TL’de 5 yılın en hızlı yükselişi

Pazartesi günü 3.58 TL’yi geçen dolar, dün 3.34 ile 3 haftanın dibini gördü. TL yüzde 6 ile 5 yılın en hızlı yükselişini yaşarken, Avrupa Merkez Bankası kararları ibreyi terse çevirdi

DARBE girişimleri ile diz çöktürülemeyen Türkiye'yi, kur sopasıyla hizaya sokma operasyonu da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlayan ve tüm yurtta karşılık bulan "Dolarını boz, TL'ye dön" çağrısıyla bertaraf edildi. Haftanın ilk gününde 3.58 TL'yi geçerek rekor kıran dolar, özellikle son üç günde gerek kamu kurumları ile özel sektörün gerekse vatandaşların satışlarıyla dün 3.3410 TL'ye kadar geriledi.
3 günde yüzde 6.8 değer kaybeden dolar 3 haftanın en düşük seviyesine gerilerken, TL dolar karşısında 2011'den bu yana en hızlı değer artışına ulaştı. TL son üç günde dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi oldu.
ECB TANSİYONU YÜKSELTTİ
Dolar öğleden sonra ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısından çıkan sonuçlarla yönünü yukarı çevirdi. ECB, 2016'nın son toplantısında faiz oranlarını değiştirmezken varlık alım programını 2017 Aralık ayına kadar uzattı.
Ancak alım miktarını aylık 80 milyar eurodan 60 milyar euroya çekerek parasal genişlemede bir daralmaya gitmiş oldu. Kararın ardından euro dolar paritesi yükselirken, dolar içeride 3.49 TL'ye kadar çıktıktan sonra tekrar gevşedi. ECB, aylık 80 milyar euro olan varlık alım programını Mart 2017'ye kadar sürdüreceğini, Nisan 2017'den aralık ayına kadar ayda 60 milyar euro alacağını bildirdi.
ECB Başkanı Mario Draghi, "Belirsizlik artarsa ECB programı artırabilir ya da süreyi uzatabilir" dedi. Avrupa borsaları ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından yüzde 2 civarında yükselirken, ABD borsaları rekor kırmayı sürdürdü.

09 Ara 2016 - 07:20 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber