Akaydın: Güneşev milli bir proje

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, güneşten elektrik elde edilmesinin Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak milli bir proje olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Migros Kavşağı'ndaki alanda düzenlenen Güneşev-Ekolojik Eğitim Merkezi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Antalya'nın güneşten elektrik üretiminin öncü kenti olması gerektiğini belirterek, projenin bunun için ilk adım olduğunu belirtti. Yenilenebilir enerji yasasının çıkarılmasıyla tüm konutların ve otellerin güneş enerjisi kullanabilir hale geleceğini ifade eden Akaydın, ''Güneşten elektrik elde etmek Türkiye gibi enerji bağımlısı bir ülkeyi bu bağımlılıktan kurtaracak çok ulusalcı ve milli bir projedir'' dedi. Akaydın, çok yakında belediye binasının çevresinde güneş enerjisi panellerinin Hurma'daki atık su tesislerinde güneş tarlalarının büyük örneklerinin görüleceğini ifade ederek, tamamen sponsor desteğiyle gerçekleştirilen projeye destek veren herkese teşekkür etti. Projenin sponsorlarından Adogroup kuruluşu Fabrikev ile iş birliğinin süreceğini söyleyen Akaydın, bu şirket tarafından yapılacak muhtar evlerinin çatılarının da güneş enerjisi panelleriyle döşeneceğini kaydetti. Belediye meclisi üyesi ve güneş enerjisi koordinatörü Erdem Armen de Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirterek, bitmez, tükenmez ve bedava bir elektrik üretimi kaynağı olan güneşten yararlanmak gerektiğini söyledi. Güneşev'in enerjisini güneşten karşılayacağını, suyunun büyük bölümünü de yağmur suyundan elde edeceğini ifade eden Armen, merkezde 1 laboratuvar, 40 kişilik eğitim salonu, kafeterya ve yönetim birimleri bulunacağını kaydetti. Erdem Armen, bahçede ise ekolojik sera, kış bahçesi, yürüyüş parkuru, seyir terasları olacağını, aydınlatmada da özel tasarruflu LED sisteminin kullanılacağını belirtti. İmar yönetmeliğinde teşvik edici değişiklikler yaparak yeni binaları güneş enerjisi ile tanıştıracaklarını söyleyen Armen, ''Enerjide dışa bağımlılık zincirini kırmaya çalışacağız'' dedi. Fabrikev Genel Müdürü Muzaffer Ertem ise Antalya'nın, Türkiye'nin en çok güneş alan kenti olduğunu savundu. Ertem, Antalya'nın en çok 12 saat ile temmuz ayında, en az 4.5 saat ile aralık ayında güneş enerjisinden yararlandığını kaydetti. Konuşmalardan sonra, Türkiye'nin ilk sıfır karbon emisyonlu binası olacak Güneşev'in temeli atıldı.

#

04 Mar 2010 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber