Yapılandırmayla izlenen kredi borçları azalacak!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Kasım 2016'ya ilişkin izlenen toplam kredi bakiyesi 57 milyar 19 milyon TL. İzlenen kredi kartı bakiyesi ise 8 milyar 147 milyon lira. Geçen yıl sonunda alınan yapılandırma kararıyla bu rakamların bu yıl düşmesi bekleniyor" açıklamasını yaptı

BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, ödenemeyen kredi ve kredi kartı borçlarına ilişkin 2016 yılı Kasım ayı rakamlarını açıkladı. Canikli, “İzlenen kredi bakiyesi 57 milyar 19 milyon TL’dir. Takip hesaplarında izlenen kredi kartı bakiyesi ise 8 milyar 147 milyon TL'dir" dedi. 2016 sonunda çıkarılan bireysel kredi kartına taksit sayısını 12'ye yükselten ve kart borçlarını yeniden yapılandırma öngören yönetmelikle bu rakamların bu yıl düşmesi bekleniyor" diye konuştu.
YÜZDE 50'Sİ SİLİNECEK Mİ?
TBMM Başkanlığı’na Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verildi. Akşam'dan Miray Çimen'in haberine göre önergede şu soruların yanıtları istendi: "Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borcu 2015 ve 2016 yılında ne kadardır? Bankalarca uygulanan gecikme faizi, cezai faiz, temerrüt faizi gibi katlamalı ilavelerin en azından yüzde 50’silinmesi düşünülmekte mi?"

RAKAMLAR DÜŞECEK
Önergeyi yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Canikli, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre izlenen kredi bakiyesi 2015 yıl sonu ve Kasım 2016 dönemi için sırasıyla 47 milyar 541 milyonTL ve 57 milyar 194 milyon TL'dir. Takip hesaplarında izlenen kredi kartı bakiyesi ise aynı dönemler için sırasıyla 7 milyar 599 milyon TL ve 8 milyar 147 milyon TL olarak gerçekleşmiştir” dedi. Canikli cevabında 2016 yılının kredi kartı bakiyesi olan 8 milyar 147 milyon TL’nin 847 milyon TL’sinin kurumsal kredi kartı, 7 milyar 300 milyon TL’sinin ise bireysel kredi kartı olduğu bilgisini verdi. Hükümetin 2016 yılı Ekim ayında çıkarmış olduğu ve kredi kartına taksit sayısını 12'ye çıkaran, kart borçlarını ise yeniden yapılandırma öngören yönetmelikle bu rakamların düşmesi hedefleniyor.

MERKEZ BANKASI'NA DEVREDİLDİ
Başbakan Yardımcısı Canikli, cevabında Bakanlar Kurulu’nun bankaların ödünç para verme işlemleri ve mevduat kabulünde uygulanacak azami faiz oranlarını tespit etmek, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakmak konularında yetkili kılındığını belirterek, bu yetkilerin Merkez Bankası’na devredildiğini kaydetti. Canikli, Merkez Bankası’nın azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkili olduğunu ve bu oranları üç ayda bir açıkladığını ifade etti.

BDDK'NIN YETKİSİNDE DEĞİL
Canikli, şöyle devam etti: "Kredi kartı sözleşmelerinde, faiz ve gecikme faizi oranlarının Merkez Bankası tarafından belirlenen azami oranların üstünde olmayacağına ilişkin hükmün yer alması gerektiği var.  Bu itibarla, bu tutarların silinmesi, BDDK'nın görev ve yetki alanı kapsamında değil."

22 Şub 2017 - 08:56 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber