Fısıldayarak eleştirirsen…

CHP

Alanya ve Antalya Belediye Meclis Üyesi, Şehir Plancısı Erkan Demirci, Büyük Şehir Meclisi'nde konuşulan Ana Ulaşım Planı'nı sosyal medyada paylaştı. Demirci, detaylıca ve çok anlaşılır bir dille planın Alanya’yı kapsamadığını, dahası Alanya trafiğini rahatlatacağı sürekli söylenen çevreyolundaki inşaatların, aksine şehir trafiğini daha kaotik hale getirebileceğini savundu.

Demirci’nin paylaşımı ve arkasından gelen yorumlar, Alanya’yı fiziksel olarak şekillendiren kararların nasıl alındığı, pişirildiği ve sonrasında da hayıflanıldığı konusunda beni düşündürdü.

Aslına bakılırsa, şehre ilişkin kararlar hiçbir dönemde halkın genel katılımıyla alınmamış. Şimdilerde ise durum biraz daha farklı; halka sormanın da ötesinde, proje yapıcı artık en küçük bir eleştiri ya da muhalefetle karşılaşmaksızın eserini (!) uygulamaya koyuyor.

Son 15 yıllık siyasi iktidarın genel uygulamasının, bir model olarak yerel yönetimlere de bulaşmasıyla ve de seçilmiş olmanın getirdiği bir dokunulmazlıkla keyfi kararlar alınabiliyor. Siyasi iktidar yüzlerce kilometre öteden bir haritayı açarak, o bölgenin yararına olacağına inandığı projelere yol veriyor.

Yerel yönetimlerde ise siyasi parti oy oranına bağlı bir meclis dağılımının, o kitlenin çıkarını savunduğu sesi olduğu düşünülerek demokrasinin işlediği var sayılıyor. Oysa öyle olmuyor…

Her proje ortaya koyucusunun, değişik amaçlarda kullanıma sürülen ve dengeleri gözeterek seçtiği akıl dane grupları var. Bir de, onu beğenici ve yüreklendirici kitlesi var. O dar çevre kendisini projenin haklılığına, isabetliliğine inandırmaya yarıyor. Eğer daha işin başlangıcındayken farklı siyasi organlardan projeye ilişkin bir eleştiri ya da muhalefet gelmiyorsa, daha sonra yöneltilebilecek bireysel karşı çıkışlar, yalnızca pişmiş aşa su katmaya yarıyor.

Zamanında ve dozunda yapılmış bir eleştirinin eylem sahibinin de işini kolaylaştıracağı bilinemiyor. Bunun aslında projecinin lehine bir süreç olduğu, farklı gözlerin onu hata yapmaktan alıkoyacağını düşünemiyor.

İşte eğer; hikmetinden sual olunmaz siyasi iktidar önde gelenlerini eleştiremez, onun olmazsa olmazlığı konusunda kamuoyunda yaratılan genel havaya muhalif olmamak için bir siyasi örgütlenme düzeyinde ağzını açmazsan…

Hatta, geri kalmamak için övgülerini de sakınmazsan, atı alan Üsküdar’ı geçer. Senin orada burada yaptığın fısıl fısıl çıkışlar, muhalif düşünceye de yer verdiklerini zekice kanıtlamaya çalışanlarca alkış tutulduğunda, ancak sevinirsin.

Eğer proje sayıları ve onlara harcanan tutarlar konusunda halk adına detaylı bir sorgulamaya gitmiyor; bir projenin gerekliliği, topluma yararı, maliyetinin karşılanış biçimini tartışmıyorsan…

Verilen bir hizmetin siyasi gelecek beklentisini hedeflediğini bildiğin halde sesli olarak eleştirmiyor, hatta kamu tüzel kişiliklerinin birer siyasi odak haline getirilişini görmezden geliyorsan, fısıldayarak konuşma; görünüyorsun…

Zamanında ve örgütlü yapılmayan eleştiri, övgüler düzülerek şişirilmiş insani egoları normal düşünmeye itemez. Otorite, her karşı çıkışı kendisine bir komplo olarak görür ve düşmanlık üretmekten başka işe yaramaz. Bu da, barış içinde yaşaması gereken bir toplum için tehlikelidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Feyzi Açıkalın - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber