Evet/Hayır sonrası Alanya

16

Nisan'a bugün itibariyle tam 19 gün kaldı.

AKP ile MHP'ye göre sandıktan "Evet" çıkarsa sadece sistem değişecek, daha güçlü bir meclis gelecek, hatta seçilmiş Cumhurbaşkanı'nı yargılama yolu bile açılacak.

AKP ile MHP'ye göre sandıktan "Hayır" çıkarsa sistem daha da tıkanacak, misal, genel seçimlerde bir siyasi parti yeterli çoğunluğu sağlayamazsa koalisyon dönemi yeniden başlayacak, bu da ülkeyi yine karanlık günlere götürecek.

CHP'ye göre ise sandıktan "Evet" çıkarsa, ülkenin bölünmesinin önü açılacak, Tek Adam rejimi başlayacak, din ve vicdan hürriyeti suistimal edilecek, ülkenin başındaki "Tek Adam" canının istediğini kodese tıktırıp, keyfi istediğinde hoşuna gitmeyen şirketlerin veya şahısların mallarına "tak" diye el koyabilecek.

Buna mukabil, CHP'ye göre sandıktan "Hayır" çıkarsa, bu mesaj, 15 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP'ye ve CHP'nin "AKP'nin koltuk değneği" olmakla suçladığı MHP'ye iyi bir ders olacak, AKP Hükümeti zayıflayacak, Tek Adam rejimi başlamayacak, Türkiye Cumhuriyeti'nin meşruiyeti devam edecek, ülke yine Yasama, Yürütme ve Yargı'dan oluşan üç sac ayağı üzerinde duracak.

AKP ile MHP'nin "Evet" kampanyalarına karşın CHP'nin "Hayır" kampanyaları tüm hızıyla devam ederken, kim oldukları, bunu neden yaptıkları bilinmeyen bazı gruplar ve kesimler ise dezenformasyon yaparak süreci sulandırıyor.

Misal, dün sosyal medyada dolaşan bir mesaj gibi...

İddiaya göre, anayasadaki "Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir" maddesine 16 Nisan'dan sonra sandıktan "Evet" çıkması halinde, "Din ve vicdan hürriyetinin tek istisnası, Ramazan Ayı'ndaki oruç ibadetidir. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında oruç tutmayanlara ilk aşamada para cezası, devamında ise devlete karşı gelmekten vatandaşlıktan çıkarılma ve sınır dışı edilme cezası verilecektir" cümlesinin ekleneceği ifade ediliyor.

Sordum soruşturdum, avukat bir arkadaşa danıştım, sandıktan "Evet" çıksa dahi böyle bir şeyin mümkün olamayacağını, doğru olsa bile bunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'ye büyük cezalar getireceğini, üstelik yeni anayasa paketinde böyle bir ifadenin de yer almayacağını belirtti.

Sosyal medyada dolaşan ve özellikle Ramazan Ayı'nda oruç tutmayan kararsız kesimi "Evet" tercihinden uzaklaştırmak için yapılan bir dezenformasyon olduğu muhakkak.

Neyse, bunlara yanıt vermek siyasilerin, bunları yayanları araştırıp bularak gereken cezayı vermek de polisin ve Yargı'nın görevi.

Gelelim asıl meseleye...

Siyasi kulislerde, Alanya'nın 16 Nisan sonrası nasıl şekilleneceği konusunda şimdiden iddiaya girenler bile var.

AKP İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu ile CHP İlçe Başkanı Ali Takavüt'ün takım elbisesine girdiği iddia benzeri, "16 Nisan sonrası kim gider, kim kalır?" türü iddialar artmaya başladı.

İşte o iddialardan bazıları...

Referandumda "Evet" çıkması, zaten gücünün zirvesinde olan AKP'nin elini daha da güçlendirecek. Alanya'da son üç yıldır görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu'nun ilk ilçe kongresinde görevini bırakacağı, yerini ise Başkan Yardımcısı Yusuf Mecek'e bırakacağı konuşuluyor.

Referandumda "Evet" çıkması, MHP'nin de elini güçlendirecek. Alanya'da MHP'nin varlığını yeniden hissettiren İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan'ın şehirdeki nüfuzu daha da artacak, popülaritesi çoğalacak, bu da "eğer erkene çekilmezse" 2019 Yerel Seçimleri sürecinde aday belirleme noktasında elini güçlendirecektir.

Referandumda "Evet" çıkması, CHP'yi daha da aşağılara sürükleyecek, cumhuriyet tarihinde ne genelde ne de yerelde hiçbir seçimi kazanamayan CHP'nin halk nazarındaki algısı daha da düşecek, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu CHP'nin İlçe Başkanı Ali Takavüt ise büyük ihtimalle görevinden istifa edecektir.

Bir de bu iddiaları tam tersinden yazalım.

Referandumda "Hayır" çıkması, AKP'nin ilk kez "seçim darbesi" alması manasına gelir ki, bu da seçmen nazarında "Demek ki AKP de güçsüz duruma düşebiliyormuş" algısına yol açacaktır.

Referandumda "Hayır" çıkması, MHP'yi de derinden sarsacaktır. Muhalifler tarafından "AKP'nin koltuk değneği" olmakla itham edilen Bahçeli'nin meşruiyeti sorgulanacak, Meral Akşener, Sinan Ogan, Ümit Özdağ gibi muhalif isimler "Biz demiştik, uyarmıştık" deyip daha da popüler hale gelecekler, bu da ülke genelinde olduğu gibi Alanya'da da MHP'nin sarsılmasına, bazı görev değişikliklerine yol açacaktır.

Referandumda "Hayır" çıkması, CHP'nin hem ülke genelinde hem de Alanya'da dirilmesine, belki de yeniden doğuşuna sahne olabilir. Bu durum, ekibiyle birlikte canla başla çalışan Ali Takavüt için yeni bir doğuşun sembolü olabilir, belki "milletvekili adaylığı" hayali gerçek bile olabilir.

Sandıktan "Evet" çıkarsa, büyük olasılıkla ilk yerel seçimden hemen önce ilçe belediyeler kapatılıp ilçelerin yönetiminin direkt Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne devredilebilme, ilçelerin de mevcut koordinatörler tarafından yönetilme olasılığı çok yüksek.

Sandıktan "Hayır" çıkarsa, ilçe belediyeler ilk yerel seçim öncesi büyük olasılıkla kapanmayacak, mevcut başkanlar da yollarına aynen devam edecektir.

İşin özü şudur...

Sandıktan "Evet" de çıksa, "Hayır" da çıksa, Türk siyasetinde olacağı gibi, Alanya siyasetinde de müthiş değişimler ve dönüşümler yaşanacaktır.

"Demedi" demeyin, benden uyarması...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber