Sanal ticarete vergi kıskacı

Maliye, Türkiye’de vergi mükellefi olmayan e-ticaret şirketlerini 2 koldan kıskaca alacak. Bakan Naci Ağbal, “Vergi keseceğiz ve resen (otomatik) vergi mükellefi yapacağız” dedi

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, e-ticarette haksız vergi rekabetiyle sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, bunu ‘vergi kesintisi’ veya ‘resen vergi mükellefiyeti tesisi’ ile 2 koldan gerçekleştireceklerini söyledi.
Söz konusu e-ticaret şirketleriyle ilgili tespitler yapacaklarını ve Türkiye’deki elde ettikleri kazançlar üzerinden resen vergi isteyeceklerini ifade eden Ağbal, “İstedikleri kadar Türkiye’de mükellefiyet tesis ettirmesinler. Maliye Bakanlığı olarak bu mükelleflerin Türkiye’deki faaliyetlerini esas alıp, faaliyetlerine bakıp resen vergi mükellefi yapabiliriz. Nitekim bir firmayı bu şekilde resen Türkiye’de vergi mükellefi kabul ettik, bununla ilgili raporlar yazdık, kendilerinden vergi istedik” şeklinde konuştu. 
 
Gelin mükellef olun
 
Bakan Ağbal, yurt dışında faaliyet gösteren e-ticaret şirketlerine seslenerek, şunları söyledi: 
“Gelin Türkiye’de vergi mükellefiyeti tesis ettirin, bunlarla uğraşmayın. Siz bunu yapmazsanız biz iki kanaldan sizinle mücadele edeceğiz. Birincisi vergi mükellefi olana kadar vergi kesintisi yapacağız ama bu ilanihaye böyle bekleyeceğimiz anlamına da gelmiyor. Diğer taraftan vergi denetimlerini başlattık. Herhangi bir şekilde ticari kazanç elde ettiğinize dair bilgileri toplarsak, vergi hukukumuzda resen vergi mükellefiyeti tesis etme yetkimiz var, bunu da kullanacağız. Bunu kullanmamız otomatikman kesintiyi kaldıracağımız anlamına da gelmiyor. Siz ne zaman burada mükellefiyet tesis ettirirseniz, o zamana kadar vergi kesintisini yapacağız.” 
 
Booking’in komisyonu vergi olarak kesilecek 
 
Naci Ağbal, elektronik ticaretin vergilendirilmesinin gittikçe dünya çapında önemli bir mesele haline geldiğini belirtti. Elektronik ortamda yürütülmesine rağmen, aslında ticari faaliyetin para kazanılan ülkede yapıldığına dikkati çeken Ağbal, Türkiye’deki faaliyetleri durdurulan booking.com’u ilgilendiren şu örneği verdi: “Diyelim ki turizmde faaliyette bulunun bir e-ticaret firması, otel hizmeti verenle bu hizmeti alan arasında köprü kuruyor. Ve otel işletmesinden doğrudan doğruya komisyon geliri elde ediyor. Müşteri olarak internet sitesine girdiğim zaman ödeyeceğim bedel belli. Otele gittiğimde de o bedeli ödüyorum. E-ticaretin yürütülmesi sırasında otel arayan müşterinin yaptığı işlem üzerinden vergi kesintisinden bahsetmiyoruz. Otelin yaptığı ödemeden vergi keseceğimizden bahsediyoruz. Vergi mükellefi olan bir işletmemiz, Türkiye’den para kazanan ancak vergisini ödemeyen bir e-ticaret firmasına para aktarıyorsa, bu paradan kesinti yapacağız. Bankalardan, otelin e-ticaret şirketine aktaracağı komisyon bedeli üzerinden tevkifat yapmasını isteyeceğiz.”
 
Sektörler belirleniyor
 
NACİ Ağbal, vergi kesintisi çalışmasını yürütürken bütün elektronik ticaret yapan işletmelerin tamamına birden uygulamayı getirmek yerine bunu sektör ve hizmet bazında belirlemeyi düşündüklerini kaydetti. Bu konuda özellikle ön plana çıkan bazı sektör ve hizmetler bulunduğuna işaret eden Ağbal, “Bu konuyu ilgili bakanlıklarımızla da istişare ediyoruz. Çalışmalar tamamlandıktan sonra bunu Bakanlar Kurulu’na sunacağız” diye konuştu.

DİM WEB TV UYGULAMASINI İNDİRDİNİZ Mİ?

Haberleri ve canlı yayınları ile gündemi belirleyen Alanya'nın yeni nesil televizyonu DİM WEB TV izlemek artık çok kolay. 
Samsung, LG vb android telefonlar için PLAY STORE'dan ( https://play.google.com/store/apps/details?id=dimtv.tv.dimtv )
İphone telefonlar için APPLE STORE'dan (https://appsto.re/tr/9mYpkb.i) indirebilirsiniz.
İyi seyirler.

24 Haz 2017 - 08:57 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber