El ve parmaklardaki uyuşmalara dikkat!

SABAHLARI

kalktığınızda veya gün içinde el ve parmaklarda uyuşmalar ve güçsüzlük yaşıyorsanız bunun altında yatan bir çok farklı sebep olabilmektedir. Bunlardan bazılarını incelemek gerekirse;

1- Boyun Düzleşmesi: Ellerdeki uyuşmaların %70'ini oluşturur. Boyun düzleşince beyine giden bazı damar ve sinirler sıkışır ve gerilir. Tedavi edilmezse daha ileri safhalarda güçsüzlük, dengesizlik ve uyuşma ortaya çıkar. Boyun düzleşmesi ilerlemiş ve ağrılar kollara yayılıyorsa fizik tedavi veya manuel tedavi uygulanması gerekir. Boyun gerginliği tedavi edilmezse baş ağrıları sıklaşır. Sürekli boyun gerginliği boyun fıtıklarına zemin sağlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşabilir. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

2- Karpal Tünel Sendromu: Ellerdeki uyuşmaların %10'unu oluşturur. Koldan gelen sinir ve kaslar avuç içine bilek bölgesinde dar bir kanal ya da tünelden geçerek ele ulaşır. Bu dar kanala "Karpal Tünel" adı verilir. Karpal tünelin içinden geçen sinir ise "Median Sinir" olarak adlandırılır. Karpal tünel sadece median sinir ve kas bağlarının sığabileceği kadar bir genişliğe sahiptir. Kanal içinde yer kaplayan herhangi bir oluşum ya da şişlik içindeki dokuların sıkışmasına neden olur. Median sinirdeki bu sıkışma sinirin uyardığı bölgelerde uyuşma ve keçeleşme şikayetleri ile kendini belli eder.

3. Unlar Sinir Sıkışması: Eğer 4. ve 5. parmaklarımızda uyuşukluk hissediyorsak ve dirseğimizden başlayan bir ağrı varsa ulnar sinir basısından şüphelenmek gerekir. Teşhisi EMG ile konur. Eğer ileri safhadaysa cerrahi müdahale gerekir.

4- Boyun Tutulması ve Kas Spazmı: Ellerdeki uyuşmaların %5'ini oluşturur. Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman manuel tedaviler ile spazm ve tutulma çözülmektedir.

5- Boyun Fıtığı: Ellerdeki uyuşmaların %5'ini oluşturur. Boyun fıtığı, her iki boyun omuru arasında yastık görevi yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Taşma sonucunda ortaya çıkan sinir basısının büyüklüğü ve etkinliğine göre boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma görülebilir.

6- Hipotiroidi: Ellerdeki uyuşmaların %1'ini oluşturur. Tiroit hormonlarının kanda çok az bulunması durumuna hipotiroidi veya hipotiroidizm denir. Kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülür. Hipotiroidide en sık görülen bulgular yorgunluk, halsizlik aşırı uykuya meyil, saç dökülmesi ve üşüme hissidir. Bazen hasta hafıza kaybının farkına varmayabilir, arkadaşları tarafından bu yüzden uyarılabilir. Orta derecede kilo alma olur ve zayıflamakta güçlük çekilebilir. Aşırı şişmanlığa hiçbir zaman neden olmaz.

7- Diyabet: Ellerdeki uyuşmaların %1'ini oluşturur. Sürekli yüksek değerlerde seyreden şeker hastalığı da ellerde uyuşmaya sebep olabilir.

8- Diğer nedenler (%3): Ellerdeki uyuşmaların %3'ünü oluşturur. Romatizmal hastalıklar, kas hastalıkları, multipl skleroz, beyin tümörleri, beyin damar tıkanmaları, kol damarlarındaki tıkanıklıklar ve benzeri durumlarda da ellerde uyuşma ortaya çıkabilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber