Seracılıkta Yetiştirme Teknikleri, Hastalık ve Zararlılar, Gübreleme

Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından düzenlenen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Elmalı İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ve Elmalı Belediyesi’nin desteklenen "Seracılıkta Yetiştirme Teknikleri, Hastalık ve Zararlılar, Gübreleme" konularının işlendiği "2.Yayla Seracılığı Paneli", Elmalı ilçesinde gerçekleştirildi.

Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Belediye Başkanı Hüseyin Altıntaş, AÜ Korkuteli MYO Müdürü Prof.Dr. Soner Balcıoğlu, Yuva Belediye Başkanı Hüseyin Şahin, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ordu, Tarım İlçe Müdürü Muzaffer Tekin, tarım danışmanları, zirai ilaç bayileri ve sera üreticilerinin katıldığı panelin açılış konuşmasını Elmalı MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Halil Demir yaptı.

Elmalı’nın ekonomisinin tarım ve turizme dayandığını belirten Yrd.Doç.Dr. Demir, son yıllarda seracılık açısından oldukça önemli gelişmeler yaşandığını, sera alanlarının yaklaşık 7-8 bin dekara ulaştığını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Demir, "Yayla seracılığı Elmalı’nın gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Bugün yüzde 95’i domates olan üretimin önümüzdeki yıllarda hızla artacağı aşikardır. Bu gelişmenin bilgiye dayalı olarak bilinçli şekilde olması için, Elmalı MYO olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Bu yolda geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen Yayla Seracılığı Paneli’nin, bu yıl ikincisini yapıyoruz. Ve bundan sonraki yıllarda da geleneksel hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Belediye Başkanı Hüseyin Altıntaş ise yaptığı konuşmada ilçede ilk seracılığın Bozhüyük Köyü’nde başladığını, daha sonraki dönemlerde ise hızla yaygınlaştığını söyledi. Yayla bölgelerinde yapılan seracılığın giderek önem kazandığına değinen Başkan Altıntaş, “Yüksekokulumuzun seracılığın gelişmesi için yaptığı bu organizasyon bizim açımızdan çok önemlidir. İnşallah bu yıl ikincisi yapılan bu panel gelenekselleşir" ifadelerini kullandı.

Kaymakam Mehmet Murat Çekmen de Elmalı Meslek Yüksekokulu’nun ilçede bulunmasının önemli bir avantaj olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Doç.Dr. Ersin Polat seracılıkta sebze yetiştiriciliği, AÜ Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr. İlker Sönmez seracılıkta toprak özellikleri ve gübreleme, BATEM’den Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Gümrükçü sebze hastalıkları ve Tarım İl Müdürlüğü’nden Dr.Nurdan Topakçı sebze zararlıları ve entegre mücadele konularında bilgiler verdi.

#

09 Nis 2013 - 17:45 Antalya/ Elmali- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber