Genç başkan (2)

BİR

önceki hafta, Cumhuriyet Halk Partisi’nin "en genç ilçe başkanı" olan Bülent Kandemir’in siyasete girişi ve Belediye Meclisi’ne ilk adaylığı ile başlamıştık.

Bir kentin siyasi tarihi için alışılageldik olmayan birçok şeyi yaşayan Kandemir’in hikayesine sözü fazla uzatmadan devam edelim.
***
CHP, 1994 Yerel Seçimleri'nde Alanya’da umduğunu bulamamıştı. O dönemin DYP, ANAP ve Refah Partisi gibi partilerinin yanında solda da CHP, SHP ve DSP gibi çok partiyle girilen seçimlerde parlak bir sonuç elde edemeyen CHP, Alanya’da 4. parti olmuş ve Kandemir’in belediye meclis üyeliği hayalleri de bu seçimler için suya düşmüştü.
Ancak, bu durum siyasette yeni bir yüzün yerleştiği gerçeğini değiştiremezdi.
Siyasi konjonktür de değişiyordu.
Belediye başkanlığı adaylığında birleşemeyen CHP ve SHP, seçim sonrası birleşme için hazırlıklara başladı.
O dönemin ağır şartlarında, daha önce tüm malvarlığına el konulan partide yeni bir hareketlilik yaşanacaktı.
80 döneminde ilçe başkanlığında bulunan Raif Karagöz, partinin yeniden açılışında da ilçe başkanlığı görevini almıştı.
Partinin yapılanmasında yeniden görev aldıktan sonra başkanlığa devam etmesi yönündeki telkinleri dikkate almadı.
Görevini yeni birisine devretmek istiyordu.
Bu isim Bülent Kandemir olacaktı.
1994 Temmuz ayında yapılacak kongreden önce, Raif Karagöz, Mehmet Solmaz ve Ertuğrul Hüseyin Yeşildal, bugün de Atatürk Caddesi üzerinde bulunan ve Kandemir’e ait işletmeye giderek, ona ilçe başkanı olacağını adeta tebliğ ettiler.
Parti, genç bir isim üzerinde birleşiyordu.
İşin ilginç yanı, Kandemir’e ilçe başkanı olacağı söylendiğinde, kongreye tam 3 gün kalmıştı.
Neden Kandemir’in tercih edildiğini Raif Karagöz şöyle anlatıyor: “O dönem cesaretini ispatlamış, parti ilkelerini benimsemiş bir genç olarak, umut veren ve gelecek vaat eden bir yapısı vardı. Yerel seçimlerde dikkat çekmeyi başarmıştı. Bunlar onun için iyi bir başlangıç olabilirdi.”
Kandemir ise o günü şöyle anlatıyor: “O gün geldiklerinde benim için tam bir sürpriz oldu. Kesinlikle böyle bir teklif beklemiyordum. Hatta teklif yaptıklarında ‘Abi bana Genel Başkanlık teklif edin ama İlçe Başkanlığı teklif etmeyin’ dedim. Ama kararları kesindi.”
Tabi ki Sosyal Demokrat bir partide yalnızca başkan adayının belirlenmesi yeterli değildi.
O dönemde yönetim kurulu 33 kişiden oluşuyordu ve bugüne göre sayı oldukça fazlaydı.
Kandemir’in teklifi kabul etmeden önceki istekleri de bununla ilgiliydi.
Gençlik kollarında birlikte çalıştığı Mustafa Eroğlu, Durmuş Özgen ve Tevfik Çağlar’ın da mutlaka yönetimde olmasını istiyordu.
Genç ekip yine birlikte çalışacaktı.
Bu durumu kendi aralarında görüşen gençler, "Yapabilir miyiz?" diye birbirlerine sordular ve bu işi üstlenmeye, görev almaya karar verdiler.
Yanlarında büyük bir örgütün gücü olacaktı.
Kandemir, sonrasını şöyle anlatıyor: “Elbette, bu tekliften sonra Mevlüt Güven ve Atilla Emek gibi parti büyüklerimizin önünden geçtik, öğütlerini aldık. Kongreye çok az zaman vardı ve bir an önce projelerimizi hazırlamak zorundaydık.”
Yönetim listesinin oluşmasında, parti büyükleri Kandemir’in etrafında birleşmişti.
O dönem tek amaç birleşme sürecinde Türkiye’yi saracak bir Sosyal Demokrat anlayışın başarılı ekiplerce temsil edilebilmesinin sağlanmasıydı.
***
Tüm bunların sonunda, Alanya Belediye Düğün Salonu'nda yapılan kongreye 30 yaşında olan Kandemir tek aday olarak giriyordu.
Bu, Alanya’nın siyasi tarihinde not edilmesi gereken bir gün olacaktı.
***
Bir sonraki hafta, kongre gününü ve sonrasındaki durumu konuşmak üzere veda ediyor, bu ilham verici hikayenin devamını merakla beklediğinizi düşünerek hepinize saygılar sunuyorum.
(DEVAM EDECEK)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Can Karagöz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber