Aile hekimleri yarın iş bırakacak

Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, Türkiye genelindeki 22 bin civarında aile hekiminin, 1 Ocak'tan itibaren aile sağlığı merkezinde görevli, hekim ve aile sağlığı çalışanlarına cumartesi günleri ayda en az 8 saat nöbet tutma zorunluluğu getiren genelgeye tepki amacıyla cuma günü iş bırakacaklarını söyledi

KARAN, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle, 1 Ocak'tan itibaren aile sağlığı merkezinde görevli aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına, cumartesi günleri ayda en az 8 saat nöbet tutma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Hekimlerin aile sağlığı merkezi ya da halk sağlığı müdürlüğünün belirlediği yerlerde nöbet tutacağını dile getiren Karan, genelgeye tepki gösterdi. Karan, "Ülke genelindeki 22 bin civarında aile hekimi ve aile sağlığı merkezi çalışanları genelgeye itiraz etmek amacıyla yarın görevli oldukları yerlerde acil hasta dışında tedavi yapmayacak" dedi.

'AİLE HEKİMLİĞİNİ BİTİRECEK'

Cuma günü aile hekimlerinin ülke genelinde basın açıklaması yaparak, tepkilerini dile getireceğini anlatan Karan, aile sağlığı merkezi görevlilerinin cumartesi günü de Ankara'da 'Aile Hekimine Sahip Çık' mitingi düzenleyeceğini söyledi. Karan, Antalya'da da yarın saat 10.00'da 2 No'lu Aile Sağlığı Merkezi önünde dernek olarak basın açıklaması düzenleyeceklerini kaydetti. Genelge ile aile hekimlerinin koruyucu hekimlik görevini yerine getirmekte yetersiz kalacağını savunan Karan, bakanlık tarafından hastanelerin acil servisinde yaşanan yoğunluk nedeniyle kendilerine nöbet sistemi getirildiğini dile getirdi. Aile sağlığı merkezlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verildiğini vurgulayan Karan, "Herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet almanın getirilmesi, aile hekimliği uygulamasını bitirerek, bu yerlerin aile sağlığı merkezi olma özelliğini kaybettirecek. Bu şekilde eski sağlık ocağı sistemi tekrar getirilmek isteniyor" şeklinde konuştu.

'ANGARYA YÜKLENİYOR'

Karan, bakanlık tarafından aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına haftada altı gün, günde 12 saatten, ayda 300 saat çalışma süresi getirilmek istendiğini, bu sürelerin uluslararası çalışma kanunlarına, insan haklarına ve anayasaya aykırı olduğunu savundu. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yüklenilmek istenen angarya görevlerden, acil, aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi nöbetlerinden vazgeçilmesi gerektiğini aktaran Karan, "Sağlık Bakanlığı'na da sesleniyoruz. Bundan önceki sağlık ocağı uygulamasını bitirdiğiniz gibi şimdi de aile hekimliği uygulamasını bitirmeyin. Aile hekimliğine ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerine sahip çıkın" diye konuştu.

11 Ara 2014 - 01:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber