'Kutudan salatalık çıkma dönemi bitti'

İnternet alışverişlerinde suistimal yaşandığına dikkati çeken Bakan Tüfenkçi, "Güven damgasını taşıyan sitelerden alışveriş yaptığınızda karşılaştığınız usulsüz işlemlerde o sitelerin yakasına yapışacağız" dedi

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, önümüzdeki ay içerisinde veya bu ayın sonunda şoför esnafının araçlarını ÖTV’siz yenileyebileceklerini açıkladı. Bakan Tüfenkçi ayrıca, internet alışverişinde kutudan salatalık çıkma dönemini "güven" damgasıyla ortadan kaldıracaklarını söyledi. Bakan Tüfenkçi, "Millet notumuzu düşürmedikten sonra biz yolumuza Allah'ın izniyle devam ederiz. Biz o notlarla iktidara gelmedik, o notlarla iktidardan gitmeyiz. Kim ne derse desin, kim Türkiye'nin ekonomisini manipüle etmeye kalkarsa kalksın, yabancı yatırımcı da biliyor ki, Türkiye'de ekmek var. Bu nedenle bir yabancı yatırım yapacaksa nota falan bakmıyor. Geliyor, piyasaya bakıyor" dedi.
'MALİYETLERİ AŞAĞI ÇEKTİK'
Yeni teşvik paketiyle birlikte önümüzdeki ay içerisinde veya bu ayın sonunda şoför esnafının araçlarını ÖTV'siz yenileyebileceklerini ifade eden Bakan Tüfenkçi, "Yeni teşvik paketinde yatırım, üretim, ticaret ve tasarruflarımızı artırma adına reform niteliğinde düzenlemelere gittik. Proje bazlı teşvik sistemini ön plana çıkardık. Kredilere erişim kolaylığı getirdik. Hatırlanacağı üzere bazı ticari araçların ÖTV'siz yenilenmesi için özellikle şoför kardeşlerimizin isteği vardı ve bunu hayata geçirmek adına tüm düzenlemeler bitti. Önümüzdeki ay içerisinde veya bu ayın sonunda şoför esnafımız araçlarını ÖTV'siz yenileyebilecek. Teknoloji yatırımlarında damga vergisini kaldırdık. Şirket kuruluşlarını basitleştirdik ve bu noktada maliyetleri aşağı çektik" diye konuştu.
BİR AYDA 337 ŞİRKET KURULDU
İnternet alışverişinde kutudan salatalık çıkma döneminin "güven" damgasıyla ortadan kaldırılacağını kaydeden Bakan Tüfenkçi, "2012 yılında Türk Ticaret Kanunu'nu günümüz sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yenilemiştik. Düzenlendiği zaman ticari hayatın kolaylaştırması ve güvenli bir şekilde yapılması noktasında devrim niteliğinde bir kanundu. Ticari işlemleri elektronik ortama taşıdık. Nasıl ki kişilerin TC kimlik numarası varsa, MERSİS sayesinde tüm şirketlere bir şirket numarası verdik. Bunu da vergi numaralarıyla eşdeğer hale getirmek için önümüzdeki dönem içerisinde bir çalışma yapacağız. Sarsılan çekin itibarını iade ettik. İlk 7 ayda kurulan firmalarda yabancı sermaye oranı yüzde 85 iken, Ağustos'ta kurulan yabancı sermaye oranı yüzde 94'lere çıktı" dedi.
'KREDİ NOTUMUZ İYİ SEVİYEDE'
Ağustos ayında 337 yabancı sermayeli şirketin kurulduğunu dile getiren Bakan Tüfenkci, "Hani bu derecelendirme kuruluşları notumuzu indiriyor ya, bunun ne kadar boş ve siyasi olduğunu bu rakamlarla görebilirsiniz. Yine bakanlığımız elektronik ticaretin yasal çerçevesini, izinlerini belirliyor. Bu noktada da güven damgasını hazırladık. Çünkü özellikle internet üzerinden yapılan ticarette birçok suistimaller, dolandırıcılıklar ve yolsuzluklar oluyor. Siz telefon diye sipariş ediyorsunuz, bir bakıyorsunuz salatalık geliyor. Onun için bizim burada yaşanan boşluğu yeniden düzenleyip güvenli hale getirmemiz lazım. Bununla ilgili kuruluşlarla beraber güven damgası vermeye başlayacağız inşallah. Bu güven damgasını taşıyan sitelerden alışveriş yaptığınızda, her türlü usulsüzlüklerde o sitelerin yakasına yapışacak duruma geleceğiz" diye konuştu.

09 Eki 2016 - 20:28 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber