'Aile Şirketi' anlatıldı

ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO)'İyi Ki Aile Şirketiyiz' konulu seminer gerçekleştirildi. Eğitmen İlker Kaldı'nın konuşmacı olduğu seminere çok sayıda kişi katıldı.

Erkan UYSAL Seminerde konuşan Kaldı, aile şirketlerinde ailenin gelenekleri ve ilişkilerinin korunmasıyla birlikte şirketin de mantığa ve hukuka göre yönetilmesi gerektiğini söyledi. Kaldı, "Aile şirketlerinin kurumsallaşmak istemesinin altında rol çatışması yatar. Çünkü kişi aynı zamanda patron, yönetici, ortak ve aile üyesidir. Roller çatıştığı zaman sıkıntı ortaya çıkıyor. Hem ailedeki hem de şirketteki roller birbirine karışıyor. Kurumsallaşmanın temelinde 'Kim, neyi, ne zaman yapacak?' sorusu yatıyor. Daha birinci kuşak hayattayken gelecekte onun yerine kimin yönetici olacağı belirlenmeli. Buna göre kişilerin yetiştirilmesi gerekiyor. Biz yönetim yetkisini verdiğimiz profesyonel yöneticilerle çatışıyoruz. Biz yöneticilere yetki veriyoruz sonra da onlara müdahale ediyoruz. Yönetici işe müdahale ettirilmediği zaman işi pasif hale getirmeye etmeye başlar. Sonrasında ise ortaklar her işe müdahale eder. Aile şirketlerinde aile içi sıkıntıların şirkete, şirket işlerinin aileye yansıması ilişkilerin giderek bozulmasına yol açar. Aile değerlerine ve şirket kurallarına aynı ölçüde önem vermemek sıkıntı yaratır. Aile şirketlerinde kurumsallaşmadan önce ailenin oturup kendi temel değerlerini belirlemesi gerekiyor. Kurucu kuşak, sonraki kuşaklarla sık çatışma yaşar. Önceki kuşak sonraki kuşağı hiç beğenmez. Bunun nedeni birinci kuşağın şirketi çocuğu gibi sahiplenmesi ve onu bırakmak istememesidir. Aile şirketlerinde katı otorite insanları bıktırır. Ortaklar belirleyici değil, yol gösterici olmalıdır. Aile şirketlerinde kuzen, elti, gelin, görümce yarışı sorunlara yol açar. Bütün bunların yanında aile şirketlerinin bir avantajı bulunuyor. Aile şirketlerinde çalışanlar ailenin bir bireyi gibi benimsenirse çok mutlu oluyorlar. Orada kendi şirketinde çalışıyorlarmış gibi çalışıyorlar" dedi.

#

13 Şub 2012 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber