Geçmişten ders almak

GEÇMİŞTEN

, bir bakıma da tarihten ders almak diye bir şey var.

Toplum olarak, tarihten ders alıyor muyuz?
Bence, tarihten çok, geçmişten ders almak gerekir.
Geçmişten ders alabilmek için, geçmişi çok iyi araştırmak ve de doğru anlamak gerekir.
Bu anlamda, Tarihi olayları ve gelişmeleri doğru biçimde anlamak için de, yazılı tarihle birlikte, yazılmamış ya da yazdırılmamış ve de hala yazdırılmayan tarihi konuları da, çok daha derinliğine araştırmak gerekir.
Demek ki, geçmişteki olayları değerlendirirken de, yazılmış tarihi okurken de, çok dikkatli bir biçimde, sorgulamamız, araştırmamız ve de tartışmamız gerekiyor.
Zira.
Her dönemde, ülkeye egemen olan güç, olayları ve gelişmeleri kendi istediği gibi ele alıp, genellikle tarihçilere de bunu böyle yazdırmışlardır.
Baksanıza, 27 Mayıs 1960 Darbesi, yıllar boyu, bayram olarak kutlanıp, tarih kitaplarına “Hürriyet ve Anayasa Bayramı”olarak yazıldı.
Halbuki darbe sonrası, hürriyetler kısıtlandı, mevcut anayasa rafa kaldırılıp, özel bir mahkeme ile Başbakan Adnan Menderes Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu idam edilirken çok sayıda insan da mahkum oldu.
Bu bayram, bayram olmaktan yıllar sonra çıkarılıp, idam edilenlerle mahkum edilenlerin itibarları çok daha sonra iade edilebildi.
Demek ki, bir egemen güç, bir yapıyı vatan haini olarak ilan ederken, bir başka güç, bu yapıyı vatansever olarak ilan edebiliyor.
2.Abdülhamit, Vahdettin, Enver Paşa, İttihatçılar ve benzeri birçok kişiler hakkında çok farklı değerlendirmeler olduğunu biliyoruz.
Bilemediğimiz!
Hangi egemenin doğru söylediği ya da hangi tarihçinin doğru yazdığıdır.
Ülkemizde Osmanlıdan başlayarak bu güne kadar sayısız parti kuruldu ve kurulmaya da devam ediyor.
Bu partileri kimlerin kurdurduğunu ya da kurduğunu, bunların tarihi geçmişinin ne olduğunu tam anlamıyla bilen var mı?
Yok.
Toplum olarak, birilerinin sahneye sürdüğü ya da birilerinin bir biçimde sahnede boy göstermesi sonucunda birini tabulaştırıp, sonra da kendi tabulaştırdığımız kişiye tapınmaya başlıyoruz.
Rahmetli Alparslan Türkeş’i, Necmettin Erbakan’ı, Bülent Ecevit’i, Süleyman Demirel’i, bugün için de, Recep Tayip Erdoğan’ı, Devlet Bahçeli’yi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu yakından tanıyan, geçmişini ve asıl düşüncelerini ve de kişiliğini tam anlamıyla bilen kaç kişi var?
Sanırım çok az kişi bu liderleri yakından tanıyordur.
Vatandaş olarak, siyasi ya da ideolojik konularda bir tercihte bulunuyor, bir adamın peşine takılıyorsanız, o kişiyi çok iyi araştırmanız ve söylediklerine ve yazdıklarına dikkat etmeniz gerekir.
Değerli okurlar, bu konuda Napolyon’un örnek alınacak bu sözünü hiç aklımızdan çıkartmamalıyız.
“Ben Katolik geçinerek Vendee Savaşını kazandım; Müslüman geçinerek Mısır’a yerleştim; Papacı geçinerek İtalya’da yürekleri kazandım. Bir Yahudi halkını yönetecek olsam, Süleyman tapınağını yeniden kurardım.”
Toplum olarak ülkemizi ve ülke insanımızı gerçekten seviyorsak, siyasilerin, hatta dostlarımızın ve çevremizdeki insanların, özellikle de siyasi liderlerin sözlerinden çok, özde ne düşündüklerini, ileride neler yapabileceklerini öngörmeye çalışmalıyız.
15 Temmuz rezilliğini, Gülen delisinin ne yapacağını öngöremeyenlerin öngörüsüzlüğü yüzünden yaşadık.
Siyaseten de, siyasetçilerin bu ülkeyi ve bu ülke insanını, belli bir maceraya mı yoksa, aydınlık bir geleceğe mi taşıyacağı konusunda ince eleyip sık dokuyarak, siyasi tercihte bulunmamız gerekir!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sami Çaycoşar - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber