Turizmci master plan istiyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen '17'nci Ulusal Turizm Kongresi'nde bir araya gelen turizm sektörü temsilcileri, yıllardır yapılamayan master plan nedeniyle turizmin bir türlü krizden çıkamadığını öne sürerek, master planın acil olarak yapılması gerektiği görüşünde birleşti

MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından başlatılan ve 23 Ekim'e kadar sürecek olan 'Bodrum 17'nci Ulusal Turizm Kongresi' Vogue Otel'de başladı. Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, CHP'li Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği Başkanı Halil Özyurt, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Neşe Gökbel ve 61 üniversiteden 300 öğretim elemanı ile 60 sektör temsilcisinin katıldığı kongrede 35 bilimsel oturumda akademisyenler 148 bildiri sunacak.
'10 MİLYON İNSAN GELİR SAĞLIYOR'
İlk kez 1990 yılında yapılan, her yıl Türkiye'de değişik üniversitelerde düzenlenen turizm alanının en köklü kongresinin Bodrum'da düzenlenmesinin önemine değinen Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, Türkiye'nin rekabet gücü en yüksek sektörlerinin başında turizmin geldiğini belirterek, "Turizm toplamda 96 milyar Dolar'lık hasıla yaratıyor. Sektörde dolaylı ve doğrudan 3 milyona yakın insan istihdam ediliyor. Yan sektörlerle birlikte sektörden 10 milyona yakın insanının bir şekilde gelir sağlamakta olduğu öngörülüyor. 2016 yılında Türkiye'ye gelmeyeceği tahmin edilen ortalama 5 milyon turistin ülkemiz ekonomisi üzerinde yarattığı hasarın 5 milyar Dolar'dan fazla olacağı ve buna Avrupa Birliği (AB) turizmindeki kayıp da eklendiği zaman 7-8 milyar Dolar düzeyinde olacağı tahmin ediliyor. Oysa geniş bir turizm ürün arzına sahip olan ancak bunu uzun vadeli sürdürülebilir turizm politikalarıyla desteklemeyen ülkemiz turizmi için artık yaşanan yapısal sorunları görmek gerekir" dedi.
'KIYI TURİZMİNE ODAKLANILDI'
Ülke turizmini sadece kıyı turizmi ile sınırlamanın çok büyük bir yanılgı olduğunu savunan Bahar, "Türkiye'de turizm özellikle 1982-2000 yılları arasında çok muazzam bir gelişme gösterdi. Kaynaklar özellikle kıyı turizmi odaklı bir döngü içerisinde yıllardır deniz, güneş ve kuma yapıldı" diye konuştu. CHP'li Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün, turizmin deniz, kum, güneş üçlüsüne sıkıştırıldığını belirterek, "Bunun en büyük nedeni, uzun yıllardır yapılamayan master turizm planları. Muğla ve Antalya gibi turizm bölgeleri deniz, kum, güneş turizmine mahkum edilmeseydi, tabiat, kültür coğrafi, sosyal konumlarımız değerlendirilerek turizm planlamaları yapılsaydı bu kriz ortamında bu kadar zarar görmezdik. Bu nedenle sadece Ege ve Akdeniz bölgeleri için değil tüm bölgelerimizi kapsayan tanıtım yapılmalı. Turizm yılın 12 ayına yayılmalı. Kültür ve tarih zengini Muğla'da deniz kum güneş ve yat turizmi ön plana çıkarken, kültür turizminin adından bile bahsedilmiyor. Muğla'da 110 ören yerinden sadece 22'sinde şu anda kazı ve kurtarma çalışmaları yapılabiliyor. Muğla'nın turizmi 10 yıl sonra nerede olacak, nereye götürülmek isteniyor, bunun planlanması yapılırken, diğer sektörlerin turizme zarar vermesi de engellenmeli" ifadelerini kullandı.
'TÜM SEKTÖRLER UZLAŞMA SAĞLAMALI'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da yeni bir vizyon yeni bir yol haritası olmaz ise turizmin 2014'ten daha iyi bir ortama asla dönülmeyeceğini belirterek, "Master plan Türkiye'nin gündeminden düşmüşken, bugün burada yeniden gündeme getirilmesi memnuniyet verici. İşte bu master planı yapacak turizmciler, kamu yöneticileri ve akademisyenler hepsi burada. Türkiye turizmde bundan sonra hangi yolda gidecek nasıl bir plan izleyecek buna karar vermeli, sektör olarak hayal satan bir sektörüz. Geleceğe umut ile bakıyoruz ama bize de kesinlikle bir yol haritası ve tüm sektörlerin kurumların turizm konusunda uzlaştığı bir ortamı yaratabilmeliyiz. Çünkü insanı insan gibi hissetmesine neden olan bir sektörüz. Biz bu krizle birlikte kayıplarımızın yanı sıra kazanımlarımızı da elde edebiliriz. Turizm meslek liselerinin sayıları artmıyor, azalıyor. Sektörü destekleyen eğitim politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir" dedi. Kongrede, düzenlenecek panellerde Türk turizminde risk ve kriz yönetimi,Türk turizminde gelecek ve beklentiler, Türk turizminde akademi ve sektör konuları masaya yatırılacak.

20 Eki 2016 - 21:40 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber