Esnafa 'uzman' önerisi

DÜN

çarşıda rutin haber avındayken, Alanya'nın en eski esnaflarından biri olan, uzun yıllardır da Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı olarak dara düşen esnafa "kredi" hizmeti veren Ali Darı ile karşılaştık.

Ayaküstü sohbetimizde Alanya esnafına Yeni Alanya aracılığı ile bir çağrıda bulunmak istediğini söyledi.

Dedi ki: "Önümüzde meslek odası seçimleri var. Mesela duyumlarımıza ve sizin yazıp çizdiklerinize bakılırsa Esnaf Odası'na 4-5 aday varmış. Pek çok esnafla sohbet ediyorum, çoğu hangi adayı seçeceği noktasında kararsız kaldığını söylüyor. Kimi, 'Mevcut başkan verdiği sözleri yerine getirmedi ama yeni seçilecek olana nasıl güveneceğiz?' diyor, kimi de, 'Değişim iyidir' fikrinde birleşiyor. Benim önerim şu. Esnaf, bağlı olduğu meslek odasının mevcut yönetimini ve adayları ayrı ayrı zamanlarda belli bir mekana davet etmeli, projelerini anlatmasını istemeli, toplantının sonunda da o başkanın veya adayın vaat ettiği projeleri bir kağıda yazıp altına imza attırmalı. Ve finalde, 'Eğer vaat ettiğin sürede projelerini hayata geçiremezsen ya istifa edeceksin, ya da seni bizi kandırdığın için dolandırıcılıktan mahkemeye vereceğiz' demeliler."

Benim tanıdığım Ali Darı, Alanya ticaretinin ciğerini bilen, ticaret hayatının dününü ve bugününü bilmesinin yanı sıra yarınını da iyi öngörebilen nadir isimlerden biridir.

Ve bu sözleri bir kenara not edilmeli, esnaf da bu çağrıya kulak vermelidir.

***

TURİZMCİNİN UÇAK İSYANI!

Atatürk Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Mavi Optik firması yöneticisi Nuh Okur dün ilginç bir mesaj gönderdi.

Diyor ki...

"Turist var uçak yok. Çaresiz değiliz! Türkiye dünyanın en güzel ülkelerinden biri mi, evet. Avrupalılar yıllardır bu ülkede tatil yapıyorlar mı, evet. Bu ülkede tatil yapmaktan memnunlar mı, evet. Oteller ve hizmet 10 numara mı, evet. Fiyatlar diğer ülkelere göre nerdeyse bedava mı, evet. 12 ay boyunca tatil yapılacak bir coğrafya ve havaya sahip miyiz, evet. Şu anda binlerce Avrupalı turist ülkemize tatil için gelmek istiyor mu, evet. Peki Türkiye'ye tatile gelmek için yeterli uçak var mı, hayır. Bu sorunu çözecek kurum kim? Hükümet, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Hava Yolları. Şu günlerde Türkiye'ye gelmek isteyen fakat uçak bulamayan misafirler için acil tedbir alınamaz mı? Ekonomik daralmalardan dolayı hangarlara çekilen uçaklar, Anadolu Jet üzerinden charter uçuş seferleri düzenleyemez mi? 'Buyurun cenaze namazına' denilmeden, daha fazla yıkımlar olmadan, bu konudaki tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Çare, yeterli uçuşları sağlamakta."

Esnaf gözüyle Alanya'dan bakınca krizin reçetelerinden biri böyle.

E, haliyle insan merak ediyor.

Acaba Ankara'dan bakınca durum nasıl?

Oralardan bakınca buraların turizminde ve ekonomisinde her şey güllük gülistanlık mı gözüküyor ki Ankara henüz hiçbir girişimde bulunmuyor.

***

SURİYELİLERE DİKKAT!

Anımsayın.
Daha 10 gün bile olmadı.

Adana'daki parklarda genç kızları taciz ederken uzaktan çektikleri "Türk Kızları Nasıl Tavlanır?" başlıklı videoları sosyal medyada paylaşıp alay eden Suriyelilerin Adanalı gençlerden nasıl dayak yedikleri bir anda ülke gündemine oturuvermişti.

Adana'daki bu olayın haberinin mürekkebi bile kurumamışken benzer bir olay bu kez dün Alanya'da patlak verdi.

İddiaya göre, Alanya'nın İncekum Mahallesi'ndeki 5 yıldızlı bir otelin plajında otel müşterisi ailenin küçük yaştaki kızına tacizde bulunan 5 Suriyeli jandarma tarafından kıskıvrak yakalandı.

Jandarma gelmeden otelin güvenlik görevlileri tacizde bulunan Suriyeli gençlerden 1'ini yakalarken, olay yerine gelen jandarma da diğer 4 genci yakaladı.

Gözaltına alınan 5 Suriyeli ifadeleri alınmak üzere İncekum Jandarma Karakolu'na götürüldü, sonra ne oldu, henüz bilinmiyor.

Alanya'da çok sayıda Suriyeli yaşıyor.

Bunlardan pek çoğunun evi, adı adresi biliniyor ancak özellikle otellerde, restoranlarda ve gezi teknelerinde kaçak çalışan yüzlerce Suriyeli olduğu ileri sürülüyor.

Bu ve benzer olaylar arttıkça Suriyelilere yönelik toplumsal tepkilerde artış olabilir, bu da özellikle mütedeyyin ve milliyetçi duyguları yüksek şehir halkı ile Suriyelileri karşı karşıya getirebilir, Allah muhafaza Alanya'da "yine" istenmeyen olaylar yaşanabilir.

Diyeceğim şu ki...

Aman dikkat! Kurunun yanında yaş yanmasın, edebiyle adabıyla Alanya'da yaşayan, üç kuruş ekmek parası için orada burada sigortasız, özlük haklarından yoksun çalışmak zorunda kalan/bırakılan Suriyelilere ve ailelerine zarar gelmesin.

Deplasmanda olduklarını unutmayan, zor bir süreçten geçtikleri için "şimdilik" misafirimiz olan, şehrin sosyal, kültürel ve turizm hassasiyetlerini gözeten tüm Suriyelilerin başımızın üstünde yeri var, lakin terbiyesizlik edenlere de hukuk çerçevesinde gereken her türlü ceza verilmeli diye düşünüyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber