Futbol bir kenara ama insanlık bitmiş

ESKİ

yılları anlatır bazen büyüklerimiz. Önceden futbol insanların eğlenceli vakit geçirmesi, heyecanın yaşanması ve gençlerin spora yönelmesi için önemli bir mihenk taşıymış. Ayrı takımların taraftarı aynı tribünde maç izler, birbirlerini kutlarlarmış.

Peki ne mi oldu? Önce halka ücretsiz olarak nakledilen maçlar havuz sistemiyle şifreli kanallara verildi. Bu doğru bir hareketti belki. Böylece takımların bütçeleri arttı. Gelişim de kaydedildi. Ardından da 'İddia' gibi bahisler ortaya çıkınca futbol iyice endüstriyel bir hal aldı. İşte bununla birlikte futbol adeta yavaş yavaş öldü.

Son 15 yılda oldu aslında ne olduysa. Takımlar galibiyet başı aldıkları paralara bakmaya, futboldan çok ticarete yönelmeye başladı. Bu da beraberinde paranın olduğu her sektörde olduğu gibi spora da siyasetin girmesine yol açtı. Siyasetin sporun içine girmesiyle başlayan çıkar ilişkileri yöneticilerin birbirleriyle olan iğrenç diyalogları ile birlikte önce taraftarı ayrıştırdı. Ardından da şiddet her geçen gün arttı. Şike olayları başladı. Çünkü spor artık amacını değiştirmişti. Amaç artık ticaret ve para kazanmaktı.

Bunlar aslında herkesin bildiği noktalar tabiki ama para hırsı artık birçok değerin önüne geçtiği gibi insani değerleri de yok etmeye başladı. Bir takım, futbolcusunu korumalarla almaya gitti. O korumalar basın mensuplarını dövdü ama yine yöneticiler haklı olduklarını söyledi. Her maç öncesi yöneticiler birbirlerine saldırdı. Bu durum taraftarın da birbirine düşman olmasına neden oldu.

Gelelim ALBİMO Alanyaspor'a. Takım var gücüyle mücadele etti. PTT 1. Lig'e çıktı. Takımın bütçesi diğer takımların yarısı kadar bile değilken onlara kafa tuttu. Bu bazı kesimlerin hoşuna gitmedi. Çünkü Antalyaspor ve ALBİMO Alanyaspor aynı sene lige çıkamazdı. Bu nedenle bir şekilde önlemler alınmalıydı. Hakem hataları futbolun bir gerçeği tabi ama hata hep bir tarafa karşı yapıldığı zaman hata olmaktan çıkar, adeta art niyete döner. Son üç haftada yaşanan hakem hataları bana pek de masumane gelmiyor aslında. Bu olaylar bu şekilde yaşanıyor. Sonra federasyon futbola ilgi düştü diyor. Çünkü gerçekleri konuşmak gerekirse, taraftar ne hakemlere, ne federasyona, ne de takımlara güvenmiyor. Bu durumun en korkutucu yanı da insanların hayatını hiçe sayacak boyutlara ulaşmış olması.

Kayserispor maçının hakemi Murat Türker, sahaya nasıl bir psikolojiyle çıktı, bilmiyoruz. Kayserispor ligin en pahalı takımı. Bobo'su, Nobre'si, Mehmet Eren'i, Biseswer'ı, Okay Yokuşlu'su ve Turgut Şahin'i hepsi Süper Lig düzeyinde oyuncular. ALBİMO Alanyaspor, Kayserispor maçını kaybedebilir. Bunda enteresan bir şey yok ama korkutucu olan şeyler var. UEFA sık sık yaptığı açıklamalarda sporcu sağlığının her şeyden önce geldiğini söyler ve kurallarda futbolcu başından darbe aldıysa kayıtsız şartsız oyunun durdurulmasını ister. Buna karşın Kayserispor maçında Nobre ile çarpışan Türker'in daha nasıl bir darbe alması gerekiyordu ki oyun dursun? Hakemin kriteri neydi? Bunu gerçekten merak ediyorum. Başı yarılan Türker, kanlar içinde yere yığıldı. ALBİMO Alanyasporlu futbolcular durdu. Ama hakem dahil sahada başka hiç kimse durmadı. ALBİMO Alanyaspor belki bir gol yedi evet ama insanlık kazandı. Ben futbolcularımızı tebrik ediyorum.

Galibiyetler gelir, geçer ve unutulur. Bugün Rosenborg takımı iki defa UEFA kupası kazandı. Yıllar önce finaller oynadı, şimdi kim hatırlıyor, hiçkimse. Kayserispor şampiyonluk parolasıyla Süper Lig'e başladı. Şimdi nerede? Dolayısıyla futbol sürekli çark şeklinde döner ve dönemsel başarılardan oluşur. Bence böyle bir eğlence aracı için insan sağlığı yok sayılmamalı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Burak Gül - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber