Nar üretimi düştü

Nar fiyatının 10 Kuruş'a kadar düşmesi ve dalında kalması üzerine BATEM, AR-GE çalışmasıyla nardan birçok ürün üretmeyi başardı

BATI Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), bu yıl Rusya'nın ihracat yasağı listesinde bulunan narın fiyatının 10 Kuruş'a kadar düşmesi üzerine, yaklaşık 40 tonluk nardan kuruyemiş, çay, reçel, sos ve meyve suyu üretti. Türkiye nar üretiminin 4'te 1'inin gerçekleştiği Antalya'da geçen yıl bahçede 1-1.2 TL'ye satılan narın kilo fiyatı, bu yıl 10 Kuruş'a kadar düştü. Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargodaki yasaklı meyveler listesinden çıkarılmayan nar, birçok tarlada ağacından dahi toplanamadı.
NARDAN ÇEŞİTLİ ÜRÜNLER ÜRETİLDİ
Antalya ve çevresinde bu yıl yaklaşık 40 ton nar üretimi gerçekleştiren BATEM, narın kilo fiyatı 10 Kuruş'a kadar düşünce, eldeki ürünü farklı şekilde değerlendirdi. Bu yıl ürün fazlalığı nedeniyle elde kalan narın çöpe gitmemesi ve değerlendirilmesi açısından, yaklaşık 1 yıldır sürdürülen AR-GE çalışmaları neticesinde, nara dair çok sayıda ürün üretildi. BATEM bünyesindeki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkez Laboratuarı'nda yapılan çalışmalar sonunda kuruyemiş olarak kullanılabilecek nar taneleri üretildi.
CİLT İÇİN NAR YAĞI ÜRETTİLER
'Kurutulmuş Nar Danesi' olarak adlandırılan bu çalışmanın yanı sıra, nar içerikli bitkisel çay, meyve suyu, reçel ve sosun yanı sıra, gıda sektöründe kullanılmak üzere nar çekirdeği tozu ile cilt bakımında kullanılacak nar yağı üretildi. Antalya ve bölgesinde nar üretiminin çok yaygınlaştığına işaret eden BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, bir dönem narın iyi para etmesiyle üreticinin bu üründe yoğunlaştığını ve bu nedenle nar üretiminde ciddi artış olduğunu kaydetti. Fazla üretimin ardından fiyatların önemli oranda düştüğünü belirten Ünlü, BATEM olarak yıllık 100 tona yakın nar üretimi yaparken, geçen yıldan itibaren üretimi 50 tona düşürdüklerini açıkladı.
'NAR REÇELİNİ İLK BİZ ÜRETTİK'
Ünlü, "Nar fiyatları bu yıl 10 Kuruş'a kadar geriledi. Bu yüzden hem elimizdeki narın çöpe gitmemesi ve değerlendirilmesi hem de bu yönde üretici ve endüstriyel faaliyet gösteren özel sektöre yol göstermek açısından nara dair her şeyi yapıyoruz. Nar reçeli ve nar danesini ise piyasada ilk biz ürettik. Nar danesi, çerez gibi tüketilebilen bir ürün. Katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek BATEM satış mağazalarımızda halkımıza sunuyoruz" dedi.

09 Ara 2016 - 20:37 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber