Fibromiyalji

SON

yıllarda fibromiyalji kelimesini oldukça fazla işitir olduk. Bu da bize bu hastalığın ciddi oranda artış gösterdiği ve toplumsal bir sorun olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Fibromiyalji, halk arasında kas romatizması olarak da bilinir. Kaslarda romatizmal bir yangı(iltihap) söz konusudur. Bu rahatsızlık vücuttaki tüm kasları tuttuğu gibi, bölgesel olarak da kas veya kas gruplarını tutabilir ve ağrıya neden olur. En çok şikâyetler sırt ve boyun kaslarının tutulmasına bağlı ağrılardır.
KADINLARDA DAHA SIK RASTLANIYOR
Kadınlarda erkeklere göre fibromiyalji görülme sıklığı yüksektir. 35-60 yaş arasında fibromiyalji görülme oranı yükselir, ancak gençlerde de fibromiyalji az da olsa görülür. Son yıllarda bu hastalığın artış göstermesinde toplumun rafine edilmiş, endüstriyel ve hazır gıdalarla beslenmesi başrol oynamaktadır.
DEPRESYON VE FİBROMİYALJİ
Fibromiyalji hastaların çoğu depresyonda olan hastalardır, ya da firomiyalji ve depresyon iç içedir, önce hasta depresyondan kurtulmalıdır. Fibromiyalji hastalarında esas şikâyet ağrıdır.
Ağrı ile birlikte eklemlerde haraket kısıtlılığı vardır. Özellikle baş ve boynu sağa sola öne arkaya çevirmekte zorluk çekerler. Hastalık göğüs kafesi kaslarını tutarsa nefes alıp verirken ağrı hissederler. Kalça kaslarını tutarsa yürümekte zorluk çekerler. Hangi kas grubunu tutarsa onunla ilgili şikâyetler vardır.
FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ
Fibromiyalji hastaları genel olarak yorgun olurlar, istirahat sonunda dinlenemezler, yorgunlukları hep devam eder. Ağır yük taşımış gibi yorgun olduklarını söylerler. Fibromiyalji hastalarının uyku sorunları vardır, bir kısmı çok uzun süreli uyumak ister, bir kısmı ise ağrılardan dolayı uyumakta zorlanır. Fibromiyalji hastaları sabahları yataktan dinç kalkamazlar, hep yorgundurlar, yatmak isterler. Fibromiyalji hastalarının çoğunda sabahları kaslarında sertlik vardır.

Bazen en küçük eforlu bir hareket de dahi vücutlarında yaygın ağrı oluşturur.
- Hastaların çoğunda keyifsizlik vardır. Zamanla kendi iç dünyalarına çekilerek yaşarlar. Çoğunluğu antidepresan ilaçları kullanırlar.
- Fibromiyalji hastaları bağırsak problemi yaşarlar. Uzun sureli kabızlık veya ishal hikâyeleri vardır. Bu en önemli şikâyetlerden biridir.
- Fibromiyalji hastalarında baş ağrısı da görülür.
TANI: Fibromyaljide tanıda en önemli kriter iyi bir anemnez, ayrıntılı ve kapsamlı bir muayenedir. Hastanın hastalık hikâyesi, hareket sistemi muayenesi ve nörolojik muayene bulguları çok önemlidir. Genellikle bunlarla fibromiyalji tanısı konur. Tanıya yardımcı veya destekleyici özel bir laboratuar bulgusu yoktur. Rutin tetkikler ve görüntüleme yöntemleriyle tanıya yardımcı olmaz.(Ancak sedimantasyon yüksek olabilir, igG yüksekliği olabilir). Hastalığı belirleyen özel bir yöntem yoktur.
FİBROMİYALJİ NEDENLERİ
Hastalığa mezenkim (bağ dokusu) pH değerinin asitik tarafa kaymasını sağlayan sebepler yol açar.
- Düşük değerli karbonhidratları tüketmek, (Abur cuburlar vs)
- Çok fazla hayvansal protein tüketmek, (Et, süt, yumurta)
- Sık sık antibiyotik kullanmak,
- Kortizon ve analjezik gibi ilaçlar kullanmak,
- Ağır metallere maruz kalmak, (Civa, kurşun, alüminyum vs)
- Rafine edilmiş gıdalarla beslenmek (Un, şeker, süt, vs.)
FİBROMİYALJİ TEDAVİSİ
Hastaya iyi bir sorgulama ve fizik muayene yapılır.

Buradan aldığımız bilgiler ışığında bioresonans test yöntemi ile gerekli testleri gerçekleştirilir. Fibromiyalji hastaları genelde depresyonu hastalardır. Hasta aynı zamanda depresyon tedavisi de alır. Yukarıdaki testler yapıldıktan hemen sonra vücut için zararlı olan gıdalar hastanın besin listesinden kaldırılır. Eksik olan hormon, vitamin ve minerallerin alınması sağlanır. Barsak florasını düzenlenir, toksik olan maddeleri detox ve çelesyon yolu ile vücuttan temizlenir.
Akupunktur yöntemini tedaviye ekleyerek 2-3 gün ara ile 20 dakikalık seanslarla 10-14 seansla tedavi edilir.
FİBROMİYALJİ TEDAVİSİ
Tedavide vücuda zararlı olan (vücudun tolera edemediği) gıdaları tespit etmek ve hastanın bu gıdalarla beslenmesini engellemek; vücudu rahatsız eden toksik maddeler varsa tespit etmek ve vücuttan uzaklaştırmak gereklidir. Barsak florasını düzenlemek hastalıklarda barsak florası normal floranın dışına çıkmıştır. Gereksiz ilaç zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. İlaçların faydadan çok zararları vardır.
Vücutta ağır metal varsa ,vücuttan bunları uzaklaştırmak gereklidir.
Fibromiyalji oluşturan sebeplerden vücudu kurtarmaya başlandıktan sonra ağrılar yavaş yavaş kaybolur. Ağrı tedavisini hızlandırmak için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Ağrı kesiciler, steroidler, antiromatizmal ilaçlar vs.
FİBROMİYALJİ HASTALIĞINDAN NASIL KORUNMALI?
- Yaratılış fıtratına uygun beslenmek, yani doğal ve taze besinleri tüketmek.
- Vücudun tolere edeceği gıdaları tüketmek,
- Yeterli su tüketmek (2,5 -3 lt )
- Rafine gıdalardan sakınmak gereklidir.
Daha detaylı bilgiyi www.recepcelik.com.tr adresinden de edinebilirsiniz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Recep Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber