Yoksulluk sınırı 4.512 lira

Türk-İş'in araştırmasına göre, aralık ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 4 bin 512 lira oldu. Bu rakam, zamla birlikte 1300 lira olması beklenen asgari ücretin neredeyse 3 buçuk katı. Ortalama bir memur maaşı da yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk geliyor

TÜRK-İŞ'İN, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının Aralık 2015 sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı açlık sınırı bin 385 lira 26 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzer ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı, yani yoksulluk sınırı ise 4 bin 512 lira 25 kuruş oldu. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 682 lira 57 kuruş olarak hesaplandı.

 

Yoksulluk sınırı olan 4 bin 512 lira, zamla birlikte 1300 lira olması beklenen asgari ücretin yaklaşık 3 buçuk katına denk geliyor.

 

Memurlar için de durum pek iç açıcı değil. Türkiye'de ortalama bir memur, 4 kilik ailesini doyurmak için maaşının yaklaşık %70'ini gıdaya harcamak durumunda ve aldığı maaş, yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk geliyor.

 

Tavuk fiyatı geriledi, balık arttı

 

Türk-İş araştırmasına göre, gıda enflasyonunda son 12 aydaki artış yüzde 12,41 olarak hesaplandı.       

 

Süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay bazı marketlerde ve bazı süt ürünlerinde fiyatlar yükseltildikten sonra indirim adı altında geçen ayki fiyatlara etikette yer verildiği belirtilirken, yoğurt ve peynir fiyatı değişmedi.

 

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta et fiyatı aynı kalırken tavuk fiyatı biraz geriledi, balık fiyatında ise artış tespit edildi. Yumurta fiyatı da geriledi. Bakliyat ürünlerinde de nohut fiyatındaki artış dışında bu ay önemli bir değişiklik tespit edilemedi.

 

Yaş sebze meyve fiyatlarında ise sadece patates fiyatları geriledi. Ortalama sebze fiyatı biraz arttı, meyve fiyatı ise geriledi. Geçen ay 3,48 lira olarak hesaplanan ortalama yaş sebze kilogram fiyatı bu ay 3,46 lira oldu. Ortalama kilogram sebze fiyatı bu ay 3,68 lira ve meyve kilogram fiyatı ise 2,94 lira olarak hesaplandı.

 

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta önemli değişiklik olmadı.

28 Ara 2015 - 12:59 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber