Türk makarnası 152 ülkeye ihraç ediliyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye'nin, yılda bir milyon 400 bin tonluk makarna üretimiyle ABD ve İtalya'nın ardından dünyada üçüncü; makarna ihracatında ise İtalya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi

DÜNYA Makarna Kongresi için Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan TMSD  Başkanı Külahçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde makarna  üretim ve tüketimi hakkında bilgi verdi. Makarnanın, birçok ülkede en sık  tüketilen gıdalar arasında yer aldığını ve ilk iki sırada İtalya ve ABD'nin  bulunduğunu belirten Külahçığolu, Türkiye'nin ise iç tüketimde dünya genelinde  19. sırada olduğunu aktardı.
Külahçıoğlu, Türkiye'nin makarna üretiminde dünyada ön sıralarda yer  aldığını dile getirerek, "Türkiye, 1 milyon 400 bin tonluk makarna üretimiyle,  ABD ve İtalya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor." dedi. 
"Türkiye aslında bir anlamda lider" 
Türkiye'nin makarna ihracat rakamlarında da dünya sıralamasında ilk  üçte olduğunu vurgulayan Külahçıoğlu, "Ülkemiz, makarna ihracatında da İtalya'dan  sonra dünya ikincisi. Türk makarnası, kalitesiyle dünyada adından söz ettiriyor.  Buğdayın ana vatanı olan ve dünyanın en kaliteli durum buğdaylarının  yetiştirildiği Türkiye'de üretilen makarna, 152 ülkedeki tüketicilerin sofrasını  süslüyor." diye konuştu. 
Külahçıoğlu, Türk makarna sanayisinin, Japonya'dan Benin'e,  Madagaskar'dan İtalya'ya kadar ihracatta geniş portföyü bulunduğuna dikkati  çekerek, şöyle devam etti: 
"Geçen yıl sektör, 672 bin ton makarna ihracatından 418 milyon dolar  gelir elde etti. 2016 yılının ocak-ağustos dönemindeki makarna ihracatı ise 560  bin ton oldu. Yıl sonuna kadar ihracatta 800 bin tonu geçmeyi hedefleyen makarna  sanayi, iç piyasada da tüketimi arttırmayı hedefliyor. 
Ayrıca, her ne kadar ihracat rakamlarında ikinci sırada gözüksek de  dünya pazarlarında korumalı pazarları çıkarttığımızda Türkiye yaklaşık 700 bin  ton makarna satarken İtalya 550 bin ton satıyor. Bu nedenle, korumalı pazarları  çıkarttığımızda Türkiye aslında bir anlamda lider." 
Külahçıoğlu, ihracatta bu başarının elde edilmesindeki en önemli  faktörlerden birinin, Türkiye'nin makarnanın ham maddesi olan durum buğdayının  anavatanı olmasından kaynaklandığını ifade ederek, "Türkiye halihazırda, dünyanın  dördüncü büyük durum buğdayı üreticisi." ifadesini kullandı. 
Son dönemde Şanlıurfa Göbeklitepe'de yapılan kazılarda 11 bin yıl  öncesine dayanan durum buğdayı bulunduğunu anlatan Külahçıoğlu, "Bu tarihi  gelişme ile buğdayın ana vatanının Türkiye olduğu adeta tescillendi.  Buğdayımızdaki kalite ve saflık bugün de özelliğini korumaktadır."  değerlendirmesinde bulundu. 
Kişi başına 15 kilo makarna tüketiliyor
 Külahçıoğlu, Uluslararası Makarna Örgütü'nün (International Pasta  Organisation-IPO) verilerine göre bir yılda dünya çapında 14 milyar 278 milyon  tabak makarna tüketildiğini söyledi. 
İrmik ve su ile hazırlanan, diğer bir deyişle basit, doğal ve sağlıklı  bir gıda olan makarnanın, hemen hemen tüm dünya mutfaklarında hatırı sayılır bir  yeri olduğunu ifade eden Külahçıoğlu, makarnanın özellikle Akdeniz mutfağının  sembol yemeklerinden biri olduğunu hatırlattı. 
Külahçıoğlu, dünyada yıllık kişi başına tüketim ortalamasının yaklaşık  15 kilo olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Türkiye'de ise bu rakam, yaklaşık 8 kilogram. Makarna, her geçen gün  daha fazla soframızda yer alsa da tüketimi dünya ortalamasının altında kalıyor.  Bunda geleneksel tüketim alışkanlıklarının da payı var. Pek çok ülke makarnayı  temel gıdalardan biri olarak kabul ederken, ülkemizde bulgur ve pirinç pilavı  gibi ikame yemeklerle benzer şekilde tamamlayıcı yemek olarak sofralarda yer  alıyor. 
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, makarna hakkındaki yaygın yanlış  düşünceleri değiştirmek istiyor. Bunun için de özellikle 'makarna şişmanlatır'  inanışının yanlış olduğunu vurguluyor. 
Doğal, sağlıklı ve besleyici özellikleriyle öne çıkan makarna,  TMSD'nin de çalışmaları sonucunda son yıllarda üzerindeki "şişmanlatır" algısı  atmış görünüyor. Bu durum, yakın gelecekte ülkemizde kişi başına makarna  tüketiminin artacağı beklentisini güçlendiriyor."

25 Eki 2016 - 11:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber