Evet'çi misin, Hayır'cı mı?

BÜYÜK

tartışmalar ışığında TBMM Genel Kurulu'nda 339 milletvekilinin oyu ile geçen hafta kabul edilen anayasa değişikliği teklifi, TBMM'deki düzeltme ve yazım aşamasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa değişikliğini onaylayıp referanduma götürülmesi ilanından sonra ise halkın önüne 60 günün sonunda sandık konulacak.

Referandumda "Evet" oyunun yüzde 51 oranında çıkması halinde Parlamenter Sistem sona erecek, Başkanlık Sistemi dönemi başlayacak.

Parlamenter Sistem, "Yürütme" organının "Yasama" organı denetiminde olduğu demokratik bir yönetim sistemi.

Parlamenter Sistem'de "Devlet Başkanı" genellikle Hükümet Başkanı'ndan, yani Başbakan'dan başka bir kişi olagelmiştir.

Buna karşılık, Başkanlık Sistemi'nde "Devlet Başkanı" çoğunlukla Hükümet Başkanı ile aynı kişidir ve "Yürütme" organı, meşruiyetini "Yasama" organından almaz.

Nitekim "Türk Modeli" Başkanlık Sistemi başlarsa, Cumhurbaşkanı'nın "siyasi parti genel başkanı" olmasının önündeki engel de kaldırılıyor.

Anayasa değişikliği teklifi, yasal limit olan 330'un üzerinde 339 milletvekilinin oyu ile kabul edildiği için referandum süreci de başlamış oldu.

Değişiklik teklifi önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 günlük yasal süresi bulunuyor, referandum tarihi de buna göre şekillenecek.

Referandumun, Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk Pazar günü referandumun yapılması gerekiyor.

Fakat sorun şu ki, örneğin A&G Araştırma Şirketi'nin yaptığı halk anketinde olduğu gibi, Türkiye'de oy kullanma hakkına sahip her 2 kişiden 1'i yürürlükteki anayasanın ne zaman yapıldığını, her 100 kişiden 50'si ise anayasanın ilk 4 maddesinden herhangi birini bilmiyor.

Türkiye'nin önümüzdeki 60 gün içerisinde bir referanduma gideceği gerçeğine rağmen, vatandaş anayasa konusunda çok fazla bilgi sahibi değil.

Kısacası, daha yenisini oylamamız için önümüze sandık konulmamışken, halkın önemli bir kesimi eski anayasanın ne olduğu konusunda bilgi sahibi değil.

Bu nedenle seçmen sandığa giderken, her zamanki içgüdüleriyle, yani daha önce tuttuğu ve desteklediği siyasi partilerin görüşüne göre karar verecek ve tercihini buna göre şekillendirecek gibi gözüküyor.

Şimdi görev, Başkanlık Sistemi'ni başından beri savunan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurduğu ve 2002'den beri tek başına iktidar olan AKP'de...

Başkanlık Sistemi'ne karşı çıkan ve Atatürk'ün kurduğu Parlamenter Sistem'in devam etmesi gerektiğini savunan CHP'de...

Ve elbette; anayasa değişikliği görüşmelerinde AKP'yi destekleyen ancak referandumda "Evet" mi "Hayır" mı diyeceği henüz belli olmayan MHP'de...

Anayasa değişikliği teklifinin bu hafta içerisinde TBMM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilmesi, Erdoğan'ın da 15 günlük yasal süreyi beklemeden hemen onay vermesi, böylece "60. günün sonundaki ilk Pazar günü referandum yapılır" kuralının geçerli kılınması bekleniyor.

Plan böyle işlerse, Mart'ın sonunda veya Nisan'ın başında ülke olarak sandığa gideceğiz.

Bu da tahmini 25 Mart, 1 Nisan veya 8 Nisan tarihlerine tekabül ediyor.

Peki, Alanya'daki siyasi partilerin yöneticileri bu konuda neler söylüyor?

Örneğin...

Başkanlık Sistemi'ni savunan AKP'nin Alanya'daki İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu şöyle konuşuyor; "Biz zaten hep sahadayız. Sürekli milletimizin yanında, milletimizle beraberiz. Onların istekleri bu doğrultudaydı, halk Başkanlık Sistemi'ne sıcak bakıyor. Zaten biz milletimizin istemediği bir şeyi önüne getirmeyiz. Bu kararın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olacağına inandığımız için 'Evet' diyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte hep birlikte bu kampanya çalışmalarına katılacağız."

CHP İlçe Teşkilatı ise bir yandan CHP Genel Merkezi'nin, Meclis'te kabul edilen anayasa değişikliği paketini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylaması halinde iptal için Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini duyurması üzerine sessiz bir beklemeye koyuldu, diğer yandan dünden itibaren kırsal mahallelere gidip halka neden "Hayır" demeleri gerektiğini anlatmaya başladı.

CHP İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Can Karagöz ise bu konuda şu ifadeleri kullandı: "Bu değişiklik, 100 yıllık cumhuriyetin ve öncesine dayanan tüm tarihimizin genel ilkelerine aykırıdır. Açık bir rejim değişikliğidir. Burada 'Tek Adam' yönetimine gidecek bir yaklaşım vardır. Tüm kurumları doğrudan veya dolaylı olarak Cumhurbaşkanı atayacaktır. Bu kabul edilemez. Ayrıca Devlet Başkanı'nın partili olmasının önü açılmıştır. Bunların büyük sakıncaları vardır. CHP olarak Parlamenter Sistem'in güçlendirilmesine yönelik her türlü anayasa değişikliğine açık olduğumuzu söylemiştik. Ancak bu metin hiçbir baroya ve sivil toplum kuruluşuna sorulmadan ve uzlaşmadan yapılmıştır. Ülkemizi göz göre göre tehlikenin içine sokacak böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir."

MHP ise temkinli konuştu.

MHP İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, "Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin talimatlarına göre hareket edeceğiz. Sayın Bahçeli'nin bu anlamda söyleyeceği söz sözümüz, oyu oyumuzdur" dedi.

Özetleyecek olursak...

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa değişikliği teklifini onaylaması ve onayın Resmi Gazete'de yayınlanması ile yepyeni bir siyasi döneme giriyor.

Kişisel fikrimi soracak olursanız...

Milyonlarca yurttaşımız gibi şu gün itibariyle ne "Evet"çiyim, ne de "Hayır"cı.

Önümüzde 60 gün süre var.

Partizanca yaklaşmadan herkesi dinleyeceğim, ülkem ve milletim için neyin daha yararlı olduğuna kanaat getirirsem, kararımı ona göre vereceğim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber