Limon üreticinin yüzünü güldürdü

Türkiye’nin limon deposu olarak bilinen Mersin’in Erdemli İlçesi’nde yetiştirilen limonun fiyatının yüksek olması hem üreticisine, hem de tüccarına kazandırıyor. Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, limonun kilosunun maliyetinin 3-4 lira civarında olduğunu, marketlerde ise 7-8 liraya satıldığını söyledi

ERDEMLİ’de üretilen limonların yüzde 80’inin muhafaza edildiği Nevşehir’in Ürgüp İlçesi’ndeki doğal soğuk hava depolarından gelen limonlar, ilçedeki narenciye paketleme tesislerinde yeniden işlenerek iç pazara sürüldüğünü belirten Ahmet Şahin, limonun 2 yıldır üreticisini sevindirdiğini söyledi. Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 65’ini Mersin’in karşıladığını ifade eden Şahin, Ürgüp’teki soğuk hava depolarında yaklaşık 500 bin sandık limonun bulunduğunu belirtti. Depolardaki limonun iç piyasayı karşılayacak miktarda olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"Şu anda Erdemli’de bulunan fabrikalarda limon işlendikten sonra piyasaya sürülmek üzere 3 ile 4 lira arasında maliyeti bulunuyor. Limonlar büyükşehirlerde bulunan marketlerde 7-8 liradan satılıyor. Bu fark üreticiye yansımıyor. Limon fiyatları arttığında sanki bu fiyatların hepsi üreticiye gidiyor görüntüsü oluyor ama durum öyle değil. Üreticiden 1 TL’ye alınıyorsa bu tüketiciye 8 TL’den ulaşıyor. Burada aracılar ve marketler büyük fiyat farkı koyuyorlar bu da limonun fiyatının yüksek görünmesini sağlıyor. Limon fiyatlarında düşüş beklenmemektedir. Limonun 2 yıldır para etmesinin ana nedeni, rekoltenin düşük olması, kalitenin artması ve ithalatın zorlaştırılmasıdır. Üreticilerimiz 2 yıldır limondan para kazanıyor. İnşallah gelecek sezonda aynı şekilde limon para eder ve üreticisini sevindirir."

’2 YILDIR PARA KAZANIYORUZ’

Erdemli’de limon paketleme tesisi bulunan Ali Has ise limonun fiyatından memnun olduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Ürgüp soğuk hava depolarında bulunan limonlar fabrikalarımıza getiriliyor ve bu fabrikada yeniden işlenerek tüketiciye ulaştırılıyor. Erdemli limonu ağustos ayı olmasına karşın çok dayanıklı ve kaliteli olduğu için suyu da çok fazla oluyor. Bozulma oranı çok az oluyor. Sandıklar değiştirilip yeniden paketlenen limonlar yurt içinde değişik illerde marketlerde yerlerini alıyor. Ben 35 yıldır narenciye işi ile ilgileniyorum ama son 2 yıl kadar limonun para ettiğini görmedim. Üretici son 2 yıldır para kazanıyor. Gelecek sezon için daha dalında fiyat belirlenmedi ama yine limonun yüksek fiyatlardan satışının yapılması bekleniyor."

10 Ağu 2015 - 15:50 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber