Tahkim sonrası flaş açıklama

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, tahkimin sonuçlarının kamuoyu önünde tartışılacak konular olmadığını ve uzmanlar çalışmalarını tamamladıktan sonra sonuçların iletileceğini vurgulayarak, "Tahkimin sonuçlanması iki ülke arasındaki doğalgaz işbirliğini daha da geliştirmek adına yeni bir başlangıç sayılır" dedi

BİKDELİ, Türkiye-İran eTIR Pilot Projesi tanıtım töreninin ardından  soruları yanıtladı. Doğalgaz ticaretinin kendine özgü ve profesyonelce bir  ticaret olduğunu belirten Bikdeli, şöyle konuştu:

 

 "Doğalgaz fiyatını belirleme adına da bu anlaşma metinlerinde çeşitli  maddeler sığdırılıyor ki bunlardan biri de gerektiğinde tahkime başvurmaktır.  Dolayısıyla tahkime başvurmak dava açma anlamı taşımamaktadır. Tam tersine  anlaşma kurallarına uygun doğalgaz fiyatını belirlemek anlamındadır. Yıllardır  devam eden tahkim süreci de sadece ve sadece doğalgaz anlaşmasının bir gereğinin  uygulanmasıdır. Bu konu kamuoyunda gündeme getirip tartışacağımız bir konu  değildir."

 

 Bikdeli, doğalgaz ticaretinin kendine has kurallarının olduğunu  belirterek, "Uzmanlarımız da başından beri konuyla ilgili kurallara ve hukuka  göre davranılacağını açıkladılar. Biz her zaman şunu vurgulamışızdır ki şu anda  cereyan eden tahkim sürecini değerlendirmek adına 'yok efendim sonunda doğalgaz  fiyatı ucuzlayacak veya artacak' gibi konuları tartışmayı doğru bulmadığımızı  söyledik. Müsaade edin uzmanlarımız iki ülke arasındaki doğalgaz ticareti  anlaşmasının maddelerinin gereğini yerine getirmek için üzerine düşeni yapsınlar.  Gereken görüşmeleri ve çalışmalarını gerçekleştirsinler" ifadelerini kullandı.

 

"Türkiye en iyi müşterilerden biridir"

 

 İran'ın dünyadaki en önemli doğalgaz tedarikçilerinden biri olduğunu  belirten Bikdeli,  "Buna karşın Türkiye de doğalgaz tüketimi adına en iyi  müşterilerden biridir. Tahkimin sonuçlanması esasen iki ülke arasındaki doğalgaz  işbirliğini daha da geliştirmek adına yeni bir başlangıç sayılır. İran ve Türkiye  arasında doğalgaz ve enerji konusundaki işbirliğinin bir kısmı tahkimin  neticesini beklemekteydi. Söz veriyorum, sürecin bitmesiyle birlikte bu alandaki  işbirliklerimiz daha geniş alanlara yansıyacaktır" diye konuştu.

 

   İran'ın geriye dönük Türkiye'ye 4 yıllık doğalgaz parasını geri  ödemesiyle ilgili sürecin sorulması üzerine de Büyükelçi Bikdeli, sözlerini şöyle  tamamladı:

 

 "Bunlar bizim tarafımızdan ele alınacak konular değildir. Biz burada  doğalgaz ticareti konusunda konuşuyoruz. Müsaade edelim bu teknik konular iki  ülkenin uzmanları tarafından ale alınsın ve sonuça bağlansın. Doğalgaz konusuyla  ilgili iki ülke arasında uzmanlar devamlı bir şekilde iletişimi ve görüşmeleri  mevcuttur. Halen İran doğalgazı devamlı bir şeklide Türkiye'ye ihraç  edilmektedir. İran-Türkiye doğalgaz işbirliği iki ülke arasındaki en önemli  işbirliğidir. İlişkileri güçlendirmek adına da büyük rol oynamaktadır. Bu konu  sonuçlanır sonuçlanmaz size bildireceğiz."

 

03 Şub 2016 - 18:08 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber