Türkiye dünya devlerini böyle dize getirdi

Türkiye, küresel ilaç devi firmalara “Ya Türkiye’de üretim yapacaksınız ya da geri ödemeden çıkaracağız” mesajını verdi

SAĞLIK Bakanlığı milli ilaç için düğmeye bastı. Sabah'tan Safure Cantürk'ün haberine göre yıllık sağlık bütçesi 100 milyarı aşan Türkiye dünya devi ilaç firmalarını dize getirdi: "Ya Türkiye'de üretim yapacaksınız ya da geri ödemeden çıkaracağız" mesajını verdi.
Türkiye ve Ortadoğu pazarını kaybetmek istemeyen Roche, Pfizer, Novartis, GSK gibi firmalar Türkiye'de fabrika açmak için çalışma başlattı. Son gelişmeleri değerlendiren Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Eyüp Gümüş, milli ilaç projesinin 2017'de başlayacağını açıkladı. Gümüş şunları kaydetti: 
AŞILAR YERLİ OLACAK
Milli ilaç sağlık endüstrisi yönlendirme kurulunda 30'dan fazla toplantı yaptık. Milli ilaç ve yerli aşı üretimini yapacağız. Her yıl 1 milyar TL'lik aşı alıyoruz. Stratejik ürün. Yabancı firma 'satmıyorum' derse ortada kalırız. Antijeninden itibaren aşılar Türkiye'de üretilecek.
BİYOBENZER ÜRETİM
Milli ilaç için ilk etapta ithal biyobenzer ilaçların Türkiye'de üretilmesini sağlayacağız. Birçok uluslararası ilaç firması Türkiye'de üretimi kabul etti.
İLAÇ DEVLERİ DİZE GELDİ
Tükettiğimiz ilaçların kutu bazında yüzde 70'i yerli, yüzde 30'u yabancı. Ancak bütçenin yüzde 60'ını bu yüzde 30'luk ilaçlara ödüyoruz. Çünkü biyoteknolojik ilaçlar. Roche, Pfizer, Novartis, GSK gibi büyük firmaları bakanlığa çağırdık. Onlara 'yerli-yabancı işbirliği yapın, Türkiye'de üretin biz de 10 yıllık alım garantisi verelim' dedik.

10 Ara 2016 - 16:40 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber