Ağzınız gül kokacak

DÜNYA gül üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bünyesinde 'güllü yoğurt' üretildi.

DÜNYA gül üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bünyesinde 'güllü yoğurt' üretildi. Ağızda gül kokusu ve aroması bırakan yeni yoğurt, gülün hasat mevsimi haziranda piyasaya çıkacak.
Isparta'nın ünlü gülü reçel, lokum ve şurubun ardından şimdi de yoğurtla birleşti. Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri işletmesi ÜNSÜT, güllü yoğurt üretti.
Yüksek Gıda Mühendisi Burçin Fişekçi, gülün sadece kozmetik değil gıda sektörünün birçok alanında da kullanılabileceğini göstermek istediklerini ve bu düşünceden yola çıkarak gülü yoğurtta denediklerini anlattı. Isparta'nın gülünü halka yoğurtla birlikte sunacaklarını belirten Fişekçi, güllü yoğurdun ağızda gül kokusu ve aroması bıraktığını söyledi.
ÜNSÜT'ün gül yapraklarının mayalanmaya dahil edilerek üretilen yoğurdu, gülün hasat mevsimi olan Haziran ayında piyasaya sürülecek, ancak önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gerekli izinler alınacak.
Isparta son yıllarda gül üzerine önemli çalışmalar yapıyor. Reçeli, lokumu, şurubu derken SDÜ Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü de gazlı içeceklere alternatif gösterilen ve hammaddesi elma sirkesi olan gül aromalı içecek üretmişti.
DÜNYA ISPARTA'DAN İSTİYOR
Isparta'da gülcülüğün tarihi 19'uncu yüzyıl başlarına kadar uzanıyor. Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1888 yılında Bulgaristan'ın Kızanlık kentinden baston içinde getirdiği gül fidanı, bugün şehrin en önemli geçim kaynaklarından biri. Dünyada 3 tonluk gülyağı talebinin 2 tonu Isparta'dan karşılanırken, ünlü parfüm markaları gülyağı ihtiyacı için Isparta'ya başvuruyor. Bu markalar içinde Gucci, Chanel ve Christian Dior gibi parfüm devleri öne çıkıyor. Ünlü markaların hammadde olarak kullandığı Isparta gülü, ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Türkiye'nin gül yağından yıllık ihracat geliri 15 milyon dolar civarında gerçekleşiyor.

24 Ara 2013 - 12:03 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber