'Kimliksiz' meyve ve sebzeye yasak geliyor

AVRUPA Birliği uyum sürecinde hazırlanan Yeni Hal Kanunu ile ürün künyesi uygulaması zorunlu hale getiriliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Satıcılar, satışa sunulan malların izlenebilirliğine yönelik bilgileri içeren künyeleri, malların üzerinde ya da kap veya ambalajlarında bulundurmakla yükümlü olacak." dedi.

Uygulama ile tüketici, ürünün şeceresi hakkında bilgi sahibi olacak. Bu künyeler sayesinde tüketicilerin özellikle ürünün üretim yeri ve tazeliği konusunda bilgilendirileceği bilgisini veren Yazıcı, "Böylece malların gıda güvenilirliğine yönelik daha etkin bir takip mekanizması da oluşacak." diye konuştu. Sektörde yaşanacak anlaşmazlıklar için de etkin olmayan 'Hakem Heyetleri'nin yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Değeri 50 bin liranın altındaki tüm anlaşmazlıklara bu heyetlerde çözüm aranması zorunlu hale geliyor. Üreticiler açısından faydalı olan bir diğer uygulama da toptancı hallerindeki işyerleri ile semt pazarlarındaki satış yerlerinin en az yüzde 20'sinin üretici örgütlerine ve üreticilere ayrılması. Böylece üretici, aracı olmaksızın ürününü tüketiciye ulaştırabilecek. Üretici örgütleri de, ürünlerini toptancı hallerinde pazarlayabilecek. Başka alana taşınan toptancı hallerindeki kiralama işlemlerinde mevcut sahiplerinin işyerleri 12 yıl süreyle kendilerine kiralanmış kabul edildiği bir geçiş dönemi yaşanacağını anlatan Yazıcı, kanunun kamuya bakan yüzünü de şu sözlerle aktardı: "Sebze ve meyve ticaretinde daha sağlıklı bir sistem kurulacak. Sektörde hesap verilebilirlik ve saydamlık sağlanacak. Kayıt dışılık önlenerek vergi gelirleri artacak." Türkiye'de yıllık 27,5 milyon ton sebze, 17,2 milyon ton da meyve üretiliyor. Mevcut sistemde toplam üretimin yüzde 25'i sofraya ulaşamadan zayi oluyor. Bu da, 15 milyar liralık bir ekonomik kayba tekabül ediyor. 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren hal kanunuyla getirilen web tabanlı 'ürün kayıt sistemi' sayesinde kaybın azalması bekleniyor.

#

19 Nis 2012 - 01:03 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber