TOKİ 7 yılda 425 bin konut üretecek

TOKİ Başkanı Turan "TOKİ olarak önümüzdeki 7 yıl içinde yaklaşık 425 bin konut üreteceğiz. Kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut üretimi önümüzdeki yılların da gündeminde olacaktır. Özel sektörün bu konuya daha fazla gireceğini düşünüyorum" dedi

BAŞBAKANLIK Toplu konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Türkiye'nin 2023 hedefi var. Bu çerçevede büyük yatırımlar yapılıyor. TOKİ olarak önümüzdeki 7 yıl içinde yaklaşık 425 bin konut üreteceğiz." dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılında yakın coğrafyada yaşanan gelişmeler ve Türkiye'de ortaya çıkan koşullar ile terör olaylarının gayrimenkul sektörünü etkilediğini söyledi.

Turan, bütün olumsuzluklara rağmen temkinli bir büyüme yakalandığını, konut sektöründe de beklentilerin üzerinde rekor düzeyde satışlar gerçekleştirildiğini belirterek, "Düşen faiz oranları ve TOKİ olarak iştirak şirketlerimizle destek verdiğimiz kampanyaların da etkisiyle konut satışları özellikle 2016'nın son döneminde ivme kazanarak özel ve kamu iş birliğinde 1 milyon 340 bini aştı." diye konuştu.

Türkiye'de geçen yıl toplam inşaat harcamalarının büyüklüğünün yaklaşık 450 milyar lirayı bulduğunu kaydeden Turan, sektörün milli gelir içindeki payının yüzde 8,9'a, bağlı sektörlerle birlikte dolaylı payının da yüzde 30'lara yaklaştığını aktardı.

"2017 yılında 65 bin yeni konut ihale edeceğiz"

Bu büyümenin 2017 ve sonraki yıllarda da süreceğini düşündüğünü ifade eden Turan, Türkiye'de bu konuda büyük bir potansiyelin olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"2017'de dünyada inşaat harcamalarının yaklaşık 10,43 trilyon dolar olacağı tahmin edilmektedir. Dünya inşaat malzeme pazarının da yaklaşık yüzde 4 büyümesi öngörülmektedir. Türkiye'deki inşaat malzeme pazarı da reel olarak yüzde 6-7 büyüyüp 335 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. TOKİ olarak 2017 yılında 65 bin yeni konut ihale edeceğiz. 2016 yılında da 64 bin konut ihale ettik. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 986 bin konuta yapı ruhsatı verilirdi, 750 bin konut yapı kullanma izin belgesi aldı. Yani Türkiye'de 10 yıl önce yılda 326 bin konut üretilirken bugün bu rakam ikiye katlanarak 750 bine çıktı ayrıca 6 milyonun üzerinde konutun zaman içinde yenilenmesi gerekiyor. Bu şu demektir; sektörün önünde kentsel dönüşüm kaynaklı büyük bir yatırım ekonomisi duruyor. Türkiye'de gayrimenkul sektörün geleceği parlaktır ve önünde büyük bir derinlik vardır. Yeter ki sektörde görev alan paydaşlar, nitelikli projeler geliştirebilsin."

7 yılda 425 bin konut

Turan, yeni dönemde nitelikli ve kaliteli projelerin her zaman ilgi odağı olacağına dikkati çekerek, "Türkiye'nin yılda 700-800 bin konut üretmesi gerekiyor. Hükümetimizin hedefleri doğrultusunda ayrıca konut dışı inşaat faaliyetleri de büyük bir hızla devam ediyor. Türkiye'nin 2023 hedefi var. Bu çerçevede büyük yatırımlar yapılıyor. TOKİ olarak önümüzdeki 7 yıl içinde yaklaşık 425 bin konut üreteceğiz. Ayrıca kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut üretimi önümüzdeki yılların da gündeminde olacaktır. Özel sektörün bu konuya daha fazla gireceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Devletin bütçesinden kaynak kullanmadan konut ve proje üretiminin özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük bir umut olduğunu vurgulayan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok ülkeden konut yapım talebi gelmektedir. Biz TOKİ olarak ancak bu taleplere bilgi aktarımı şeklinde yardımcı olabiliyoruz fakat hedefimiz, Türk özel sektörünü buralarda proje üretir hale getirebilmektir. Özel sektör yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da çök önemli projeler üretmektedir. Rusya'da, Türkmenistan'da, Kazakistan'da, Irak'ta ve 107 ülkede çok başarılı projeler geliştirdiklerini biliyoruz ayrıca Türk firmaları dünyadaki en büyük 250 firmanın arasında önemli bir yer teşkil etmektedir."

"İlk üç ayda 20 bin konut ihalesi oldu"

Turan, TOKİ olarak 2017 yılında sosyal konut üretimine devam edeceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizim kuruluş amacımız budur. Bu yıl 65 bin konut ihale edeceğiz. Üç ay içinde yaklaşık 20 bin konut ihale sürecine girdi. Bunların büyük bir kısmı ihale edildi, bir kısmı da ihale aşamasındadır ayrıca kentsel dönüşüm projeleri de TOKİ'nin birinci önceliği arasındadır. TOKİ olarak 14 yılda yaklaşık 775 bin konut rakamına ulaştık. Yani yılda ortalama 45-50 bin konut ürettik fakat geçtiğimiz yıl ortalamaların oldukça üstüne çıktık ve 64 bin konutu ihale ettik. Bu yılki hedefimiz de 65 binin üzerine çıkmaktır. Geçtiğimiz yıl ihale ettiğimiz konutların yüzde 95'i sosyal konuttur. Bu yılki konutlar da benzer olacaktır."

26 Mar 2017 - 13:31 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber