TÜRSAB'a 'Cip safari' yanıtı

Alanya Şoförler Odası Başkanı Akkaya, yaşanan cip kazaları nedeniyle yaptığı açıklamalarının TÜRSAB tarafından eleştirildiğini ancak kazaların sürdüğünü söyledi

- Kübra DUMAN

ALANYA Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, 11 Eylül tarihinde meydana gelen cipsafarikazasının ardından yaptığı açıklamalarının haksız yere Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) İkinci Başkanı Mehmet Nedanlı tarafından eleştirildiğini söyledi. Oda olarak kamuoyu oluşturmak ve yetkilileri göreve davet etmek için açıklama yatıklarını kaydeden Akkaya, önceki gün ise Demirtaş beldesi, İspatlı Köyü'nde meydana gelen cip safari kazasında Rus uyruklu 6 turist ile sürücünün yaralandığını söyledi. Devletin her türlü taşımacılığı belgelendirdiğini kaydeden Akkaya, 39 çeşit belge türünün olduğunu dile getirdi. Safari ciplerinin ne şekilde kullanıldığı ve trafiği nasıl tehdit ettiğini tüm Alanya halkının bildiğini yineleyen Akkaya, safari turlarının belli bir güzergahı olması gerektiğini belirtti. Akkaya, "Her yerde safari turu düzenlenemez. Olası bir kazada insanlar kayıplarını nerede arayacaklarını bilmeliler. Nedanlı, yaptığı açıklamalarda Alanya'da 99 modelin altında cip bulunmadığını söylüyor. 99 model çok da yeni bir model değil. Alanya Belediyesi taksici esnafına 10 yaş zorunluluğu getirdi. 10 yaşın üzerindeki araçları ticari taksi olarak kullanamıyoruz. Bu arkadaşlar 30 yaşındaki araçlarla bu işi yapıyorlar. Can taşıyorlar, olası bir kazanın turizme ne kadar zarar verebileceğini görmüyorlar. Nedanlı açıklamasında yaşanan tecavüz olaylarına değinmiş, hangi taksici tecavüz olaylarına karışmış? Yasal çerçevede yapılamayan safari turlarından 10 bin kişinin ekmek yediği söyleniyor. O halde devlet güneydoğuda yasa dışı yollardan ticaret yapanlara da göz yumsun. İnsanlar orada da ekmek parası kazanıyorlar" dedi.
AKKAYA'NIN YAPTIĞI AÇIKLAMA
Alanya Şoförler Odası Başkanı Akkaya 11 Eylül tarihinde Oba'da meydana gelen ve 5 turistin yaralanmasıyla sonuçlanan cip safari kazası sonrası bir basın bildirisi yayınlamış, yayınladığı bildiride
"Bu aktivite güvenli olmayan çok eski araçlarla yapılıyor ve hiçbir emniyet tedbiri alınmıyor. Cip safarilerin tehlike saçtığı ile ilgili oda olarak defalarca uyarılarda bulunduk. Çok ciddi kazalar yaşanmasına rağmen bugüne kadar hiçbir tedbir alınmamış ve yine ilçemizde cip safari kazası yaşandı. Şehrin kalabalık noktalarına bile tur yapar hale gelen cip safariler trafiği aksatmakta, yüksek volümle müzik çalarak dolaşmakta, araçların üzerindeki yolcular da zaman zaman ayakta dans ederek tehlikeli bir biçimde gitmektedirler" demişti.
NEDANLI’NIN YAPTIĞI AÇIKLAMA
TÜRSAB Alanya BYK İkinci Başkanı Nedanlı ise, Akkaya’nın açıklamalarının ardından Yeni Alanya’ya verdiği demeçte şu ifadelere yer vermişti: “Bu işle uğraşan, bu işten ekmek yiyen biziz. Bu mesleğin alt yapısı yok. Bir yılı aşkındır yönetimdeyim. Gelir gelmez bu konuyu çözmeye çalıştım. Araçların tanımlanmasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda sıkıntı var. Bunların aşılması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müsteşar yardımcısına bir toplantıda konuyu ilettim. Biz sorunun çözülmesi için uğraşıyoruz. Çünkü bu işten biz ekmek yiyoruz. Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ve Yazı İşleri Müdürü Ferit Altürk de bu konuyla ilgileniyorlar. Bizimle dirsek teması içerisindeler. En son bir safari firmasında olması gereken kural ve görev dağılımları, araçlardaki yapılandırmalar, özelliklerin neler olmasının gerektiğine ilişkin bir rapor istediler. Bunlarla ilgili çalışma yapacağız. En kötü ihtimalle lokal, Alanya ölçekli de olsa bir çare bulacağız. Kanun yapıcı Alanya değil. Biz insanların gözünde hiçbir işe yaramaz, turizmin en ucube sektöründe, en ucube işini yapan insanlarız. Patronundan işçisine kadar o hale getirildik. Bizim içimizde doğru olduğu kadar yanlış insanlar da var. Alanya Şoförler Odası üyelerinin hepsi doğru mu? Taksicilerin hepsi doğru mu?"

19 Eyl 2013 - 23:18 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber