Rakamlar korku verici

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş güvenliğinin çalışma hayatının birinci önceliği olduğunu belirterek, “Ölümlü iş kazalarında maalesef Avrupa’da birinciyiz. Bu konuda işçi ve işverenler daha dikkatli olmalı” dedi.

TESKGenel Başkanı Palandöken, çalışma hayatındaki rakamların ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli bir gösterge olduğuna dikkati çekerek, istatistiklere göre kazaların her yıl artış gösterdiğini söyledi. Türkiye’de son 5 yıl içinde 952 bin 238 iş kazası meydana geldiğini ifade eden Palandöken, “Bu kazalarda 6 bin 87 kişi hayatını kaybetmiş. Bu rakamlar yalnızca 4/1-A kapsamında çalışan sigortalı işçileri kapsamaktadır. Kayıt dışı ve diğer kapsamdaki çalışanlar düşünüldüğünde rakamlar daha da artmaktadır” diye konuştu.
2016'DA 2 BİN KİŞİ ÖLDÜ
Yıllara göre istatistiki verileri paylaşan Palandöken, şunları kaydetti: “2012’de 69 bin 90 erkek, 5 bin 781 kadın, 2013’de 170 bin 644 erkek, 20 bin 745 kadın, 2014’de 193 bin 192 erkek, 28 bin 174 kadın kaza geçirmiş. 2015 yılında ise 206 bin 922 erkek, 34 bin 34 bin 625 kadın ve 2016 yılının ilk 10 ayında ise 188 bin 130 erkek, 34 bin 935 kadın iş kazası geçirmiş. Bu kazalar sonucunda ise 2012 yılında 735’i erkek, 9’u kadın, 2013 yılında bin 336’sı erkek, 24’ü kadın, 2014 yılında bin 589’u erkek, 37’si kadın, 2015 yılında bin 219’u erkek, 33’ü kadın ve 2016 yılının ilk 10 ayında bin 76’sı erkek 29’u kadın sigortalı işçi hayatını kaybetmiştir.”
EN FAZLA ÖLÜM İSTANBUL'DA
İş güvenliğinin çalışma hayatının birinci önceliği olduğunu belirten Palandöken, “Ölümlü iş kazalarında maalesef Avrupa’da birinciyiz. Bu konuda işçi ve işverenler daha dikkatli olmalı” dedi. Palandöken, iş kazaları sonucu ölümlerin en fazla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Gaziantep, Kayseri, Mersin, Kocaeli, Adana, Hatay, Manisa, Muğla ve Tekirdağ’da gerçekleştiğini, diğer illerin de bu illeri takip ettiğini söyleyerek, “İş kazaları sonucu ölümler en fazla niteliksiz meslek guruplarında gerçekleşmektedir. En önemlisi bu kazalar gerek işveren gerekse işçi hataları ya da ihmaller sonucu meydana gelmektedir. Kaza sebeplerinin başında dikkatsizlik, koruyucusuz çalışmak, tehlikeli hızla ve görevi dışında iş yapmak, disiplinsizlik önemli rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
İŞ KAZALARI EKONOMİK KAYIP
Palandöken, iş kazalarının en önemli ve acı sonucunun ölümler olduğuna dikkati çekerek, “İş kazalarının sonuçlarından en önemlisi tartışmasız çalışan insanın hayatını kaybetmesidir. Her şey yerine gelebilir ama insan hayatı geri gelmez. Hayatın gerçeklerinden biri de kazaların ölüm dışında da maliyetinin olmasıdır. Bu maliyet de yine çalışanı ezmektedir. İş kazalarının en büyük bedelini işçi ödemektedir. İşçi kazada hayatını kaybetmese de yaralanma sonucu gerek beden gerekse ruh sağlığı açısından kayba uğramaktadır. Özellikle çalışamayacak ölçüde yaralanması halinde işsizlikle karşı karşıya kalmaktadır. İş kazaları ekonomik açıdan ayrıca ülkenin üretim kapasitesini de olumsuz etkilemektedir. Böyle toplumun tamamına yüklenen ciddi bir maliyet söz konusudur. Bu da ulusal kaynakların yok olmasına sebep olurken kalkınmayı  negatif olarak etkilemektedir” diye konuştu.

04 Ara 2016 - 19:59 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber