''Yolcu sayısı 170 milyona ulaşacak''

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2014 yılı sonunda hava yolu ulaşımında yolcu sayısının 170 milyona ulaşmasını hedeflediklerini söyledi

ELVAN, Türkiye’de herhangi bir vatandaşın en fazla 100 kilometre yakınında havaalanı yapma hedeflerinin olduğunu açıkladı. Avrupa Hava Yolları Birliği'nin (AEA) yıllık 'Havacılık Liderleri Zirvesi'nin ikincisi, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü ve AEA Yönetim Kurulu Başkanı Temel Kotil'in ev sahipliğinde İstanbul Çırağan Sarayı’nda yapıldı. Havacılık endüstrisinin AEA üyeleri, hava yolları şirketlerinin üst düzey yöneticileri, Avrupa Birliği (AB) siyasetçilerinin yer aldığı zirveye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan da katıldı. Zirvenin açılışında konuşan Bakan Elvan, Türkiye’de sivil havacılığın gelişmesine yönelik rakamsal bilgiler verdi. Sivil havacılıkta bölgede ve dünyada örnek temsil ettiklerini dile getiren Elvan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sizlerin de gördüğü gibi ülkemiz sivil havacılığı hem bölge hem de dünya sivil havacılığı açısından örnek teşkil edebilecek bir duruma geldi. Çünkü 2003 yılından sonra gerek sektörde yaptığımız yasal düzenlemelerle, gerek havaalanlarına yaptığımız yatırımlar ve gerek bölgesel havacılık projesini hayata geçirmemiz sayesinde Türk havacılığı şaha kalktı. 2003’ten itibaren rekabet ortamının sağlanması ile birlikte uluslararası otoritelerin 2015 yılı için öngördükleri rakamlar 2005 yılında gerçekleşti. Bu gerçekten Türk sivil havacılığının çok önemli başarılarından birisi.”

ULAŞIM AĞINDA REKOR KIRILDI

Sivil havacılığın büyüme ortalamasının dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Elvan, şu ifadeleri kullandı: “Hayata geçirilen projelerle Türk sivil havacılığında 2003 yılına göre istihdamdan sektör cirosuna, sektördeki kalifiye personel sayısından uçak filosuna, koltuk kapasitesinden uçak trafiğine eğitimden denetime varıncaya kadar her alanda Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde bir büyüme performansı gerçekleştirildi. Türkiye, ikili anlaşmalarda rekor kırarak uçuş ağını en hızlı geliştiren ülke konumuna geldi. Uçuş ağımız son 11 yılda tam 3 kat arttı. Anlaşmamız bulunan ülke sayısı 2003 yılında sadece 81 iken bugün 2014 yılında Türk hava yollarının büyüme kapasitesi yüzde 20’ye ulaştı. Bu da Türkiye için gurur verici bir vesile diye düşünüyorum.“

'YANLIŞ ALGI OLUŞTURULUYOR'

Bakan Elvan, ayrıca AK Parti hükümetleri boyunca yapılan havaalanlarından bahsetti. 2003 yılında 26 havaalanı sayısını, 2014 yılında 53’e yükselttiklerini ifade eden Elvan, dış ve iç hatlarda artan yolcu kapasitesi hakkında yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti. Elvan, ülke genelinde 2003 yılında 26 aktif havaalanı varken, bugün bu rakamın 53’e yükseldiğini belirterek şunları söyledi: "Bu gelişmeler ışığında Türkiye 151 milyonu bulan yolcu kapasitesine ulaştı. 2014 yılı hedefi ise 170 milyon. 170 milyon yolcunun hava yolunu kullanmasını bekliyoruz ve tüm gelişmeler bunu gösteriyor. Yolcu sayısındaki artışın dış uçuşlarda arttığına yönelik yanlış bir algı söz konusu. Son 11 yıllık sürece baktığımızda aslında dış hatlardaki yolcu sayısındaki artış 5 kat oldu ancak iç hatlardaki yolcu artış oranı son 11 yılda tam 10 kat oldu.”

‘ÇAPRAZ UÇUŞ SAYISI ARTIYOR’

Türkiye’nin dört bir yanında yeni havaalanı projelerinin olduğunu belirten Elvan, hükümet olarak havaalanını vatandaşların rahat kullanabilmeleri için belirledikleri hedefi açıkladı. Yeni havaalanları açacaklarını anlatan Elvan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu sadece İstanbul’da olmayacak. Anadolu’nun değişik yerlerinde ve ihtiyaç duyulan yerlerde havaalanı açacağız. Bizim hükümet olarak hedefimiz, herhangi bir vatandaşın 100 kilometreden havaalanına ulaşmasını istiyoruz. Dolayısıyla bizim kriterimiz havaalanı için 100 kilometre. 100 kilometreden daha uzakta olan vatandaşlarımız için gerekli fizibilite çalışmalarımızı yapıp bu alanda yeni havaalanları inşa edeceğiz. Buna paralel olarak da Türkiye içerisinde çapraz uçuş sayısını artıracağız.”

18 Eki 2014 - 02:33 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber