"Merkez'in faiz indirmesinin tam zamanı"

Ekonomi Bakanı Elitaş, Merkez Bankası'nın radikal bir faiz indirimine gitmesinin tam zamanı olduğunu söyledi

EKONOMİBakanı Mustafa Elitaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz politikasına ilişkin, "Merkez Bankasının, iş adamının önünü açmak için faiz oranlarını radikal bir şekilde düşürerek, dünyada yaşanan olumsuzluğu fırsata çevirmesinin tam zamanıdır." dedi.
 
Resmi temaslarda bulunmak üzere Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Elitaş, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
 
Hollandalı firmaların üst yöneticileri ile dün gerçekleştirdiği toplantıya dair bilgi veren Elitaş, görüşmenin verimli geçtiğini söyledi. 
 
ABD ile AB arasında müzakereleri sürdürülen Transatlantik Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nı (TTİP) toplantıda gündeme getirdiklerini dile getiren Elitaş, iş aleminde TTİP anlaşmasının hayata geçirilmesi konusunda ortak bir kanaat oluştuğunu ifade etti.
 
'Biz koz olarak kullanma gayretindeler'
 
ABD'deki siyaset kurumunun Türkiye'nin TTİP'e dahil olmasını pazarlık konusu yapmaya çalıştığının altını çizen Elitaş, şöyle devam etti:
 
"TTİP anlaşmasında Türkiye'nin dışarıda kalması Türkiye için ölüm kalım meselesi değil. Diyorlar ki 'Sizinle masaya oturmamız gerekirken öncelikle şu şu şu şartları öncelikle makul hale getirin.' Mesela bazı ürünlerde gümrük vergileri yüzde 25. Bunun ne kadar olması gerekir? Kendilerine göre yüzde 10 olması gerekir. 'Bunu yüzde 10'a düşürün. Bazı ürünlerde ilave gümrük vergilerini kaldırın. Bazı ürünleri teşvik ediyorsunuz, o teşviklerden vazgeçin' gibi çeşitli şeyler sunuyorlar. Biz de dedik ki 'Sizin bize söylediğiniz zaten tam serbest ticaret anlaşmasının (STA) müzakeresinin masaya geldiğinde ortaya konulacak meselelerdir. Siz bizimle önceden pazarlık yapıyorsunuz, bazı meseleleri hizaya getirmeye uğraşıyorsunuz, ondan sonra gelin tekrar STA için masaya oturalım diyorsunuz.' Yani ABD, Türkiye'nin TTİP anlaşmasına taraf olabilmesi için şimdilik bizle yaptıkları istekleri bir koz olarak kullanma gayreti içerisinde."
 
'Türkiye'ye haksızlık yapılmış olur'
 
Avrupalı muhataplarının, ABD ile yapılacak STA'nın doğrudan doğruya Türkiye'de uygulanmasını savunmadıkları takdirde Türkiye'ye haksızlık yapmış olacaklarını vurgulayan Elitaş, "TTİP bizim olmazsa olmazımız değil ama AB'nin Türkiye'ye haksızlık yapmadığını ifade edebilmek için en önemli göstergelerden birinin bu olması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.
 
Elitaş, Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasına 'üçüncü ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmasına Türkiye doğrudan taraf olur.' hükmünü koydurduğu takdirde, ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına Türkiye'nin kendiliğinden dahil olacağını kaydetti.

06 Nis 2016 - 13:03 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber