20 metre karede öyle bir iş yapıyor ki

Malatya'da 20 yıl saya ve tamir atölyelerinde işçilik yapan Sami ve mevsimlik işçi eşi Zeliha Çiçek, ele ele vererek açtıkları atölyede hedeflerine ulaşmaya çalışıyor. Saya atölyesinde çalışan Zeliha Çiçek "İlk başta çevremizdekiler burada çalışmama karşı çıktılar, uygun bulmadılar. Biz kimseye kulak asmadık, kendi yolumuza baktık" dedi

MALATYA'DA 3 çocuk annesi Zeliha çiçek, başlarda çevresinden tepkiler gelmesine rağmen eşi ile kurdukları atölyede saya dikerek ailesinin geçimine katkıda bulunuyor. 
Yaklaşık 25 yıldır ayakkabı imalatında saya diken Sami Çiçek, 20 yıl farklı atölyelerde işçilik yaptı. Eşi Zeliha Çiçek ise ev ekonomisine katkı mevsimlik işçi olarak yıllarca kayısı topladı. Hep kendi iş yerlerini açmayı hayal eden çift, 5 yıl önce el ele vererek kurdukları atölyede saya dikiyor.
Kentte ayakkabı imalatçılarının yer aldığı handaki atölyede birlikte çalışan tek çift olan 3 çocuk sahibi Sami ve Zeliha Çiçek, ayakkabı üreticilerinin "Zaman Tüneli" diye nitelendirdiği handaki 20 metrekarelik atölyelerinde geleceğe umutla bakıyor.
Sami Çiçek, yıllar sonra işlerini kurduklarını ve eşiyle çalıştığı için mutlu olduğunu söyledi.
Daha önce 20 yıl boyunca atölyelerde işçilik yaptığını dile getiren Çiçek, "Saya ve tamir atölyesi olarak ilde eşiyle çalışan ilk kişiyim. Eşimle iş yeri açmadan önce işçilik yapıyordum. Eşim de kayısıda çalışıyordu. Bir türlü rahat bir şekilde geçimimizi sağlayamıyorduk. Bir iş yeri açmayı düşündüm, eşime teklif ettim, eşim kabul etti ve birlikte burayı açmaya karar verdik, açtık. 5 yıldır burada birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.
İşlerinin tahmin ettiklerinden daha iyi gittiğini kaydeden Çiçek, "Ayakkabıcıda bir bayanın çalışmasını ilk etapta yadırgadılar ama şimdi daha iyi, alıştı insanlar. Eşim de işinden memnun. 20 yıldır evliyiz. 3 çocuğumuz var. En büyük çocuğumuz üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Diğer 2 çocuğum liseye gidiyor. Geçim zorlaştığı için bazen çocuklarımız da bize yardıma geliyor. Tatillerde de bize yardım ediyorlar. Buradakiler de eşimle çalışmama alışınca daha çok sahip çıkmaya başladılar bize. Hatta yardımcı oluyorlar, iş sıkıntısı çekmiyoruz." ifadelerini kullandı.
Zeliha Çiçek de evini geçindirebilmek için atölyeyi açana kadar mevsimlik işçi olarak kayısı topladığını anlattı.
Eşinin de sürekli iş değiştirerek 20 yıl boyunca saya atölyelerinde işçi olarak çalıştığını aktaran Çiçek, şunları kaydetti:
"Eşim başkasının yanında çalışıyordu. Bazen anlaşıyor, bazen anlaşamıyordu. Bazen iş oluyor, bazen de olmuyordu. İş yeri açmaya karar verdik. 'Hep böyle geçici işlerde çalışmak olmaz, sürekli çalışabileceğimiz bir iş olsun' dedik. Birlikte karar verdik, burayı açtık. 5 yıldır beraber çalışıyoruz. İlk başta çevremizdekiler burada çalışmama karşı çıktılar, uygun bulmadılar. Biz kimseye kulak asmadık, kendi yolumuza baktık. Ekonomik durumumuzu düzeltmeye çaba gösterdik. Şimdi bizi, bizden daha çok düşünür hale geldiler. Bize iş veriyorlar, yardımcı oluyorlar."
Kendisi ile aynı durumdaki hemcinslerine önerilerde bulunan Çiçek, "Boş oturmasınlar, çalışsınlar. Başka işleri olsun, kendi işleri olsun ama muhakkak üretsinler. Bunu kendileri için yapsınlar, başkası için değil. Çalıştıkça kazandıkça daha mutlu oluyorum." dedi.
Saya: Ayakkabının yumuşak olan üst bölümü

06 Ara 2016 - 11:25 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber