'Kuru üzümü destekliyoruz'

Okullarda süt dağıtımının ardından kuru üzüm dağıtımını da desteklediklerini aktaran TZOB Genel Başkanı Bayraktar, programın diğer ürünlerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel BaşkanıŞemsi Bayraktar, okullarda kuru üzüm dağıtımını doğru bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla 2017 yılında anaokulu, uygulama sınıfı, ana sınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması ile öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ve dağıtımı için Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin görevlendirildiğini belirtti. Bu karar ile öğrencilere haftada iki gün 25’er gramlık paketler halinde sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm dağıtımı yapılacağı bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti: “Aile hekimleri, öğretmenler ve/veya veliler tarafından kuru üzüme karşı duyarlılığı tespit edilen ve kuru üzüm tüketimini kabul etmeyen öğrenciler okul idarelerince dağıtım kapsamı dışında tutulacak. Uygulamada olan ve Birliğimizin her zaman desteklediği ‘Okul Sütü’ programı gibi bu karar ile uygulanacak olan kuru üzüm dağıtımını da doğru buluyor, destekliyor, çok yararlı olacağına inanıyoruz. Gelecekte sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirilmesi şarttır. Okullarımızda uygulanan bu programlar, sağlıklı gelecek nesillerin oluşturulmasına büyük katkı sağlayacaktır. Kuru üzüm sağlığın korunması için gerekli olan önemli mineralleri içermekte ve sindirim sorunlarına iyi gelmektedir. Kuru üzüm ayrıca sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Özellikle çocuklarımız için gün içerisindeki enerji azalmalarında tüketecekleri sağlıksız atıştırmalıklar yerine bir avuç kuru üzümle yeniden enerjilerini kazanmaları mümkün olacaktır.”
'KURU ÜZÜM ÖNERİMİZ ARASINDAYDI'
Daha önce süt dağıtım programı uygulaması esnasında kuru üzüm dağıtımının da yaptıkları öneriler arasında olduğunu hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti: “Mineraller yönünden zengin ve enerji kaynağı olan kuru üzüm çocukların sağlıklı şeker ihtiyaçlarını da karşılamada önemlidir. Yıllık 35-50 bin tonla iç tüketimin yeterli olmadığı kuru üzümde üretimin yüzde 90’ını ihraç ediyor, dünya pazarında yüzde 30-35 pay alıyoruz. Ülkemiz ihracatının büyük bir bölümünü Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıyor. Çekirdeksiz kuru üzüm yıllık 400-500 milyon Dolar döviz geliriyle tarımsal ürünler bazında ilk üç sıra içinde yer alan önemli ihraç ürünlerimizden. Okullarımızda uygulanacak kuru üzüm dağıtımı programıyla çocuklarımıza tüketim alışkanlığı kazandırarak, kuru üzüm tüketimimizi artırmak adına önemli bir gelişme kaydedeceğimize inanıyoruz. Üzüm üreticimiz bu yıl sıkıntılı. Geçen yıl 5-5 TL 50 Kuruş düzeyinde olan kuru üzüm üretici fiyatı bu yıl 3-3 TL 50 Kuruş'ta seyrediyor. Bu kadar düşük bir fiyat üreticimizin emeğinin karşılığı değil. Fiyat düşüklüğü ihracattaki tıkanmadan ve tüccarın yeterli alım yapmamasından kaynaklandı. Bu yıl aynı durum sofralık üzümde de yaşanıyor. Geçen sene 70 Kuruş olan yaş üzüm fiyatı 30 Kuruş'a kadar düştü. En büyük sofralık üzüm alıcısı olan Rusya’ya yapılan yaş üzüm ihracatının bu sene yapılmaması fiyat düşüşündeki en büyük etken oldu. Yaşanan fiyat düşüşleri nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan üreticilerimiz açısından piyasaya müdahale edilmesi şart. Yapılacak müdahalenin arzın yoğun olduğu dönemlerde yapılması ve doğrudan üreticilerden alım yapılması fevkalade önemli.”
'DİĞER ÜRÜNLERLE DESTEKLENMELİ'
Tüketimin artması, fiyatların bir miktar daha yukarı çekilmesinin üreticinin sıkıntısını hafifleteceğine dikkati çeken Bayraktar, “Okullarda üzüm dağıtımı, hem öğrencilerin sağlıklı beslenmesine hem de üzümdeki arz talep dengesizliğinin giderilmesine katkıda bulunur” dedi. Bayraktar, okullarda süt ve kuru üzüm dağıtımı programının kesintisiz devam ettirilmesi ve üretim durumuna göre peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, bal ve fındık, kayısı, elma, turunçgiller gibi çeşitli gıdalarla takviye edilmesi gerektiğine inandıklarını vurguladı.

08 Ara 2016 - 20:27 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber