Genç Başkan (4)

BUNDAN

önceki haftalarda, o dönem Alanya için önemli bir siyasi figür olmuş Bülent Kandemir döneminden bahsettik. Bu hafta toparlayıp noktalayacağız.

Görev aldığı zaman itibariyle de zor bir dönemden geçen Bülent Başkan, iyi bir hava yakalamıştı.
80 darbesi sonrası kapanan parti yeniden açıldıktan sonra CHP diğer sol partilerle birleştiğinde bu görevi üstlenmişti.
O dönemlerde partinin bütün malvarlığına el konulmuştu, o da ekmeğini kazanmaya çalışan bir genç olarak büyük ekonomik iddialarla gelemezdi.
Ancak iyi bir ekiple ve cesaretli, yaratıcı bir anlayışla bütün bunların üstesinden gelecekti.
***
Köşemizde Bülent Başkan’ın bütün dönemlerini her detayıyla anlatma şansımız yok.
Onlara kitabımızda yer vermeye çalışacağız.
Ancak bu kadarı bile Kandemir’in nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatmaya yetmiştir diye düşünüyoruz.
O nedenle kalan bölümünü onun ağzından
tamamlayalım.
Aramızda konuştuklarımızdan parçalar aktaralım.
Gerçekten nasıl böyle öne çıktığı sorusuna, eline geçen fırsatları iyi değerlendirdiğini söyledi: “Meclis üyesi adaylığım sırasında Alanya’da televizyonlar yeni kurulmuştu. Bir açık oturum düzenlendi. Ben de Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi adayı olarak oraya katılmıştım. Herkesi hatırlayamıyorum ama DYP’den Şevket Tokuş gibi adaylardan oluşan 5-6 kişilik bir programdı. Gençliğin heyecanı ile bir konuşma yapmıştım. Bana 'Neden CHP’de siyaset yapıyorsun?' diye sorulduğunda, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi'nin bir bölümünü okumuş ve 'İşte bu nedenle yapıyorum' demiştim. Program çıkışında bir grup partili büyüğüm beni kutlamaya gelmişlerdi.”
"Pişman olduğunuz bir olay var mıydı?" diye sorduk elbette, uzun dönem siyasette bulunan bir kişiden öğreneceğimiz şeyler olmalıydı. Biraz espri ile anlattı: “Mimar Ahmet Aşık’ın ayağını kaydırdık. O dönemde DSP ile iyi ilişkiler yakalamıştık. Yönetimler olarak birlikteydik, 'Birlikte hareket edeceğiz' diyorduk. DSP merkezi bu durumu beğenmedi, Ahmet Aşık görevinden alındı. Alınmamış olsa vekil çıkma şansı yüksekti. Sonraki dönem ekibiyle birlikte CHP’ye kaydolmuşlardı.”
Yaptığı çalışmalardan en beğendiğini sorduk: “Her Cuma halk kürsüsü yapıyorduk. O dönem iletişim imkanları bugünkü gibi değildi. Herkes Cuma günü kürsü olacağını bilirdi. Basın da gelirdi. Konuşmak isteyen herkes kürsüye çıkar ve düşündüklerini anlatırdı. İyi bir deneyim yaşamıştık.”
Kandemir hakkında en önemlisi olmasa da en çok bilinen olay, ikinci ilçe başkanlığı döneminde Deniz Baykal tarafından görevden alınması konusudur.
Tam detayları yine kitabımızda yer almak üzere onu da konuştuk: “Bu tamamıyla partinin çalışmaları ve düzeni ile ilgiliydi. Kişisel hiçbir durum olmamıştı. Aksine ilk ilçe başkanlığım döneminde Genel Başkan seçileceği Kurultay’da Deniz Baykal her zaman Antalya delegelerinin yanında otururdu. O dönem, Karayalçın ile Baykal arasında yarış yaşanmıştı. Baykal, Kurultay sırasında benim yanımda oturmuştu. O dönemin Cumhuriyet Gazetesi'nde fotoğrafta ben de yer almıştım. Bizler Baykal’ı desteklemiştik. Yine o dönem daha farklı çalışılıyordu. Baykal Antalya’ya geldiği zaman, hangi ilçe olduğu fark etmez, bütün ilçe başkanları mutlaka çalışmalara katılırdı. Yani görevden alınma konusu tamamıyla o günün gerekleri üzerine olan, aile içinde olabilecek bir konu olmuştur.”
Köşemize uygun son bir soru vardı, genç siyasetçilere neyi öğüt verecekti: “Gençler mutlaka hedef belirlemeli, bu hedef için hazırlanmalı, kendisinin bir üstündeki kişiden ne eksikleri var, kendisine sormalı ve bu eksikleri mutlaka tamamlamalıdır. Siyasette öğrenmenin sonu yoktur, çalışmak başarıya ulaşmanın anahtarıdır.”
***
Şahsen büyük keyif aldığım bu görüşme ve yazı aşamasında, sizlerin de aynı keyfi aldığını umuyor, sabırla takip ettiğiniz için teşekkür ediyor, tarihten yeni konularla devam etmek üzere veda ediyor, saygılar sunuyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Can Karagöz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber