'Tefeci bankalara gereğini yapacağız'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tefeci mantığıyla hareket eden bankalara gereğini yapacaklarını söyledi

İSTANBUL'DA gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türkiye-Sırbistan Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi 3. Dönem Toplantısı ve İş Forumu’na katıldı. Zeybekci, forumun kapanış oturumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan Binali Yıldırım'ın bankaların yüksek faiz meselesini eleştirmesine yönelik olarak, “Başbakan Yıldırım her ne kadar tevazu göstererek bunu kabul etmese de, yolların kralıdır. Bazı şirketlerimizin finans anlamında hassasiyet yaşadığı durumlarda bazı bankaların o firmalarla arka kapıdan başka pazarlıklar yaptıklarını biliyoruz. Faizleri çok üst seviyelere çıkararak, yani böyle bankacılığa yakışmayan tefeci mantığıyla insanların zayıf anlarında onların zafiyetlerinden yararlanma şeklinde bir yaklaşım içinde olabildiklerini duyduk. Bunun gereği yapılır. Hem de şiddetli bir şekilde yapılır. Bunu yapabilecek olan bankaları denetlemekle ilgili bağımsız kurumlar var. Hükümet olarak da böyle şeylere asla müsaade etmeyiz. Ticari hayatımızdaki şirketlere de böyle bir müdahaleyi asla uygun görmeyiz” dedi.
'DEĞER KAYBINI ÖNEMSİYORUZ'
Bakan Zeybekci, Merkez Bankası'nın bu ay faiz indirme yönünde adım atmaması ile ilgili olarak ise bu yönde "İndirimlerin sonu geldi" şeklinde algılanmaması gerektiğine dikkati çekti. Zeybekci, "Gerek enflasyonda, gerek ekonomide olumlu yöndeki gelişmeleri destekleyici bir şekilde Merkez Bankası politikalarında halen bir alanın olduğunu düşünüyorum. Halen bir mesafenin olduğunu düşünüyorum. Ondan sonra tabi ki yapısal reformlarla ekonomimizdeki önemli gelişmelerle büyümenin artmasıyla enflasyonun düşmesiyle Merkez Bankası'nın elinde yeni enstrümanlar oluşacağına inanıyorum. Kurlar tabi ki önemli. TL'nin değer kaybının önemsemediğimizi söylemek yanlış olur. Kurların istikrar içinde hareket etmesi bizim için endişe edilecek bir durum değil. Ekstra hareketler içinde olması, bazı kur oyunlarının oynanması bizi üzer. Bizim açıkçası, altını çizerek söylediğim konu. Türkiye'nin dış borçlarını gerek kamu, gerekse özel anlamında karşılayabilecek varlıkları herkesin gördüğü varlıkları var" diye konuştu.

26 Eki 2016 - 22:04 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber