Kumbarayı gençler doldurdu

ING’NİN araştırmasına göre, bu yılın ilk çeyreğinde kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı 2.1 puan artışla en yüksek seviye olan yüzde 15.7’ye ulaştı. 18-24 yaş grubu, tasarrufları tetikledi

TÜRK halkının tasarruf yapma alışkanlığı başta Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) olmak üzere artıyor. Kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
ING Bank’ın gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2016 yılı ilk çeyreğinde kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı 2.1 puanlık artışla bugüne kadarki en yüksek seviye olan yüzde 15.7 düzeyine ulaştı.
Diğer yaş grupları önceki dönemle benzer seviyede iken, 18-24 yaş grubu içerisinde tasarruf edenlerin oranı yüzde 16’dan yüzde 25’e yükseldi.  Diğer yaş gruplarının oranları önceki dönemle benzer seviyeyi korudu.
Kentsel nüfustaki tasarruf sahipliğinde görülen 2.1 puanlık artış büyük oranda 18-24 yaş grubu içerisindeki bu artıştan kaynaklandı. Gelecekte tasarruf yapmayı planlamayanların oranı bir önceki anket dönemindeki yüzde 57.5 seviyesinden yüzde 56.7’ye geriledi.
Tasarruf eğilimi artıyor
Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’ndan şu sonuçlar dikkati çekti:
İlk çeyrekte çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği oranı yüzde 11’le aynı kalırken, çocuksuz bireylerde bu oran 5 puan yükselerek yüzde 23’e yükseldi.
Tasarruf yapmama konusundaki en önemli gerekçe olan yeterli gelir sahibi olmamanın bu dönem arttığı saptandı.
2016’nın ilk çeyreğinde tasarruf sahipleri arasında düzenli tasarruf yapma oranı artış yüzde 64’e yükseldi.
Düzenli tasarruf yapmayanlar arasında 3 ay içerisinde tasarruf yapma oranı son iki dönemdir sabit kalırken, 3 ay sonrasında tasarruf yapma eğilimi yükselmeye devam etti.
Yastık altı altın ve nakit geriliyor
Tasarruf gerekçelerinde ‘çocuklarım için’ (yüzde 27) ve ‘beklenmedik durumlara karşı’ (yüzde 20) en yüksek oranları aldı.
En çok tercih edilen tasarruf aracı olan ‘yastık altı altın’ ve ‘nakit’ oranı bu dönem yüzde 27’den yüzde 22’ye gerilerken, TL vadeli, döviz vadeli ve bireysel emeklilik fonlarında yüzde 2-3 bandında küçük artışlar görüldü.

26 May 2016 - 23:20 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber