Türkiye'ye 350 milyon dolar yolda!

Türk Amerikan İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bora Gürçay, "Yatırımcının Türkiye`ye bakışını anlatan bir süreç geçirdik. Böylece, 350 milyon dolar yatırımı 2017`nin ilk çeyreğine kadar getirmeyi başarmış olacağız" dedi

TÜRK Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Yönetim Kurulu Başkanı Bora Gürçay, özellikle temmuzdan sonra yatırımcının Türkiye'ye bakışını, Türkiye'deki yatırım ortamını ve tekrar nasıl kalkışa geçileceğini anlatan bir süreç geçirdiklerini belirterek, "Böylece, 350 milyon dolar yatırımı 2017 yılının ilk çeyreğine kadar getirmeyi başarmış olacağız." dedi.

Türkiye'nin önde gelen iş insanları, TABA-AmCham himayesinde, ABD yatırım programı EB-5 kapsamındaki gayrimenkul, turizm ve gıda sektöründeki projeleri tanıtmak amacıyla düzenlenen "Yatırım Konferansı"nda buluştu.

Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Yatırım Konferansı"nda konuşan Gürçay, TABA/AmCham'ın kuruluşundan bu yana geçirdiği süreci anlatarak, hem Türk hem ABD hükümetinin beklentisinin, yatırımların artırılması olduğunu söyledi.

TABA/AmCham'ın altındaki şirketlerin Türk ve Amerikan şirketlerinden oluşmasının önemine işaret eden Gürçay, ABD Ticaret Odası Başkanının doğrudan ABD başkanına bağlı olduğunu, dolayısıyla arada bürokratik engel olmadan başkana bağlı oldukları için çok kuvvetli bir noktada bulunduklarını aktardı.

Gürçay, geçen yıl ABD'den Türkiye'ye çok büyük yatırımlar getirdiklerini vurgulayarak, "Özellikle temmuzdan sonra yatırımcının Türkiye'ye bakışını, Türkiye'deki yatırım ortamını ve tekrar nasıl kalkışa geçeceğimizi anlatan bir süreç geçirdik. Böylece, 350 milyon dolar yatırımı 2017 yılının ilk çeyreğine kadar getirmeyi başarmış olacağız. Bu da bölgede Türkiye'ye güvenin arttığını gösteriyor." diye konuştu.

'TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNİN HIZLANACAĞI BİR DÖNEME GİRİYORUZ'

ABD Başkanı Donald Trump'tan beklentilerin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Gürçay, şunları kaydetti:

"Son 1 yılda Obama döneminde Türk-Amerikan ilişkilerinde çok fazla ilerleme ya da gerileme olmadan olayların akışına bırakıldığı bir dönemden geçtik. Onun için beklentiler yüksek. Bekleyen bir çok konu var. Özellikle beklenen FETÖ'nün iadesi noktasından başlayın, bundan sonraki yatırım konuları, Suriye üzerindeki bölgedeki anlaşmalar gibi çok büyük beklentiler var. Bunların da hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Çünkü son 1 senedir beklemede bu konular. Türk-Amerikan ilişkilerinin artacağı ve hızlanacağı bir döneme giriyoruz. Şu anda EB-5 programında 500 bin dolarlık olan limitler, çok kısa sürede 1,1 milyon dolarlık limite çıkacak. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor."

Gürçay, Türkiye ile ABD arasında 10 bin tarifeli ürün bulunduğunu, bunların 3 bin kadarının gümrüksüz işlem gördüğünü ancak sadece 700 tanesinin kullanıldığını söyledi.

Bora Gürçay, ABD Başkanlığına Trump'ın seçilmiş olmasına "ümit verici bir gelecek" olarak baktıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bence avantajı şu; Trump, pragmatik ve bir iş adamı. Bizim Cumhurbaşkanımız da iş ve sonuç odaklı… Bu bakımdan ABD'de yatırım yapmak isteyenler için artı olacaktır. Türkiye'nin bu dönemde yıldızın parlayacağına inanıyorum. Trump da Türkiye'de bir yatırımcı. Mecidiyeköy'de bir yatırımı var. Kendi ailesinin üyeleri bile seçimden sonra ilk gün tatil yapmaya Türkiye'ye geldiler. Onun için Türkiye sadece kağıt üzerinde önemli değil, Trump'ın ve ailesinin de yakından tanıdığı bir ülke. O yüzden ben bu dönemin çok daha pozitif olacağına inanıyorum."

Halihazırda ticaret yapılan alanların yanı sıra artık bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) ve enerji firmalarını da ABD'ye taşımak istediklerini vurgulayan Gürçay, ticaret hacimini 30-40 milyar dolara taşımak, teşvik ve yatırımları artırabilmek adına çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

'AVANTAJLI YATIRIM PROGRAMI NİSANA KADAR SÜRECEK'

Foster Global Yönetici Ortağı John Meyer de ABD vatandaşlığının yolunu açacak EB-5 programını tanıtarak, ABD-Türkiye iş geliştirme ve şirket kurma süreçleri ile ABD ekonomisi ve mali piyasalarının gidişatını anlattı.

Nisan ayına kadar 500 bin dolar olan avantajlı yatırım programının EB-5'te nisan ayından sonra yatırım maliyetinin artacağını aktaran Meyer, şu bilgileri verdi:

"EB-5 bir vize değil. Kalıcı şekilde oturma izni almak için bir program. ABD'de kuracağınız işin yeni bir iş olması gerekiyor. Yıllık 10 bin kişiye vize veriliyor. 1 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz ama hedeflenen bölgeler var. Nüfusu düşük ve işsizliğin yüksek olduğu alanlar. Bu alanlarda iş kuracaksanız 500 bin dolarlık bir yatırım yeterli oluyor. Bu süreç 5-6 yıl sürebiliyor. Buradaki anahtar nokta kuracağınız işin 10 kişiye istihdam oluşturması."

Söz konusu programın 2016 Eylül'de bitmesi gerektiğini ancak 2016 Aralık'a kadar genişletildiğini, ardından ABD Başkanlık seçimleri nedeniyle 28 Nisan 2017'ye kadar uzatıldığını dile getiren Meyer, "Hükümet bundan sonra programı yenileyecek ve yatırım değeri artırılacak. Siyasiler hala bu rakamın ne olacağını tartışmakta. Belki programı yeniden uzatabilirler. 3 Eylül gibi mesela... Dolayısıyla sonraki programın ne türde olacağı henüz belli değil." diye konuştu.

22 Şub 2017 - 14:17 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber