU İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR'
İsrail pazarı ile ilgili güzel bir gelişmenin de THY kanadında yaşandığını kaydeden Yağcı, "Ayrıca güzel bir gelişme de Türk Hava Yolları (THY) tarafında yaşanıyor. THY'nin Antalya–Tel Aviv arasında tarifeli uçuş çalışması var. Bunlara ilaveten geçmişte İsrail'den de çok sayıda turist gemisi Antalya'ya (Alanya Limanı da dahil) geliyordu. Biz tekrar yeniden bu seferlerin başlamasını arzu ediyoruz. Özellikle İsralli turistlerin Antalya'da tatil yapmaktan çok mutlu olduklarını ve tekrar gelmek istediklerini biliyoruz. Biz özellikle İsrail'deki sendikaların Türkiye’yi tekrar tatil planlarına almalarını ve Türkiye'ye yönelik güvenlik uyarılarını kaldırmalarını istiyoruz" diye konuştu.

30 May 2017 - 00:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber