Esnaf krizde!

30

Mart 2014 yerel seçimlerinin yapıldığı günün ertesinde yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile belde belediyeler kapatıldı, bu yasanın Alanya'nın ekonomik, kentleşme ve turizm sektörlerine büyük katkıları oldu ancak siyasi manada ilginç bir gerçeği de gün yüzüne çıkardı.

Eskiden Alanya şehir merkezinin yanı sıra beldelerden de iyi, sağlam, gelecek vaat eden siyasetçiler çıkardı.

Misal, en batıdaki Okurcalar'da Yusuf Öztürk hem uzun yıllar muhtarlık yaptı, ardından yıllarca doğup büyüdüğü beldesinin belediyesini yönetti.

Avsallar'da Yusuf Akdemir ve Ertuğrul Akay, İncekum'da Fahri Baysal, Türkler'de Osman Çavuşoğlu ve oğlu Hayri Çavuşoğlu, Payallar'da Mehmet Çıtak ve Abdullah Öztürk, Emişbeleni'nde Ali Balcı ve Nurettin Uludağ, Konaklı'da Ali Şahin, Hasan Hastürk ve Abdullah Sönmez, Güzelbağ'da Mehmet Kula, Eren Uslu ve Mahmut Kaplan gibi etkin isimler hem yıllarca aktif siyaset yaptı, hem kendi bölgelerinde söz sahibi oldu, hem de doğup büyüdükleri beldelerine hizmet etti.

Merkeze yakın Oba'da merhum Hayri Doğan, Ahmet Güvercin, Şefik Türktaş ve Emin Hatipoğlu, Cikcilli'de Kerim Ertekin, Çıplaklı'da Hasan Uysal ve Yaşar Ertekin, Tosmur'da Musa Özdemir, Kestel'de (mevcut Alanya Belediye Başkanı) Adem Murat Yücel, merhum İsa Küçülmez ve Ahmet Tok, kentin doğusundaki Mahmutlar'da Mustafa Şahin ve Alaaddin Çakır, Kargıcak'ta Mukadder Işık ve Zihni Asiltürk, Demirtaş'ta Yusuf Karagöz, Muhammed Akın, Mustafa Aras ve Mustafa Karagöz gibi etkin isimler yıllarca siyaset yaptı, kendi bölgelerinde söz sahibi oldu, doğup büyüdükleri beldelerine hizmet etti.

Günümüzde, yukarıda isimleri yazılı bu isimlerin çok azı aktif siyaset yapıyor, bazıları Hakk'ın rahmetine kavuştu, pek çoğu da siyaseten inzivaya çekildi.

Diyeceğim şu ki...

Alanya, sadece şehir merkezinden ibaret değildir.

Alanya'nın eskiden belde olan yeni mahallelerinden de pırıl pırıl, içinde siyaset ve hizmet aşkı olan gençlerine de yer verilmeli, bunun için de şehir merkezi siyasetçilerinin civar belde/mahallelerde yaşayan gençlerine "siyasete dahil olun" çağrısında bulunmaları gerekir.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in 30 Mart 2014'te elde ettiği başarının altında yatan faktörlerden biri de işte budur.

Konaklı'dan Abdullah Sönmez'i, Cikcilli'den Kerim Ertekin'i, Payallar'dan Abdullah Öztürk'ü, Kargıcak'tan Zihni Asiltürk'ü, İncekum'dan Fahri Baysal'ı, Güzelbağ'dan Mehmet Kula'yı "meclis üyesi" olmaya ikna edip, yıllarca bu beldelerde belediye başkanlığı yapmış bu isimlerle yola çıkıp rakiplerine nazaran maça 3-0 önde başlayan Adem Başkan, beldelerde yaşayıp siyaseten unutulmadıklarını, kendilerinin de önemsendiğini görmek isteyen binlerce vatandaşı da yanına alarak seçime girmiş ve kazanmıştır.

Uzun yıllar direkt Doğru Yol Partisi, endirekt Anavatan Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nde aktif siyaset yapan Kerim Aydoğan'ı, MHP'de İlçe Başkanlığı yapan Mustafa Tuna'yı, Alanya siyasetinin değerli isimlerinden biri olan Hüseyin Kasapoğlu'nun oğlu Tunahan Kasapoğlu'nu, şehrin işinde başarılı mimarlarından olan Melike Nazifoğlu'nu, MHP'nin ağzı laf yapan önemli isimlerinden Celal Taşkın'ı, aslen Demirtaş Mahallesi'nden olan ve genç yaşında şehrin önemli müteahhitlerinden biri olan Mehmet Ali Tekin'i, Mahmutlar kontenjanından bölgenin ağır abilerinden Hasan Basar'ı, Avsallar kontenjanından olup ismi hiçbir şaibeye bulaşmamış, pırıl pırıl, çevresinde sevilen ve siyaseten gelecek vaat eden bir isim olan Başkan Yardımcısı Adem Er'i, Tosmur'un gözünü budaktan lafını dudaktan esirgemez ismi Hasan Özdemir'i kadrosuna dahil edip elini güçlendiren Adem Başkan, aslında bir anlamda "15 yıldır tek başına iktidar olan AKP'nin 15 yıllık belediye başkanına rağmen" seçim nasıl kazanılır konusunda ileride kitabı yazılacak bir çalışmaya da imza atmıştır.

Gelelim yazının başlığı meselesine...

Madem girişte "Esnaf krizde" dedik, içini dolduralım.

Dün elime Alanya Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü'nün ilginç bir istatistiği geçti.

Verilere göre, 2017 yılında alınan işyeri açma ruhsatında müthiş bir düşüş var.

Misal, Adem Başkan'ın seçim kazandığı 2014 yılında 650 esnaf işyeri açmak için ruhsat alırken, bu rakam 2015 yılında tavan yapıp 1.508'e yükselmiş.

Ruhsat talebinde bir yılda iki kat artış yaşanırken, bu rakam 2016'da neredeyse yarı yarıya düşerek 822'ye gerilemiş.

2017'de ise Temmuz ayına kadar işyeri ruhsatı almak için Alanya Belediyesi'ne sadece 457 esnaf başvurmuş.

2016'ya göre başvuru sayısı neredeyse yarı yarıya düşerken, elbette bu durumun analizlerinin enine boyuna yapılması gerek diye düşünüyorum.

Her gün "Kiralık" veya "Satılık" ilanlarının dükkan camekanlarına daha fazla asıldığı, resmi kurumlara iş başvurusu yapan insan sayısının rekor kırdığı, sosyal yardımların tavan yaptığı bir dönemin ardından bizleri 2019'da ilginç bir yerel seçim süreci bekliyor.

Ülkenin yaşadığı krizli iç ve dış olaylara bağlı olduğunu düşündüğüm ekonomik krizde vatandaşa ve esnafa en çok iş ve aş vaat eden, bunun için yeni alanlar yaratan adaylar ve ekipleri maça en az 3-0 önde başlayacaktır, gerisi fasa fisodur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber