Sanayiciler sorunlarını anlattı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin ile sanayicilerin ve sektörün sorunlarını konuştu

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, OSBBaşkanı Ali Bahar'ı ziyaret etti. Sektörün ve sanayicilerin sorunlarını konuşmak için OSB'de düzenlenen toplantıya katılan Yeğin'e, İş-Kur Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdür Yardımcısı Savaş Alıç, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Veli Tekkanat, SGK Antalya İl Müdürü Nejat Deniz, AOSB Müteşebbis Heyet Üyeleri Fatin Tapçı, Rasim Feyzan Doğu, Bölge Müdürü İlhan Metin ve OSB Danışmanı Mustafa İssi eşlik etti.
İŞVEREN POTANSİYEL SUÇLU
Sanayicilerin ve sektörün, işçi-işveren ve çalışma hayatındaki sorunları hakkında Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin'e bir rapor sunan Ali Bahar, toplantı kapsamında iki önemli soruna detayları ile değindi. Bahar, iş kazalarını önlemek için gerekli tüm önlemleri aldıklarını, ancak işçi kusuru nedeniyle meydana gelen iş kazalarında bile suçlu ilan edildiklerini, hiçbir iş mahkemesini kazanamadıklarını, dolayısıyla işverenlere potansiyel suçlu muamelesi yapıldığını belirtti. Konunun yaşanmış örnekleri hakkında Bakan Yardımcısı Yeğin'e bilgi aktarması için Bölge sanayicilerine de söz veren Bahar, mahkemelerin bu tutumunun sanayiciyi ve sektörü zora soktuğunu ve hatta zaman zaman iflasın eşiğine getirdiğini aktardı.
KIDEM TAZMİNATLARI İÇİN FON KURULSUN
İşçilere ödenen kıdem tazminatı konusuna da değinen Ali Bahar, kıdem tazminatlarının devlet garantisine alınmasını sağlayacak bir formül önerisinde bulundu. İşverenlerin kıdem tazminatlarını her yıl düzenli olarak devletin kuracağı bir fona ödeyeceği, devletin de fonda biriken parayı işleterek tasarruf sağlayacağı bir modelden söz eden Bahar, şunları kaydetti: "Kıdem tazminatı yüzünden işten çıkarmalar olmakta, çalışma barışı bozulmaktadır. Bir firmanın kapanması veya iflas etmesi halinde çalışanın tazminat alması mümkün olamamaktadır. Fon, tasarruf artışına katkı sağlayacak, işverenleri de çoğu zaman planlamadığı bir borç ile karşı karşıya kalmaktan kurtarmış olacaktır. En önemlisi ise bu sayede, iflas etmiş bir şirkette çalışan işçilerin haklarının devlet garantisi altında olması sağlanacaktır. Ayrıca fonda biriken para sanayiciye düşük faizli kredi olarak geri dönerse, yatırımların artmasına yönelik önemli bir kaynak oluşturulmuş olur. Kıdem tazminatı fonu çalışanın hakkını koruyan, sorunları çözen, tasarruf ve kaynak oluşturan çok yönlü bir modeldir."
İŞÇİ-İŞVEREN-DEVLET KAZANCI
Fonun işveren tarafına sağlayacağı faydalara da dikkati çeken Bahar, birikmiş ihbar ve kıdem tazminatlarını tesislerini satsalar dahi ödeyemeyecek olan firmaların bu tip köklü bir çözümle daha sağlam bir yapıya kavuşacağını kaydetti. Girdi maliyetlerinin azaltılmasına, rekabet gücünün ve ihracatın artmasına kaynak oluşturulacağına değinen Ali Bahar, "Bu model 'işçi-işveren-devlet' kazancını esas alan bir düzenlemedir. Burada çalışanların kazanılmış haklarını tümüyle ortadan kaldırmayan kademeli geçiş sistemi, süreci en doğru şekilde yönetmeye imkan sağlayacaktır" dedi.
BAKIŞ AÇIMIZI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ
Başkan Ali Bahar ve sanayicilerin sorun ve taleplerini not ettiklerini, çözüm için çalışacaklarını dile getiren Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, kıdem tazminatı ile alakalı modelin fayda sağlayacak yönleri olduğunu, bu tür bir çalışmalarının bulunduğunu belirtti. "İşveren işçiye maliyet gözüyle, işçi ise işverene kar olarak bakıyor. Dolayısıyla işçi-işveren arasındaki ilişki kökleşemiyor. Bakış açımızı gözden geçirmeliyiz" diyen Yeğin, işçi-işveren arasındaki itilafların çözümü için arabulucuların devreye gireceği bir modeli uygulamaya koymayı planladıklarını belirtti.
GECE VARDİYALARINA ZİYARET
Toplantının ardından Antalya OSB bünyesinde faaliyet gösteren AGT Ağaç San. Tic. A.Ş. ile Türk Ytong San. A.Ş. tesislerini ziyaret eden Bakan Yardımcısı Yeğin ve beraberindeki heyet, firmaların üretim süreçlerini inceleyip gece vardiyasında çalışan işçilerle sohbet etti.

20 Şub 2017 - 23:43 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber