Sarhoş müşteri için iş güvenliği şartı

YENİ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, en az 1 çalışanı bulunan bütün işyerleri için risk değerlendirmesi zorunluluğunu getirirken, Çalışma Bakanlığı da bu kapsamda apartmanlar dışında 50 civarında sektör belirledi.

Bu kapsamda, pavyonlar, diskolar, barlar ve gece kulüpleri de çalışanları için risk değerlendirmesi yapacak. Bu mekanlarda DJ ve garson gibi çalışanlar, sarhoş müşteriler, yüksek gürültü, havalandırma ve uzun saatler ayakta bekleme gibi risklere karşı koruma altına alınacak. Yeni kanun çerçevesinde iş güvenliği şartı getirilen sektörler arasında pavyonlar, diskolar, barlar ve gece kulüpleri de yer alıyor. Artık bu sektörlerde işletme sahipleri, çalışanlarının maruz kalabilecekleri risklere karşı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan risk değerlendirmesi formlarını doldurmak zorunda. Söz konusu formu doldurmayan işletmelere, 3 bin TL ceza kesilecek. Bu ceza, kontrol denetiminde iki katına çıkacak. Formdaki her bir risk kriterine uyulmaması halinde ise bin TL ceza kesilecek. 5 kritere uymayan işletme, 5 bin TL ceza ödeyecek.
SARHOŞ MÜŞTERİYE ÖNLEM
Genel Müdürlük, sektörler için risk değerlendirmesi formlarının hazırlıklarını sürdürüyor. Bar, disko ve pavyonlar için belirlenen risk değerlendirmesi unsurları şöyle:
- Barlardaki halı ve kilimlerin kenarları, ayak takılmasına karşı sabitlenecek.
- Merdivenler başta olmak üzere, barın tümü için uygun aydınlatma yapılacak. Özellikle bodruma inilen mekanların aydınlatmasına özen gösterilecek.
- Yerlerdeki açıkta kablo olmayacak. Özelikle DJ'in bulunduğu bölmedeki kabloların üstü örtülmüş olacak.
- Sarhoş müşteriler tarafından maruz kalınacak şiddet ve strese karşı tedbir alınacak. Çalışanlar, limitlerin üzerinde içmiş olan sarhoş müşterilere içki satmayacak. Bar kavgası çıkaran sorunlu müşteriler, barlara bir daha alınmayacak, bu tür kavgalarda polisle irtibata geçilecek.
- Barın kasası, müşterilerin paraları görmeyeceği şekilde yerleştirilecek. Soygun gibi riskli durumlar için panik alarmı oluşturulacak.
- Alkolün bara taşınması sırasında dikkatli olunacak. Bira fıçıları yerde yuvarlanarak ya da el arabasıyla taşınacak. Personel, ağır kaldırmama konusunda uyarılacak. Personele, ağır kaldırma tekniği eğitimi verilecek. İçkinin pompalanarak akmasını sağlayan gaz konusunda personel, eğitim alacak.
-Barlardaki yüksek gürültü nedeniyle personele müziksiz bir ortamda mola verdirilecek. DJ, kabin içinde ve hoparlörlerden uzak şekilde çalışacak.

#

11 Şub 2013 - 00:11 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber