Ya çok zenginiz ya da çok hovarda

Türkiye, yılda 6.5 milyon ton kağıt tüketirken bunun 2.6 milyon tonunu geri toplayabiliyor. Avrupa’da hurda kağıdı geri kazanma oranı % 80 iken Türkiye’de % 46. Sadece Avrupa’daki oranı yakaladığımızda edeceğimiz tasarruf 832 milyon euro

TÜRKİYE birçok sektörde olduğu gibi kağıtta da dışa bağımlı... Türkiye’de yaklaşık 6.5 milyon kağıt tüketiliyor ve bu miktarın yaklaşık yarısı yurtdışından ithal ediliyor. Üstelik tükettiğimiz kağıdın büyük bölümü de geri toplanamıyor. Türkiye, yılda tükettiği 6.5 milyon ton kağıdın sadece 2.6 milyon tonu geri toplayabiliyor. Avrupa’da hurda kağıdı geri kazanma oranı yüzde 80 iken Türkiye’de yüzde 46. Sadece Avrupa’daki oranı yakaladığımızda edeceğimiz tasarruf miktarı 832 milyon euro.
900 bine yakın ağaç
Bu bilgileri Mopak Genel Müdürü Ruhi Molay’dan aldık. Molay, “Ülkemizdeki kağıt karton tüketiminin yüzde 80’ini geri kazandığımızda yılda 5.2 milyon ton hurda kağıt geri kazanacağız bunun karşılığında 900 bine yakın ağaç kesilmekten kurtulmuş olacak. Atık durumda bulunan kağıdın, geri dönüşüm yoluyla kağıt sanayisine kazandırılması, hava kirliliğini yüzde 74-94 arasında, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltır.
1 ton kullanılmış kağıt geri kazanılırsa; 17 ağacın kesilmesi, 72 metrekare alanın tahrip edilmesi önlenir. Ayrıca 4.100 kwh elektrik enerjisi, 32 bin litre su ve 1.750 litre fuel-oil tasarruf edilir. Üstelik 27 kilo atık gaz kirleticinin atmosfere atılması da engellenir” diye konuştu.
Yeni proje başlıyor
Mopak olarak 1.000 ton kapasiteli tesislerinde atıkları toplayıp, ayrıştırıp geri dönüşüm sanayisine sevk ettiklerini kaydeden Molay, şöyle devam etti: “Toplumumuzun bilinç düzeyini yukarılara çekmek için eğitimler verilmeli ve özel sektör, STK’lar ve yerel yönetimler bu konuda omuz omuza çalışmalıdır. Biz Mopak olarak bir adım attık ve odağı insanları bilinçlendirmek olan bir projemizi hayata geçirmek üzereyiz. Toplamayı merkezleştirmeyi hedefleyen ve atık toplama üzerine olan projemizin adı Yaşasın Kağıt Yaşasın Ağaç…”
Sektörle ilgili bilgi de veren Molay, “Kağıt sektörü bu yılı yüzde 2 büyüme ile tamamlayacak” dedi.
Cironun % 10’u defterden
MOPAK olarak 2018’e kadar 54 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını anlatan Ruhi Molay, şöyle konuştu: “Defter üretiminde lideriz ve pazarın yüzde 57’sine hakimiz. Defter, toplam ciromuzun yüzde 10’unu oluşturuyor. Bu alanda yeni markamız Masaüstü’nü hayata geçirdik. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Masaüstü çatısı altında 100’den fazla çeşit ürün ile kırtasiye raflarında yer alıyoruz. Masaüstü, 200 bin TL yatırım ile kuruldu ve bugünkü hacmi 2 milyon TL’ye ulaştı. 2016 yıl sonuna kadar yüzde 100 büyüme hedefimiz bulunuyor.”
Hammadde de dışa bağımlıyız
-Birinci hamur yani yazı tabı denilen kağıtların Türkiye’deki tüketimi 1.2 milyon ton.
-Bunun 260 bin tonu Türkiye’de üretiliyor.
-Türkiye’de selüloz üretimi olmadığı için hammaddede yurt dışına bağımlıyız. Hammadde en fazla Endonezya, Çin ve Avrupa’dan alınıyor.
-Türkiye’de kişi başına 75 kilo gram kağıt kullanılıyor. Bu miktar Avrupa’da 210 kilogram, Amerika’da 271 kilogram.

25 Eki 2016 - 09:19 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber