110 bin kişi karttan hapiste

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, aidatsız kredi kartlarına da taksit hakkı tanınması gerektiğini söyledi.

BİREYSEL kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı 2015 yılının sonunda 1 milyon 331 bin kişiyi aştığını söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, “2015 yılının sonunda kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen 1 milyon 331 bin kişi yasal takibe girdi. Yasaya göre ödeme şartını ihlal suçlarında, sanıklara 3 aya kadar tazyik hapis cezası veriliyor. Buna göre son 5 yılda borcunu ödeyemeyen kart borçlusu vatandaşlardan 110 bin 361 kişi cezaevine girdi. Sosyo-ekonomik yönden sorunun çözümü için bankalar ‘bize ne’ diyemez, elini taşın altına koymalı, borçlara uzun vadeli yapılandırma getirmeli" dedi.

'KARTTA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ'

2015 yılında kartlı alışverişlerin toplam tutarının 526 milyar TL'ye ulaştığını belirten Palandöken, “Kart sayısı 171 milyon adete ulaşan Türkiye, Avrupa’da birinci sıraya yerleşti. Bunların 58 milyon 215 binini kredi kartları oluşturuyor. Kartlı yapılan alışverişin vatandaşın harcamalarının içindeki payı ise son 5 yılda yüzde 28'den yüzde 39'a çıkarak, kartla daha çok alışveriş yapmaya başladık ama unutmayalım 1 milyon kredi kartı sahibi de yasal takibe düşmüş durumda. Vatandaşımız da bilinçli tüketici olmak zorunda.

Alışverişlerimizi taksitle yaparak bir avantaj sağlayabiliriz ama AVM’lerde o kadar çok çeşit ve alışverişe yönelten tuzak ürünler var ki albeniye kapılıp hiç ihtiyacımız olmasa bile alışveriş yapabiliyoruz. Ödemeleri gelince de kara kara düşünüyoruz. Bu durum tüketici mağduriyetinin artmasına neden oluyor, piyasanın dengelerini bozuyor" şeklinde konuştu.

'SORMADAN KART GÖNDERİYORLAR'

Bankaların aidatsız kredi kartı çıkarma yükümlülüğünü de taksit hakkı vermeden yerine getirmesini de eleştiren Palandöken, “İnsanlara sormadan kredi kartı gönderen, gelirinin 10 katı limit tanımlayan bankalarımız, şimdi aidatsız kart vermeye gelince taksitsiz olarak veriyorlar. Bu konuda da yeniden düzenleme yapılarak taksit yapabilecek şekilde kredi kartı vermeliler” ifadesini kullandı.   

07 Şub 2016 - 18:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber